Marmarabirlik'e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol, kuraklığın zeytin üretimine bu yıl da önemli darbe vurduğunu belirtti.
Bu yılki alım dönemi öncesinde hava ve iklim koşullarının uygun gitmesi durumunda üründen beklentilerinin yüksek olduğunu vurguladıklarına işaret eden Şenol, şu değerlendirmede bulundu:
"Ağustos ayı sonu ve eylül ayının ortalarına kadar umutluyduk. 11 milyon 500 ton rekolte bildirimi vardı. Ancak beklediğimiz yağmurlar bir türlü yağmayınca durum değişti. 2016 yılındaki gibi içinde bulunduğumuz 2019 yılında da üreticimiz beklentilerinin karşılığını bulamadı. Yaşanan kuraklık nedeniyle bu alım döneminde 5 bin 500-6 bin ton dolayında bir alım yapabileceğimizi tahmin ediyoruz. Bu da Erdekli zeytin üreticisinin yüzde 35'lik bir gelir kaybı anlamına geliyor ki, bunun ekonomik zararı yaklaşık 40-50 milyon lira demektir. Tabii ki bu duruma üreticilerimiz kadar biz de üzülüyoruz."
Bu yıl yaşadıkları bu tablonun, Erdek'teki zeytin üretiminin yüzde 65-70 hava koşullarına bağlı olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çeken Şenol, "Her zaman belirttiğim gibi Erdekli üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi için Yukarı Yapıcı ve Çeltikçi-1 göletleri başta olmak üzere Kapıdağ'daki kaynakları mutlaka sulamada kullanması gerekir" dedi.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şenol, şu ana kadar ürünün yaklaşık yüzde 70-75'ini aldıklarını belirterek, şu bilgiyi verdi:
"Elverişsiz hava koşulları nedeniyle aldığımız zeytinin yaklaşık yüzde 30'u yağlığa dönüştü. Toplam 5 bin 150 ton alım gerçekleştirdik. Bunun 3 bin 950 tonunu sofralık, 360-380 daneli 300 tonunu ezmelik zeytin oluşturuyor. Ayrıca 900 ton da yağlık zeytin alımı yaptık. Bunun 850 tonu yağhanemizde kırıldı. Bu alımlar karşılığında üreticilerimize toplam 33 milyon 690 bin liralık ödeme yapıldı. Ortalama fiyat ise kilo başına 6 lira 54 kuruşa denk geliyor."
Şenol, "pirina" ismi verilen zeytin çekirdeğinin ise kömüre yakın bir ısısı bulunduğunu vurgularken, "Yağhanemizdeki karasuyun içinden çıkarılan pirinayı Ayvalık'a göndererek pelet elde ediyoruz" diye konuştu.
Abdullah Şenol, yağhanelerinde üreticinin yağlarını çıkarmak için ton başına 350 lira ücret alındığını, bunun yüz kiloda 35 liralık bir ücret anlamına geldiğini belirtti.
Şenol, Hidamet Asa'nın başkanlığındaki Marmarabirlik'in, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için büyük çaba harcadığını sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI