Tarih: 08.07.2018 19:12

Liselere giriş sistemi değiştirildi.

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı talimatı ile değiştirilen liselere giriş sınavlarının Yaklaşık 1 milyon öğrenci ve velilerini yakından ilgilendirdiğini açıklayan Bandırma Eğitim İş sendikası Başkanı Kadir Taylan kurumsal basın açıklaması ile uygulamayı protesto etti.

/resimler/2018-7/8/1922547989308.jpg

Eğitim İş Bandırma Şube Başkanlığınca yapılan yazılı açıklamada;

"Cumhurbaşkanının talimatıyla değiştirilen liseye giriş sınavları o açıklamadan itibaren hiç gündemden düşmedi.

Önce okullar nitelikli ve niteliksiz okullar olarak tanımlandı. Sınavın yapılma süreci, sınav soruları, sınav süresi, bu süreçte tartışılan konular oldu. Tercih ve yerleştirme işlemleri ise kılavuzun yayımlanmasıyla başladı.

Kılavuz incelendiğinde bakanın: ?Öğrenciler istemedikleri türden okullara yerleştirilmeyecektir? sözlerine rağmen öğrencilerin açıkça İmam Hatip Liselerine yönlendirildiği görülüyor.

Kılavuza göre üç aşamalı bir tercih söz konusu: sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme, pansiyonlu okullar. Bu aşamalar birbirine bağlı, örneğin yerel yerleştirme yapmadan sınavla öğrenci alan okul veya pansiyonlu okul tercihi yapılamıyor. Yerel yerleştirmede en fazla üç tercih aynı okul türünde yapılabiliyor. Bu da ister istemez çocukları istemedikleri okul türlerine yönlendirecektir.

Anadolu liselerinin sayılarının azaltıldığı ve çok yerde kontenjanlarının da düşürüldüğü görülüyor. Bu durumda öğrenci eğitim almak istiyorsa İmam Hatip Liselerine veya özel okullara gitmek zorunda kalacak.

/resimler/2018-7/8/1923373302737.jpg

Kılavuzda belirtilen 596 pansiyonlu lisenin 258´i Anadolu İmam Hatip Lisesi. Beş tercih yapan bir öğrenci ilk üç tercihine yerleşememesi durumunda bir İmam Hatip Lisesine veya meslek lisesine gitmek sorunda bırakılıyor.

Liselere giriş sisteminin pilot uygulaması Bursa´da yapıldı. Uygulamaya 8. Sınıftan mezun 40 binin üzerinde öğrenci katıldı. Adrese dayalı kayıtlar içinde en az iki tür okul tercihi zorunlu olmasına rağmen öğrencilerin sadece yüzde beşi İmam Hatip Liselerini tercih etti. Bu da kontenjan sorunundan dolayı pek çok öğrencinin zorunlu olarak İmam Hatip Liselerine gideceğini gösteriyor. Bazı eğitim bölgelerinde sadece bir Anadolu Lisesi bulunduğu düşünülürse, öğrenciler meslek liselerine mahkûm edilmişlerdir.

Öğrenci velilerinden çoğu bütün bu belirsizlikler ve dayatmalardan dolayı gözünü karartıp çocuğunu bir özel okula kayıt ettirmenin yolunu arıyor. İmkânı olmayan veliler ise istemedikleri okullara, kalabalık sınıflara mecbur bırakılıyor.

Okul eşleştirmeleri nedeniyle pek çok veli çocuğunun kaydını uygun bir okula aldırma telaşına düştü. Mazeret beyanında ise okul müdürünün inisiyatifi geçerli. Bu suiistimal edilebilir bir durumdur.

Öğrencilerin okullara yerleştirilmesinde kayıt alanı, okulda bulunurluk süresi, tercih sırası gibi kriterler var. Bu kriterler aynı eğitim bölgesindeki öğrencilerin çoğu için geçerli olduğundan sonuçta yine not ortalaması belirleyici ölçüt olacak gibi görünüyor. Tabi bu durumda herkes için evine yakın okulda okuma şansı da olmayacak. Okulların yüzdelik dilimlerinin açıklanmaması da öğrencileri belirsizliğe sürükleyen bir diğer sebep.

Şu an öğrencilerimiz okullarında okul tercihlerini yapıyor. Rehber öğretmenlerimiz görevlerinin başında tercih merkezlerinde öğrencilere yardımcı oluyorlar. Günlük altı saat çalışma süreleri olmasına rağmen sekiz saat çalışıyorlar ve bunun karşılığında üç saat ücret alıyorlar. Aynı zamanda okullarımızda yetiştirme kursları da başladı. Kurs veren öğretmenler ders saati kadar ücret alırken rehber öğretmenler mağdur ediliyor. Bu eşitsizliğin düzeltilmesi de fedakârlık yapan rehber öğretmenlerimiz için iyi olacaktır.

Her yolu özel okula ve İmam Hatip´e çıkan bu kılavuzu da yargıya taşıdığımızı belirtmek isterim.

Bandırma´da bazı ortaokulların Şehit Mehmet Günenç Lisesi ve Bandırma Ayyıldız Anadolu Lisesi binalarına taşınması planlanıyor. Bu liseler ise yapımı devam eden Liseler vadisindeki binalarına taşınacak. Fakat Liseler vadisindeki okul binaları daha tamamlanmadı. Şehir dışında bulunan okulların çevre duvarının yapılmamış olması güvenlik açısından büyük zafiyet yaratacak. Okullarda Fatih Projesi alt yapısı da yapılmamış, yani akıllı tahtalar yok. Eğitimde eskiye dönülüyor; kara tahtaya... Tahtaları da okullar kendileri getirecek çünkü şu an sınıflarda tahta da yok. Eski sıraların da yeni yapılan binalara taşınacağı söyleniyor.

Aynı bahçede aynı statüde iki okul olmaz, diye birleştirilmesi planlanan Ayyıldız Anadolu Lisesi ve ŞMG Lisesi aynı binada eğitim verecek. Çünkü kapatılacağı söylenen Ayyıldız Anadolu Lisesi´ne de önümüzdeki yıl için 152 kontenjan tanındı. Ayrı kontenjan tanınan okullar birleştirilemeyeceğine göre aynı binada iki okul olacak. Tabi bu durum şu anki eğitim bölgesi ve adrese dayalı okul sistemine de hiç uymuyor.

Liseler vadisi; Üniversite, Fen Lisesi ve Hastane ile aynı yerde. Buraya ulaşım şu an bile sıkıntılı, yoğun iken buraya bir de iki binin üzerinde lise öğrencisinin gelmesi durumu daha da zorlaştıracaktır. Ayrıca Üniversiteye ek binalar yapılıyor yeni bölümler açılıyor. Konu ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştük. Planlamanın yapıldığını, kavşak çalışmasının en kısa zamanda yapılacağını söylüyorlar. Karayollarının ve Büyük Şehir Belediyesinin konu ile ilgili çalışmaları varmış. Fakat okulların açılmasına üç ay gibi bir zaman kalmasına rağmen ortada bir çalışma görülmüyor. Okulların oraya taşınması halinde ağır kış koşullarında, ulaşımda ortaya çıkacak mağduriyetlerde okullarımızı oraya taşımaya karar verenler sorumlu olacaklardır.

Tabi ŞMG ve Ayyıldız Anadolu Liselerinin binalarına da ortaokullar taşınacak, Vecihibey Ortaokuluna da Hürriyet İlkokulu geliyor. Peki, bu taşınmalar için bir hazırlık var mı? Yok. ?Kervan yolda düzülür.? Misali her şeyi son ana bırakmak, okulların açılmasından sonra tamamlamaya çalışmak, öğrencileri, öğretmenleri eksikliklerle karşı karşıya bırakmak doğru değildir. Okulların fiziki yapıları uyumlu hale getirildikten sonra okullar taşınmalıdır.

Bilindiği gibi son zamanlarda belli okullar proje okul kapsamına alınıyor ve burada çalışan öğretmenler farklı okullara gönderiliyor. Böylelikle seçkin okullarımız yıpratılıyor ve bu okullarda kadrolaşmanın önü açılıyor. Proje okullarının kapsamı sınavla öğrenci alan okullarla birlikte daha da genişledi. Bu okullarda çalışan öğretmenlerimiz başka okullara gönderilecekleri için bu duruma tepkililer. Bu konu ile ilgili gerek sözlü gerek yazılı girişimlerimiz sonuç verdi. En azından bugün itibariye okullarında görev yapan arkadaşlarımız dört yıl daha görevlerine devam edecekler.

Bizler Eğitim-İş olarak, haksızlığa uğrayan çocuklarımızın, velilerimizin, öğretmenlerimizin her anlamda yanlarında olacağımızı belirtmek isteriz."  Kadir TAYLAN

                                         Eğitim İş Bandırma Temsilcilik Başkanı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —