Marmarabirlik, bu yılki bölge rekoltesini dört kar arttırdı.
Haber ; Önder BALIKÇI Fotoğraf; Ahmet PESEN
Marmarabirlik, bu yılki bölge rekoltesini dört kat arttırdı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
“UZZK organizasyonunda, 2011 yılı için yapılan rekolte belirleme çalışmaları sonucunda, ülkemiz genelinde zeytin rekoltesinin, önceki yıla göre yüksek olduğu, ülkemizin toplam zeytin rekoltesinin 530 bin tonunun sofralık, 903 bin tonunun ise yağlık olmak üzere toplam 1.438 bin ton olduğu belirlenmiştir. Aynı çalışmada, bölgemizdeki toplam zeytin rekoltesinin ise 181 bin tona ulaştığı ve bu rakamın 151 bin tonunun sofralık, 30 bin tonunun ise yağlık olduğunun belirlenmesiyle geçtiğimiz yıl 45.000 ton olan ve yüzde 65’i(29.000 ton) Marmarabirlik tarafından alınan bölge rekoltesi bu yıl yaklaşık 4 kat artmıştır.
Kampanya öncesinde kooperatif yönetim, denetim kurulları ve Ziraat Odası Başkanları ile yapılan bilgi alışverişleri sonucunda olağanüstü rekolte fazlalığı nedeniyle bu yıl avans fiyatla alım yapılması, gerekirse ürün bedeli ödemelerinin uzun vâdeye yayılması, hepsinden önemlisi, üreticiden yüksek miktarlarda ürün alımı yapılması konularında görüş birliğine varılmıştır.
Bu bağlamda Marmarabirlik, tüm olanaklarını zorlayarak, alım miktarını 55.000 ton olarak belirlemiş ve kurulduğu günden bu yana en yüksek alımı hedeflemiştir. Böylece, son beş yıllık ortalama alım rakamı olan 31.500 tondan, 24.000 ton daha fazla alım yapma kararı almıştır.”
Açıklamada, 17.11.2011 tarihinde açıkladıkları alım fiyatlarının “avans” niteliğinde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “2011 yılı nihai fiyatının hangi düzeyde oluşacağı bilinmeden, kampanyanın ilk gününden itibaren avans fiyatlarının eleştirilmesi, hatta bu fiyatların, nihai fiyatmış gibi gösterilerek, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin iyi niyetli olmadığı ortadadır. Üretici açısından değerlendirmelerin, süreç içinde, nihai fiyatların oluşmasının ardından yapılması daha doğru ve gerçekçi olacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu’nun yazılı açıklamasının son bölümünde şöyle denildi:
“Bazı ticari ve kişisel çıkarlar peşinde koşan çevreler tarafından Marmarabirlik, yüksek miktar, yüksek fiyat ve peşin ödeme sistemi ile uçuruma sürüklenmeye çalışılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, zeytin üreticilerinin güvencesi olan Marmarabirlik’in varlığını sürdürebilmesi, zarar etmeden, öz kaynaklarını koruması ve piyasa koşullarına göre yenilenmesi, değişim, dönüşüm ve plânlı büyümesi ile mümkün olacaktır. Bilindiği gibi 2007 yılından bu yana ürün alımlarımız, devlet desteği olmadan, tamamen Birliğimizin öz kaynakları ile gerçekleştirilmektedir. Ürün bedellerinin banka kredisi kullanılarak yapılmasının, Marmarabirlik ve dolayısıyla üreticiye ek mâli külfetler getireceği ortadadır.”