Marmara Belediyeler Birliği’nden “Sokak hayvanları araştırması”

Marmara Belediyeler Birliği’nden “Sokak hayvanları araştırması”

Marmara Bölgesi ölçeğinde, belediyelerde veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkânları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara ilişkin verilerin yer aldığı “Sokak Hayvanları Araştırma Raporu”nu hazırlandı.

Marmara Bölgesi Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Bölgesi ölçeğinde, belediyelerde veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkânları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara ilişkin verilerin yer aldığı “Sokak Hayvanları Araştırma Raporu”nu hazırladı.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından üye belediyelerin katılımıyla hazırlanan “Sokak Hayvanları Araştırma Raporu”, belediyelerde veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkânları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara ilişkin veriler sunuyor.

Marmara Bölgesi’nden 6 büyükşehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesi olmak üzere 119 belediyenin Haziran-Temmuz 2024 tarihlerinde katıldıkları bu çalışmanın, kararların veriye dayalı alınması noktasında yarar sağlayacağı düşünülüyor.

BÜYÜKŞEHİR’DEN BELDELERE BELEDİYELERDEKİ DURUM

Araştırma, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını, sahip oldukları imkânları ve karşılaştıkları zorlukları belirleme amacı taşıyor. Öne çıkan bulgular arasında, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner düşerken, belde belediyelerinde bu sayı 0,4 olup,1 veteriner hekimin bile düşmemesi dikkati çekiyor.

Anket sonuçlarına göre 47 belediyede 322.711 sokak hayvanı tespit edildi. Belediye başına düşen ortalama sokak hayvanı sayısı 6.866 iken barınaklarda bulunan hayvan sayısının 18.726 olduğu belirlendi.

BARINAKLAR VE SOKAK HAYVANLARININ TESPİTİ

Barınak durumuyla ilgili yanıt veren 107 belediyeden 57’sinin barınağa sahip olduğu, 50 belediyenin ise barınağının bulunmadığı görüldü. Büyükşehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdamı ederken belde belediyeleri bu alanda oldukça sınırlı kalıyor. Sokak hayvanlarının tespitine yönelik çalışmalarda ise belediyelerin sadece yarısının aktif olduğu, 47 belediyenin bu konuda araştırma yaptığı belirtildi.

Tedavi odası, barınma ünitesi, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkânların belde belediyelerinde hiç bulunmadığını da ortaya koyan araştırma, hayvan bakımından da ciddi yetersizlikler olduğunu gösterdi.

ZORLUKLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Belediyelerin veteriner hekim yetersizliği, barınak kapasite eksikliği, finansal zorluklar ve mevzuat kaynaklı zorluklar yaşadığı da dikkati çekiyor.

Raporda, araştırmaya katılan belediyelerin çözüm önerileri ise şöyle:

X Belediyelerin etkin popülasyon kontrolü ve yönetimi için kısırlaştırma ve aşılamada asgari kriterler belirlenmeli.

X Sokak hayvanları yönetimi tek elden ve koordineli şekilde yürütülmeli, veteriner işleri müdürlükleri kurulmalı.

X Hayvan hastaneleri ve bakımevlerinde çalışan personelin güvenliği için çalışmalar yapılmalı.

X Alanda çalışan tüm kurum ve aktörlerin bir araya geldiği ve düşünce alışverişinde bulunduğu ortamlar yaratılmalı.

X Sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitasyona yönelik, belediyelere daha fazla bütçe ayrılmalı. Mali zorluk yaşayan belediyelere ilgili Bakanlıklar tarafından destek sağlanmalı.

X Merkezi yönetim, arazi tahsisi ve finansal imkânlar konusunda belediyelere katkıda bulunmalı.”



  • Pazar 25.9 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 15 ° false
  • Salı 33.6 ° / 17.6 ° Güneşli