TBMM’ye sunulan teklifle, Köy Kanunu’nda değişikliğe gidiliyor. Yeni dönem teklifine göre, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2028’e dek ek süre tanınacak.
Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin imzasını taşıyan Köy Kanunu ile “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edildi.
GECEKONDU KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK VE YIKIM KARARI
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda, Gecekondu Kanunu’nun “yeniden gecekondu yapımının önlenmesine” ilişkin maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazine’ye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da da dahil inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.
Alınan karar 7 gün içinde belediye veya idarelerce ilgililerine iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek. Tebliğ edilemediği durumlarda yıkım kararının bir örneği yıkımı yapılacak yapıya asılacak ve ilgili muhtarlığına bırakılacak. Bu tarih, kararın yapı sahibine tebliği tarihi yerine geçecek. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün sonra belediye veya il özel idaresi tarafından derhal yıktırılacak. Devlet ormanları hakkında “Orman Kanunu” hükümleri saklı tutulacak.
Mülkiye amirleri, izinsiz yapıların yıkım güvenliğinin sağlanması konusunda yükümlü olacak.