Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa;

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa;

ORTAKLARIMIZI MAĞDUR ETMEYİZ ORTAKLARIMIZ DA BİZİ ÜZMESİN”

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, her ürün alım kampanyası döneminde Marmarabirlik`in, üretici beklentileri ile piyasa koşulları arasında, sıkışıp kaldığını yaşanan sıkıntıların kuruma faydası olmadığını söyledi.

Ortakların, kooperatiflerine sahip çıkmaları gerektiğini, kooperatif alımlarıyla, bir haftalık serbest piyasa fiyatlarının mukayese edilmemesi gerektiğini söyleyen Asa, “Unutulmasın ki 2011 yılında piyasada yağlık zeytin 80 kuruş iken Marmarabirlik ortağını mağdur etmemek için 35 kuruş destek vererek 1.25 liraya alım yaptı. Halen 1 liraya satılan 460 kalibre ürün Marmarabirlik tarafından 2011 yılında üreticiden 2 liraya alındı’’ dedi.

Hidamet Asa, 1 Kasım itibariyle kooperatif merkezlerinde başladıkları alımlarda şimdiye kadar 3 bin ton ürün aldıklarını söyledi. Ürün alım fiyatları açıklanmadığı için, gelen eleştirilere yanıt veren Asa, şunları söyledi.

“MARMARBİRLİK’TEN RAHATSIZ OLANLAR VAR”

 Marmarabirlik’in sorumluluğu çok büyük. Hem yüksek fiyata ve yüksek miktarlarda ürün alacaksınız, hem de piyasa koşullarının üzerinde aldığınız ürünü de yüksek fiyatla ve yüksek miktarla satacaksınız. Ticarette böyle bir kuralın olmadığını piyasa koşullarında özel sektörün düşük fiyatla aldığı ürün ile rekabet etmek zorunda kaldıklarını vurguladı. Marmarabirlik’in zarar etme lüksünün olmadığını, yeni çıkan yasa ile birlikte bu sorumlulukların daha da ciddiyet kazandığının bilinmesini isteriz.

Marmarabirlik her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Ancak durum iyi diye, ürün fiyatlarının piyasa koşullarına bakılmaksızın artırılacağını kimse düşünmesin. Bu mantık kuruma büyük zarar verir. Kurumun zarar etmesi durumunda geçmiş yıllarda yaşananların çok iyi hatırlanması gerekir.

Ortaklarımızın Sahibi oldukları kurumu korumaları asli görevleridir. Kaldı ki Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bugüne kadar ortaklarımızın yanında olduk ve Marmarabirlik’e de zarar vermedik. Bugün itibarı ile çok ürün alan, çok ürün satan, ortağına parasını zamanında ödeyen ve bir kuruş kredi kullanmadan kendi ayakları üzerinde duran bir kurum haline gelmiştir. Gelinen bu noktayı ‘’Ortaklarımızın çok iyi değerlendirmesini istiyorum’’ dedi.

PİYASA KOŞULLARI HENÜZ NETLEŞMEDİ

Bugüne kadar iyi ürünü piyasaya, kötüsünü kooperatife verme mantığı olanlar, kazançlarının bir dönemlik olduğunu unutmasınlar. Her yıl kooperatifine düzenli ürün veren ve kooperatifine, Marmarabirlik’e güvenen ortaklarımızın çok olduğunu, kamuoyunda sadece kooperatifine sahip çıkmayanlar ve ürününü özel sektörde değerlendirenlerin sesinin yükseldiğini görmekteyiz ve bu da çok üzücü. Bugüne kadar Marmarabirlik her zaman ortaklarının yanında olmuştur, olmaya da devam edecektir.

Fiyatların açıklanmamasının sebebi piyasa koşullarının oluşmamasıdır. Bizler de sahadayız, fiyatları yakından izliyoruz.  Özel sektörün almış olduğu fiyatları da biliyoruz. Hiçbir zaman çok az miktarda alınan ürün ile, Marmarabirlik’in almayı planladığı 52 bin ton ürün mukayese edilmesin. Alınacak olan üründen iki kuruş zarar edilmesi halinde korkunç rakamların zarar hanesine yazılacağı unutulmasın. Ortaklarımız bunu iyi bilmelidir ki, Marmarabirlik zarar etmemeli, mutlaka kar etmeli ve yatırım yapmalıdır ”dedi.

KAR OLMAZSA ÇARK NASIL DÖNECEK?

Marmarabirlik’in kar etmediği takdirde çarkını döndüremeyeceğini, yatırım yapamayacağını, büyüyemeyeceğini, üreticiye zamanında ödeme yapamayacağını kaydeden Asa, “Otaklar olarak Marmarabirlik’in ayakta durmasını mı istiyoruz, yoksa bir yıllık kazancımızı mı düşünüyoruz? İlk önce bunun kararının verilmesi gerekiyor” dedi.

Başkan Asa, açıklamasını şöyle bitirdi:

HEDEF DAHA ÇOK ALIP DAHA ÇOK SATMAK

“Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak, ortağımızın ve Marmarabirlik’in ortak menfaati için görev yapmaya çalışıyoruz. Marmarabirlik güzel bir ivme yakaladı ve bunun da aynı şekilde sürdürülmesi gerekiyor.

Ürün alım ortalamamızı 35 bin tonlardan 45 bin tonlara çıkardık. Satışlarımızı ise 23 bin ton ortalamasından 30 bin tonlara çıkardık. Ortaklarımızdan daha çok ürün almak, daha çok ürün satmak ve Marmarabirilik’i zarar ettirmemek gibi yükümlülüklerimizin olduğunun bilinmesini isteriz.

Yönetim kurulu olarak alın terinin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz ve ortaklarımızı da kimseye ezdirmeyiz. Ürünün değeri neyse zamanı geldiğinde fiyatını verir, ödememizi de yaparız.

Ortaklarımız kooperatiflerine ve Marmarabirlik’e sahip çıksınlar, bizlere de güvensinler. İyi bilinmelidir ki, Marmarabirlik zeytin üreticisi ortakların sigortasıdır” diyen Asa ürün alım fiyatlarının hafta başında açıklanacağını bildirdi.