Bandırma´ya bağlı Levent Mahallesi´nin muhtarı Zahir Karabulut, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları´na, mahallelerinde 22 yıl önce Ağıldere şlam atık barajı yeri tahsisinin yanlışlığına dikkat çekti. Bu konuda kendisinin de yıllardır mücadele verdiğine işaret eden Karabulut, şunları söyledi:
?Sanıyorum, 1996 veya 1997 yılıydı. Bu fabrikanın atıklarının karıştığı deniz suyunun tahlilini DSİ laboratuvarlarında yaptırdım. 1 kilogram suda, 1580 miligram zehir çıktı. Denizimizde canlıların öldüğü bir gerçek. Tabii ki, toplu konutların bulunduğu bir yerleşim bölgesinde atık barajının yeri olamaz. Ancak işin içine siyaset kurumu girince her şey oluyor, ne yazık ki. Bu atık barajı, 20 yıllığına kiralanmıştı. Bu süre doldu. Ancak fabrika, yıllık 250 bin lira vererek, bu bölgede Bandırma Belediyesi´ne ait bir yeri daha 5 yıllığına kiraladı. Zaten, bu beş yılın ardından da, atık barajı, ekonomik ömrünü tamamlayacak. O zaman, Eti Maden-Bandırma Belediyesi işbirliğiyle bu şlam atıklarının üstünün toprakla örtülüp, ağaçlandırılması gerekiyor.?
Bu atık barajındaki tozuma ve çevre kirliliğinin TOKİ bölgesine de büyük zararı bulunduğu halde insanların sessiz ve duyarsız kaldığına işaret eden Levent Mahallesi Muhtarı Zahir Karabulut, ?Şimdi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık barajının bulunduğu bu bölgeye 5 milyon dolarlık yatırım yaparak, yağmur suyu kanalları oluşturulmasını, bu suların şlam atıkları karışmadan denize verilmesini plânlıyor.?
1995 yılında iskânı alınan Levent Mahallesi´nde, hâlen 85 blokta, yaklaşık 8250 kişinin yaşadığını, ayrıca ERYA İnşaat´ın yaptığı konutların da tamamlanmasıyla bu nüfusa 2200 hanenin daha ekleneceğini sözlerine ekledi.
Önder BALIKÇI