Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Marmara Denizi’nin tüm kıyılarındaki deniz çayırı alanlarını artırma amacıyla yürütülen MAR-ÇAYIR Projesi kapsamında Deniz Çayırı Ekimi etkinliği gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. İsmail Boz, Edincik’te bulunan Üniversitemiz Hüseyin Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi kıyısında tüplü dalış yaparak deniz çayırı ekimi yaptı. Deniz Çayırı Ekimi (Plantasyonu) Etkinliğine; Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz'un yanı sıra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar ile Proje Yürütücüsü ve Üniversitemiz Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı katılım sağladı.
Erdek Körfezi’nde bilimsel kriterlere göre belirlenen donör alanlardan sedimentiyle birlikte alınan deniz çayırları, uygun koşullarda Üniversitemiz Hüseyin Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi’ne taşındı. Pinaların yoğun olarak dağılım gösterdiği kıyısal alanda belirlenen transplantasyon lokasyonunu ekim için hazırlandıktan sonra Prof. Dr. Mustafa Sarı, Doç. Dr. Uğur Karadurmuş, Öğr. Gör. Alparslan Kulakaç ve Eğitmen Dalgıç Osman Benli tarafından ekim yapıldı. Yapılan dalış ile gerçekleştirilen ekime, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar da katıldı.
Deniz çayırı ekiminin Bandırma’nın kurtuluş günü olan 17 Eylül’de yapılmasının ayrı bir anlam ifade ettiğini belirten Rektör Prof. Dr. İsmail Boz, Kurtuluş Savaşı’nın resmi olarak Bandırma’da 17 Eylül 1922 tarihinde son bulduğunu, şehit ve gazilerin kurtuluşu için savaştığı vatanın havasına, toprağına, suyuna, denizine sahip çıkmanın bir görev olduğunu belirterek, projeye destek sağlayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na teşekkür etti.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar, Bakanlık olarak Marmara Denizi’nde yapılan çalışmalara değinerek deniz çayırı ve pinayı bayrak tür olarak gördüklerini vurgulayarak projeye verdikleri öneme vurgu yaptı. Pinanın saatte 6 lt deniz suyunu filtre ederek temizlediğini, deniz çayırlarının hem erozyonu önlediğini hem plaj bölgelerinde suyu berraklaştırdığını ifade eden Dr. Oktar, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile yapılan faydalı iş birliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
MAR-ÇAYIR Projesi ve deniz çayırlarının önemi, karşılaşılan güçlükler ile ekim sürecine ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Sarı, ekim yapılan alanın pinaların yaşam alanı olduğunu, bunun Türkiye’de ilk kez yapıldığını ve pina ve deniz çayırının bütünleşik yaşamının bundan sonra belli aralıklarla izleneceğini belirtti.
Your browser doesn't support HTML5 video.