Manyas Kaymakamı Koray Çelik, ilçede Covid-19 birinci doz aşılanma oranının yüzde 92, ikinci doz için ise yüzde 88 olduğunu belirtti. Çelik, bu rakamların yüksek olduğunu, üçüncü doz aşılamanın ise yüzde 60 oranında bulunduğunu bildirdi.
Önceki aylarda ciddi biçimde azalan Covid-19 vakalarının, omicron varyantı ile yeniden yükselişe geçmesi nedeniyle vatandaşların bireysel önlemlerini almalarını ve aşılarını yaptırmaları gerektiğine dikkati çeken Çelik, “İlçemizde vakaların genelde yüzde 90’ı, kırsal mahallelerden yayılıyor. Filyasyon ekiplerimiz de çok iyi çalışıyor. Ölüm oranı düşük olsa da hastalığın yayılmasının önlenmesi için mevlitlerin az sayıda vatandaşla yapılması için müftülüğümüzün uyarıları var” dedi.
KIRSAL MAHALLELER ÇOK FAZLA
Manyas’ın çok geniş bir coğrafyaya sahip olup, 46 kırsal mahallesi bulunduğuna işaret eden Çelik, şunları söyledi:
“Kırsal mahallelerimizde altyapı sorunlarımızı çözümü için çalışıyoruz. Yine buralarda zaman zaman meralarla ilgili sorunlar, bahçe tecavüzleri gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ancak bu sorunlar ciddi boyutlarda değil. Yine ilçemizde çeltik üretimi yoğun olduğundan sivrisinek sorununu çözmek için şimdiden ilaçla mücadeleye başladık.”
İŞSİZLİĞİ ÖNLEME PROJELERİ
İlçenin en önemli sorununun işsizlik olduğuna dikkati çeken Kaymakam Koray Çelik, “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı(SOGEP)” kapsamında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı(GMKA) aracılığıyla, Manyas’ta bir proje gerçekleştirmek için girişimlerde bulunduklarına işaret ederek, şu bilgiyi verdi:
“Bu projeyi yaşama geçirerek, Manyas’ı yeniden canlandırmak ve hareketli bir ilçe durumuna getirmeyi amaçlıyoruz. Buna paralel şekilde, kırsal mahallelerden, ilçe merkezine istihdam sağlamak, ilçe merkezini büyütmek istiyoruz. Yine Manyas Gölü etrafına da hareket getirmeye çalışacağız. Yine ev kadınlarını, evlerinde peynir üretmeye özendireceğiz. Bu peynirleri ise ilçe içinde ve göl etrafında satmaları için satış büfeleri oluşturma düşüncesindeyiz. Bu büfeler ve satış tezgâhlarında gençlerimiz için iş alanları oluşacağını düşünüyoruz. Yine bölgemizdeki TUKAŞ firmasının da bölgede, satış büfeleri kurmaları için girişimlerde bulunacağız. Yenimahalle ve Maltepe’deki Roman vatandaşlarımız için de istihdam yaratma düşüncelerimiz var.”
KAZAK FASULYESİ İÇİN COĞRAFİ İŞARET
Manyas Gölü’nün alüvyonlu topraklarında üretilen “Kazak Fasulyesi” için “coğrafi işaret” alma girişimlerini başlatacaklarını vurgulayan Kaymakam Çelik, şöyle konuştu:
“Kazak Fasulyesi, Manyas için çok değerli bir ürün. Bu fasulye, ata tohumlarından üretiliyor. Bu ürünün çok daha iyi değerlendirilip, pazarlanabileceğini düşünüyor ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Manyas peyniri gibi Kazak Fasulyesi’ne de coğrafi işaret almak istiyoruz.”
“MAKARNA MANYAS”IN ÖNEMİ
Girişimciliğin hem ülkemiz, hem de Manyas için önemine dikkati çeken Çelik, şunları aktardı:
“Manyas’taki girişimci kadınlarımızdan biri de Serap Karakaş hanımın, ‘Makarna Manyas’ üretimidir. Düşünün ki, bu işletmede üretilen makarna çeşitli aromatik bitkiler, sebze ve meyvelerle destekleniyor. Hatta Gönen’de yetiştirilerek alınan istiridye mantarı bile makarnada katkı olarak kullanılıyor. Şimdi bu işletmenin daha da büyümesi için biz de devlet teşviki sağlamaya ve kadın istihdamını daha da artırmaya çalışacağız.” ÖNDER BALIKÇI