Köyde ahır devri kapanıyor

Köyde ahır devri kapanıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi' ile artık yeni statü ile mahalle olan köylerdeki evlerde ahır olmayacak.

Proje kapsamında Gaziantep’te köy statüsünü kaybeden Işıklı Mahallesi’nde her ailenin hayvanlarının barındırılıp, sütlerinin pazarlanacağı Ortak Hayvan İşletmesi törenle açıldı. Her evde bir ahırın varlığının sona erdirildiği proje ile mahallede yaşayan 50 aileye yıllık 900 bin lira süt geliri sağlanması hedefleniyor. Öte yandan bazı köylüler ise ortak noktaların gelirlerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Ayrıca Yeni Büyükşehir Yasası’na göre köylünün ahırı için emlak vergisi alınacak olması da vatandaşların tepkisine neden olmuştu.

Kısa adı KASDEP olan Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Şehitkamil Kaymakamlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ve Işıklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne hibe edilen Işıklı Mahallesi Ortak Hayvan İşletmesi açılışı ve büyükbaş hayvan teslimi törenle gerçekleştirildi.

Işıklı Mahallesi Ortak Hayvan İşletmesi açılış törenine Gaziantep Valisi Erdal Ata, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Işıklı Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Kuzu, Işıklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri ile mahalle sakinleri katıldı.

`PAZARLAMA MÜMKÜN OLACAK`
 

Programın açılışında konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, yeni Büyükşehir Yasası ile eskiden köy olan mahallelerde bir takım değişiklikler yaşanacağını belirterek, "Yeni yasayla birlikte büyükşehir sınırları içerisinde olmanın bize getirdiği bir takım nimetler olduğu gibi mutlaka sorumluluklar ve külfetlerde olacaktır. Bunlardan bir tanesi artık her evin altında bir ahır olmayacak, gelişi güzel yerlerde hayvancılık yapılamayacak. Dolayısıyla buradaki çalışma, bu konuda iyi bir örnek oluşturuyor. Köylerimizde genellikle her evde birkaç hayvan var ve bunlara 1-2 kişi bakıyor. Sütünü ve diğer ürünlerini istediği gibi değerlendirme şansı bulamıyor. Ama bu sistem ile yüzlerce hayvanın hem bakımı hem yem giderleri hem de burada elde edilen sütü pazarlanması mümkün olacak" dedi.

AMAÇ: ORTAK BAKIM
 

Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın ise mahallelerde artık yeni imara göre evlerin altında ahır olamayacağı ve yaşam koşullarının artık üst düzeyde olması için böyle bir projenin hayata geçtiğini ifade ederek, "Bundan sonra mahallelerimizde artık bu hayvanların dışarı çıkarılması, ortak işletmecilik yapılabilmesi modellerini araştırdık. Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında; köydeki hayvanların dışarı çıkarılıp böyle bir ortak işletmede yapılmasıydı ve burada ortak veterinerlik hizmetleri çerçevesinde hijyenik şartlar alınacaktı. Bunun dışındaki köydeki insanlarımız gerek çöp, gerek kötü kokulardan kurtulması için dışarıda belli bir yerin olması gerekiyordu. Bunu köylülerimize anlattık ve ilk ses bu mahallemizden geldiği için ilk projemizi de Işıklı Mahallesi’nde başlattık. Projemizin amacı köydeki vatandaşlarımızın hayvanlarını buraya getirip, ortak bakım ve ortak işletmesinin yapılmasıdır" diye konuştu.

50 AİLEYE 900 BİN LİRA SÜT GELİRİ SAĞLAYACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz ise yatırım programıyla 50 ailenin bütçesine 900 bin liralık süt geliri gireceğini belirterek şöyle konuştu: 

"Işıklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifine, birinci etapta tahsis edilen 638 bin 792 liralık kredi ile 2 adet 200 başlık toplu ahır, işletme binası ve süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı ve yem karma makinesi alımının gerçekleştirildi. İkinci etapta ise, 1 milyon 325 bin lira kredi ile 200 gebe düve temin edilerek 50 üyeye dağıtımı yapıldı. 50 çiftçi ailenin bütçesine canlı demirbaş artışı hariç yıllık 900 bin lira süt gelirlerinden dolayı katı sağlanacaktır."

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Valisi Erdal Ata, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Işıklı Mahallesi Ortak Hayvan İşletmesinin açılışını gerçekleştirdi.
 
 


ali danış
9.05.2014 16:15:57
hayvan işletmeleri sanayi bölgeleri yönetmeligi rafa mı kalktı.ayrıca hıfzısıha kanununda 5 km meskun mahal şartı. ben anlamıyorum herkes kendi kafasına göre iş yapacaktı da kanun ve yönetmelikler niye var. meclis havanda su dövüyor. kocaeli ye gelin evlere şenlik. villa yanında ahır var, mahalle içinde ahırlar, toplu konut bitişiği ahır var. kimsede rahatsız değil. hayret. biz niye vatandaşla kötü olduk o zaman.