Marmara Adası'nda kalsit üretimi

Marmara Adası

Adanın, sanayi elektriğine ihtiyacı var




Marmara Adası (Marmara ilçesi) ve Saraylar beldesinde üretilen
mermerlerin atıkları da değerlendirilerek, kalsite dönüştürülüyor.


Adada üretim merkezi bulunan Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (BANSİAD) ve Bandırma Mermer Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Kartal-Maltepe açıklarında oluşturduğu yeni dolgu alanında da, adada bulunan beş kalsit fabrikasından giden atık malzemelerin kullanıldığını açıkladı. Öztürk, bu fabrikaların eskiden çöpe giden mermer atıklarını ayrıca Belçika'ya da ihraç ettiğini belirtirken,‘' Kalsit, başta boya ve yem katkı maddesi olmak üzere 15-20 sektörde kullanılıyor. Yıllardır çöpe giden mermer atıkları, şimdi, ekonomimize katkı sağlıyor'' dedi.


Madencilik, öncelikli sektör

Madenciliğin, devletçe öncelikli sektör” kapsamına alındığını vurgulayan Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Bandırma Mermer Sanayi A.Ş olarak, 1989 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Şirket olarak Marmara adası'nda üretim merkezimizin yanı sıra Bilecik ve Karacabey'de de üretim alanlarımız yer alıyor. Bilecik ve Karacabey'de de üretim alanlarımız yer alıyor. Bilecik'te ayrıca ikinci alanımız da devreye girdi. Bilindiği gibi, son çıkan yasayla Balıkesir, 3. Teşvik yatırım Bölgesi oldu. Ancak, devletçe, öncelikli sektörler arasına alınan madencilik, 5. Teşvik Bölgesi kapsamına alındı. Maden yatırımcıları, devletin verdiği krediler, arsa desteği, yatırım indirimi ve sosyal güvenlik primlerinden limitsiz yararlanıyor. Biz de, bu kapsamda, Bilecik'teki sahamızın üretimini arttırmak için devletten 1 milyon dolarlık yatırım kredisi aldık. Devlet, maden yatırımlarına, bölge gözetmeksizin 5. Bölge teşvik desteği veriyor. Örneğin, Balıkesir, 3. Teşvik Bölgesi kapsamında olmasına karşın yeni maden ocağı ve yeni fabrikaların entegre olması durumunda 5. Yatırım Bölgesi kapsamında değerlendiriliyor. Yani maden yatırımları, bölge gözetilmeksizin, 5. Bölge'de yer alırken, diğer fabrikalar. 3 Bölge kapsamında bulunuyor.''

Türkiye'nin, fazla verdiği kalemlerden birinin maden sektörü olduğuna dikkati çeken Öztürk,

‘' Mermer üretiminde Çin, dünya birincisi, İkinci sırada Türkiye yer alırken, Hindistan ise üçüncü sırada bulunuyor'' dedi.

Adada Sanayi elektriği yetersiz

Marmara Adası ve Saraylar Beldesi'nde son yıllarda yeni sanayi yatırımı gerçekleşmemesinin nedenini sanayi elektriği yetersizliğine bağlayan Öztürk, şu değerlendirmede bulundu:

Adada sanayi elektriğine ihtiyaç, büyük boyutlarda. Denizin altından döşenecek hat ile adaya mutlaka elektrik getirilmeli Bandırma Mermer Sanayi A.Ş olarak, geçtiğimiz günlerde, 300 bin dolara trafo satın aldık.''
Öztürk, şirketlerinin mermer üretiminin yüzde 15'ini ihracata verdiklerini sözlerine ekledi.