Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği(BANSİAD), Bandırma Ticaret Odası ve Bandırma Ticaret Borsası'nın ortaklaşa düzenledikleri Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili konferans gerçekleşti.
Ticaret Borsası konferans salonunda yapılan konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Şükrü Kızılot katıldı.
Konferanstan önce açılış konuşmasını yapan Bandırma Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ersin Koç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hollanda'da, işadamları ile birlikte ziyarete katılan Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin'in selâm ve saygılarını ilettikten sonra şunları söyledi:
Bilindiği gibi ülkemiz ekonomisinin lokomotifi özel sektörümüzdür. Bu yüzden özel sektörümüzü güçlendirecek her adım çok önemlidir. Ekonomimizin kurumsal altyapısını güçlendirecek, Ticaret ve Borçlar Kanunu'nda yapılan 1535 maddeden oluşan iki temel yasal düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde iktidar ve muhalefet partilerimizin işbirliğiyle yasalaşmış olmasını, bu çerçevede atılmış fevkalâde önemli adımlar olarak görmekteyiz. Yasanın getirdiği önemli yenilikler göz önüne alındığında gerek halka açık şirketler, gerekse diğer şirketler açısından bu değişiklikleri özümsemek ve gerekli hazırlıkları lâyıkıyla yapabilmek için 1 Temmuz 2012 tarihine dek olan sürenin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede hazırlık sürecine hiç zaman yitirilmeden başlanmasının ve geçiş için verilen sürelerin çok daha iyi değerlendirilmesinin, bu olumlu değişimden elde edilecek yararları en üst düzeye taşımanın anahtarı olacağına inanıyoruz.
Balıkesir İl Ticaret Müdürü Burhan Ağabeyoğlu ve Bandırma Vergi Dairesi Müdürü Naci Üzar'ın yanı sıra kalabalık bir muhasebeci ve mâli müşâvir topluluğunun izlediği konferansta konuşan ve aynı zamanda Hürriyet Gazetesi köşe yazarları arasında da yer alan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirdikleri ve götürdükleri konusunda bilgiler verdi.
14 Şubat 2011 tarihinde yayınlanıp, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1535 madde ve altı kitaptan oluştuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kızılot, ülkemizdeki şirketlerin yüzde 85'inin limited şirket kapsamında bulunduğunu vurgularken, şunları söyledi:
Yeni yasaya göre ülkemizde bulunan toplam 700 bin şirketin ana sözleşmesinin değişmesi gerekmektedir. Yeni yasa, eskiden en az iki kişiyle kurulması zorunlu bulunan limited ve anonim şirketlere, artık bir kişiyle kurulabilme hakkını getirmektedir. Yine yeni yasaya göre limited şirketlerin sermâyeleri, üç yıllık süre içinde 5 bin liradan, 10 bin liraya çıkarılacak. Yeni yasa, şirketlere işletme defteri tutma zorunluluğuna da son veriyor. Yasa artık, bilançoya göre işlem yapılmasını öngörüyor.
Prof. Dr. Kızılot, konuşmasının sonunda izleyenlerin sorularını da yanıtladı.