“Manyas Kazakları, Tarih, Kültür ve Göç” isimli kitap basıldı.
Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin ve Bandırma Kent Konseyi desteğiyle basılan kitabın editörlüklerini Prof. Dr. Yılmaz Arı, Dr. Sinan Kıyanç ve Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu yaptı.
Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin, kitabın önsözünde şunları belirtti:
“Manyas jeopolitik konumu ve geçiş yolları üzerinde bulunması sebebiyle tarih boyunca sürekli göç alan bir şehir olmuştur. Dolayısıyla bölgemizde yerleşmeyi tercih eden farklı gruplar kendi kültürlerini korurken diğer kültürlerden de etkilenerek bugün bir kültür senfonisi olan Manyas halkının oluşmasına olanak sağlamıştır.
Elinizde tuttuğunuz bu kitapta bölgemizin kültürel yapısına zenginlik katan Manyaslı kazak aileler ile ilgili bir kitaptır. Osmanlı zamanından günümüze bölgemizde bulunan Manyas Kazakları, bölgemize ekonomik ve kültürel anlamda kattıkları değerleri anlatan bu kitap, bölgemizin tarihi ve kültürel yapısını anlamamıza büyük imkân sağlamaktadır.
Manyas’ımız, köklü geçmişi olan bir şehirdir. Manyas Belediyesi olarak şehrimizin kültürüne ve geçmişine sahip çıkıyor, bölgemizin kültürel zenginliklerini anlatan bu kitap ve bu kitaba benzer çalışmaları her zaman destekliyoruz.
Bu kitapta emeği geçen Vedat Kanat’a, Prof. Dr. Yılmaz Arı’ya, Dr. Sinan Kıyanç’a, Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu’na, bölgemizin kültürel zenginliklerini anlatan emekleri için Manyas halkı adına teşekkür ederiz.”
MANYAS KAZAKLARI HAKKINDA BİLGİ
Kitabın arka kapağında ise Manyas Kazakları hakkında şu bilgi verildi:
“Manyas Kazakları, Don Kazaklarının devamı olarak Rusya’dan Anadolu’ya göç etmiş bir Ortodoks Hıristiyan topluluktur. Don Irmağı boylarında yaşarken 17. yüzyıl ortalarında Rus yöneticilerinin başlattığı siyasi ve dini reform hareketlerini benimsemedikleri için aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, zaman zaman şiddetli çatışmaların da yaşandığı bu anlaşmazlıklar sonunda, Don Kazakları önce Kırım Hanlığı’na, sonra da Osmanlı İmparatorluğu’na sığınmışlardır. Osmanlı yönetimi, Kazakları önce Tuna deltasındaki kasabalara, sonra da Anadolu’ya yerleştirmiştir. Yaklaşık 200 yılı Anadolu’da olmak üzere yaklaşık 250 yıl Osmanlı topraklarında yaşayan Kazaklar, 1962-1963 yıllarında topluca Türkiye’den ayrılarak önemli bir kısmı Rusya’ya geri dönmüş, az bir kısmı da ABD’ye göç etmiştir. Genellikle geldikleri yerlere atfen isimlendirilen Kazaklar, Manyas’tan ayrıldıktan sonra Manyas Kazakları olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Kazaklar, yaşadıkları Manyas Gölü ve Bandırma çevresinde önemli izler bırakmıştır. Onların Anadolu’daki varlığı ve göç hikâyesi, ‘Soğuk Savaş’ döneminde ulusal ve uluslararası kuruluşların da dikkatini çekmiş ve önemli tartışmalara konu olmuştur. Bu kitap, Kazakların Anadolu’dan ayrılışının 60. yılında, onların tarihine, göçlerine, Anadolu’daki yaşamına ve geride bıraktıkları miraslarına odaklanmaktadır.” ÖNDER BALIKÇI