Köy Enstitülülerden buruk kutlama

Köy Enstitülülerden buruk kutlama

Sayıları her geçen gün azalan Köy Enstitülüler kuruluşun 72. yıl dönümünde Cumhuriyet alanında buluştular.







Ülkemizin yeni bir Köy Enstitüsü sistemine ihtiyacı var”
Köy Enstitüleri'nin 72. kuruluş yıldönümü Bandırma'da da törenlerle kutlandı.


Cumhuriyet alanında gerçekleşen ilk kutlamada Köy Enstitüsü'nden mezun olan öğretmenlerin en kıdemlisi Tevfik Koman tarafından, Köy Enstitülü öğretmenler adına Atatürk anıtına çelen sunuldu. Ardından Eğitim-İş ve Eğitim-Sen de anıta çelenklerini koydu.

Atatürk, İsmet İnönü, Köy Enstitüleri döneminin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve Köy Enstitüleri Genel Müdürü İsmail Tonguç'un yanı sıra sonsuzluğa göçen tüm Köy Enstitülü öğretmenler anısına gerçekleşen saygı duruşu ve seslendirilen İstiklâl Marşı'nın ardından Mehmet Savaş, düşüncelerini açıkladı. Köy Enstitüleri'nin ilk mezunlarından Savaş, bu enstitülerin fikir babasının Atatürk olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:

Kurtuluş Savaşı'nın ardından nüfusumuzun yüzde 80'i, köylerde yaşamaktaydı. Bu nedenle çağdaşlaşmanın köyden başlaması düşüncesi ışığında, 17 Nisan 1940'ta, ülkemizin 21 yerinde Köy Enstitüleri kuruldu. Köy Enstitüleri, yönetimine öğrencilerin de katıldığı, üretime, yaparak ve yaşayarak öğretime dayalı demokratik kurumlardı. Köylü vatandaşlarla iç içe ve imece yöntemiyle eğitim-öğretim gerçekleştirip, 1944 yılında ilk mezunlarını veren bu kurumların Türk insanına yönelik aydınlanma çabaları, bazı kesimleri rahatsız edince, 27 Ocak 1954'te, dönemin Demokrat Partili Millî Eğitim Bakanı Tevfik İleri döneminde, o yıllarda en önemli suçlama gerekçesi olan komünizm öne sürülerek kapatıldı. Bugün, Köy Enstitüleri yaşasaydı, insanlarımız çok daha mutlu olur ve eğitim-öğretimde ortaya çıkan kargaşalar gerçekleşmezdi. Ülkemizin, eğitim-öğretim konusundaki sorunlarını aşması için bugün, yeni bir Köy Enstitüleri sisteminin yaşama geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.”