Köy Enstitüleri´ne kutlama

Köy Enstitüleri´ne kutlama

Bandırma´da düzenlenen etkinliğe Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Genel Başkanı Kocabaş da katıldı

Köy Enstitüleri´nin kuruluşunun 79. yıldönümü Bandırma´da da kutlandı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şubesi, belediye nikâh salonunda bir program düzenledi.

?Dünden bugüne Köy Enstitüleri? ismi altında belediye nikâh salonunda düzenlenen programda açış konuşmasını Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat yaptı.

Ardından konuşan Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Köy Enstitüleri´nin, Türk eğitim sisteminin temelini oluşturduğuna dikkati çekerek, ?Bu okulları 1954 yılında kapatıp, imam hatipleri açtılar. Ülkemiz adım adım tek adam rejimine geldi. İşte bugün, külliyedeki zat ne derse o oluyor. Örneğin, ?Bu yıl sınavlar yapılmayacak´ diyor, yapılmıyor. Türkiye, kurucu ayarlarına, cumhuriyetin değerlerine geri dönmelidir? dedi.

CHP eski Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, Köy Enstitüleri´nin bilimsel özerklik ve bilim özgürlüğünün kaleleri olduğuna işaret ederek, ?Bu okullarımız demokrasi ve özgürlük modeliydi? diye konuştu.

CHP eski Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Köy Enstitüleri´nin, cumhuriyetin en büyük kazanımı olduğunu vurgulayarak, ?Bugün, bu okullar, ?Çağdaş Köy Enstitüleri´ ismi altında yeniden yaşama geçirilebilir? dedi.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri´nin öneminin altını çizerken şunları söyledi:

?Bugün Türkiye eğitim sistemi niteliğini kaybetti. Hâlen içi boş bir eğitim sistemimiz var. Orta öğretimden mezun olan bir genç, üniversiteye bilimsel bilgi açısından çırılçıplak gönderiliyor. Sadece popüler kültüre sahip gençler yetişiyor. Nitelikli öğretmen yetişmiyor. Liyakati dışlayan bir eğitim sistemimiz var. Eğitimimiz tarikat ve cemaatlere teslim edildi. Üniversitelerimizde de bilimsel eğitim kalmadı. Bugün, 12 üniversitenin rektörlüğünü, AKP´nin eski milletvekilleri yapıyor. Üniversitelerimiz, AKP´nin arka bahçesi durumuna geldi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çelişkili açıklamalar yapıyor. Onun, kısa süre içinde görevinden alınacağını düşünüyorum. Döneminde ülkemizin onur kuruluşları arasında yer alan Köy Enstitüleri, evrensel dünyada da hak ettiği karşılığı bulmuştur. Bu okullar, işlevsel bir eğitim sistemini yaşama geçirmişlerdir. Çünkü Türkiye gerçeklerinden ortaya çıkmışlardır. Bu okullardaki demokratik ortam, daha sonraki yıllarda TÖS ve TÖB-DER gibi çok önemli öğretmen sendikalarını ortaya çıkarmış, toplumsal mücadeleye ışık tutmuştur. Köy Enstitüleri, bilimsel araştırmanın ülkemizdeki ilk örneğidir. Yoksul aile çocuklarının eğitim-öğretim gördüğü bu okullarda kız öğrenciler için pozitif ayrımcılık yapılırdı. Bu okullarda okuyanlar, eğitim ve demokrasi değerleriyle buluşturulmuştu. İş içinde, yaparak, yaşayarak öğrenme, uygulamalı eğitim temel ilkeydi. Enstitüyü bitiren her öğrenci, beceriyle mezun oluyordu. Teknoloji merkezli, kültür okullarıydı. Köy Enstitüleri´nde hümanist eğitim yaşama geçirilirdi.?

Ardından şiirler ve türküler seslendirildi. ÖNDER BALIKÇI