Tarih: 19.04.2014 22:37

Marmarabirlik'e yeni yönetim

Facebook Twitter Linked-in

Ana sözleşme değişikliğinden ötürü intibak genel kurulunu toplayan Marmarabirlik, 257 delegeden 238’inin imzasıyla olağanüstü seçim de yaptı. Hidamet Asa’nın yeniden başkan seçildiği genel kurulda daha önce 4 olan yönetim kurulu üye sayısı da 6 oldu.

Kısa adı Marmarabirlik olan Marmara Zeytin tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin intibak genel kurulu, dün Başköy’deki Genel Müdürlük binasında yapıldı. Anasözleşme değişikliği nedeniyle zorunlu olan genel kurulda, 8 kooperatifin 257 delegesinden 238’inin imzasıyla yönetim kurulu seçimi de gerçekleştirilmiş oldu. Hidamet Asa başkanlığında yeniden oluşan 6 kişilik yönetimde şu isimler yer aldı:

Şevket Karagöz (Mudanya), Mustafa İlgen (Erdek), Kemal Dinç (Mürefte), yüksek öğretim kotasından Osman Bostancı (Gemlik Kooperatifi Üyesi) ve Enis Edin(Edincik Kooperatifi üyesi)…

Yapılan seçimler sonucunda çağrı usulü yapılan ilk Yönetim Kurulu toplantısında, Başkanlığa  Hidamet ASA, Başkanvekilliğine Şevket KARAGÖZ getirildi.

SEVİNDİREN RAKAMLAR

Genel kurulun açılışında konuşan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2010 yılı mart ayında 111 milyon lira olan birlik özkaynaklarını 217 milyon liraya, aktif büyüklüğü ise 201 milyon liradan 320 milyon liraya çıkardıklarını söyledi.

Hidamet Asa, ürün alım miktarlarını artırdıklarını, 2012’de 139 milyon, 2013 yılında da 128 milyon lira ürün bedelini bir kuruş dahi kredi kullanmadan tümüyle özkaynaklardan ödediklerini ifade etti.

2010-11 işyılında 7.8 milyon, 2011-12 işyılında 17 milyon, 2012-13 işyılında 30.5 milyon, 2013-14 işyılının ilk 5 ayında 20 milyon lira kar ettiklerini söyleyen Marmarabirlik Başkanı Asa, ambalajlı ürün satış miktarının 32 bin tona ulaştığını açıkladı.

5 bin 400 ton ihracatla, tarihinin rekorunu kıran Marmarabirlik’in 15 milyon dolarlık ortalama ihracat gelirinin 25 milyon dolara çıktığını ifade etti.

Bu karlılık üzerine son iki yılda 22 milyon liralık yatırım yaptıklarını bildiren Hidamet Asa, “Karlılık oluşmadığı takdirde bu yatırımların yapılması mümkün değildir. Hedefimiz oluşan karlılıkla birlikte kooperatiflerimizde atıl duruma gelen depolarımızı yenilemektir” dedi.

AR-GE’YE ÖZEL TEŞEKKÜR

Sofralık zeytinin, doğal fermantasyon yönteminde baskı altında kalması sonucu fire oranının yüzde 15’leri bulduğunu ve 40 bin ton ürünün 6 bin tonunun su olup gittiğini belirten Asa, bu oranı çalışmaları sonucu yüzde 5’e çeken Ar-Ge birimine özellikle teşekkür etti.

Ürün alım politikalarına da değinen Hidamet Asa, bu konuda şunları söyledi:

“Yüksek miktarda, yüksek fiyatla, hesapsızca ürün almak işin en kolayıdır. Zor olan ise ürünü; zorlu piyasa koşullarında, artan miktarlarda karlı bir şekilde pazarlayabilmektir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu ve çalışanları olarak enerjimizin önemli bir kısmını pazarlama ve satış faaliyetlerine ayırarak kayda değer başarı sağlanmıştır. Toplam satış miktarı olarak takvim yılı bazında 31 bin 500 ton ambalajlı satışla, tarihimizin en başarılı yılı olduğunu belirtmek isterim. Bir önceki yıla göre satış miktarlarında yüzde 31 artış sağlanmış, ciro olarak da yüzde 32 büyümeyle 250 milyon liraya ulaşılmıştır.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —