Tarih: 19.05.2022 00:26

“Kurtuluş Gemisi”nin çapasını Şahinburgazlı balıkçı buldu

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin Edincik altındaki uygulama yerleşkesinde, “Avni Kocaman Deniz Bilimleri Merkezi”nin açılışı görkemli bir şekilde yapıldı. Yerleşkenin kapısında, tarihimizde önemli bir yeri olan “KURTULUŞ GEMİSİ”nin çapası yer alıyor.

KURTULUŞ’UN HİKÂYESİ

“Kurtuluş Gemisi”, tarihimizde “Barışı taşıyan gemi” olarak biliniyor.

Gemi, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sı tarafından işgal edildiği dönemde kıtlık içinde bulunan komşu Yunanistan’a yaptığı seferlerle gıda yardımında bulunmuştu.

Kızılay gemisi Kurtuluş, İsmet İnönü’nün başbakanlığı döneminde Yunanistan’a ilk seferini 6 Ekim 1941’de gerçekleştirdi. Gemi, Türkiye’den toplanan toplam 8 bin tonluk gıda maddesini, altı ay içinde, Yunanistan’ın Pire limanına götürdü.

Kurtuluş, 21 Şubat 1942’de, Yunanistan’a gitmek üzere çıktığı yeni bir sefer sırasında, Marmara Adası’nın “Polatya” mevkiinde, şiddetli fırtına ve tipi nedeniyle kayalıklara çarparak battı. Mürettebat, gemiyi gözyaşları içinde terk etti.

KURTULUŞ’UN ÇAPASINI ŞAHİNBURGAZLI BALIKÇI BULDU

Yunanistan’da çok iyi tanınan “Kurtuluş” gemisinin çapasını ise Erdek’e bağlı  Şahinburgaz Mahallesi’nin balıkçılarından Yücel Kocabıyık buldu. Geminin battığı bölgede teknesiyle avlanmakta olan Kocabıyık’ın denize bıraktığı ağlarına geminin çapası takıldı. 50 yaşında olup, yaşamını yıllardır balıkçılıktan sağlayan Kocabıyık, çapayı Bandırma Kocaman Balıkçılık İhracat ve İthalat Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman’a teslim etti. Kocaman, bu çapayı, şirketin bahçesinde koruma altına aldı.

Kocaman, daha sonra çapayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne verdi.

Şahinburgazlı balıkçı Yücel Kocabıyık’a da, Denizcilik Fakültesi “H. Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi”nin açılış töreninde plaketini, Kocaman Balıkçılık İhracat ve İthalat Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman verdi.

İşte bu çapa şimdi, Osman Kocaman’ın babası Avni Kocaman’ın, “en büyük hayalim” dediği, ancak hayattayken göremediği ismini taşıyan, Denizcilik Fakültesi’nin Edincik altındaki uygulama alanında bulunan “Deniz Bilimleri Merkezi”nin kapısında, çok önemli bir sembol olarak yer alıyor.  ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —