Marmarabirlik 2013-2014 sezonu ürün alımları kapsamında üretici ortaklarına 29,5 milyon TL tutarındaki ilk ödemeyi 22 Kasım 2013 Cuma günü gerçekleştirmişti. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa; 16-30 Kasım 2013 tarihleri arasında alımı tamamlanan ikinci dilim ürün bedelinin % 60’ının karşılığı olan; 25,5 milyon liranın da üreticilerin banka hesaplarına aktarıldığını söyledi. Böylelikle Marmarabirlik bugüne kadar ortaklarına toplam olarak 55 milyon TL ödeme yapmış oldu.
Asa; 5 Aralık tarihine kadar toplam 33 bin ton ürün aldıklarını, bunun parasal değerinin 113,5 milyon liraya ulaştığını bildirdi.
Marmarabirlik’in kampanya stratejisinin haklılığı ortaya çıktı…
Zeytinde hasat süreci devam ederken, 2013-2014 sezonu ürün alım kampanyasını 1 Kasım 2013’te başlatan, alım fiyatını ise 11 Kasım 2013 tarihinde açıklayan Marmarabirlik’in kampanya stratejisinin sebebi ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa; “10 gün boyunca fiyatların açıklanmaması üreticinin lehine demiştik, haklı çıktık” dedi.
Hasat döneminin başında alım yapan özel sektör temsilcileri, Marmarabirlik fiyatları açıkladıktan sonra piyasadan çekildi ve bölgede daha önce olduğu gibi, tek alıcı olarak yine Marmarabirlik kaldı.
Marmarabirlik sahada tüccar nerede!
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa “2012 yılında olduğu gibi, bu yıl da biz fiyat açıklayana kadar alım yapan tüccar, Marmarabirlik’in fiyatlarını ilan etmesinden sonra bölgemizden çekildi” dedi. Hidamet Asa ”Ürün alımlarında diğer bölgelerle fiyat aralığı oluşması durumunda, tüccar daha düşük fiyatla ürün arayışına geçiyor” şeklinde konuştu.
Asa; “Marmarabirlik’in piyasadaki rolünün ne derece önemli olduğunu, ortaklarımız için sağladığı faydanın ne kadar büyük ve hayati önem taşıdığını bu yıl bir kez daha gördük” dedi.
Marmarabirlik’in 2013-2014 ürün alım kampanyasında açıklanan fiyatlarla ilgili bazı kesimlerin yaptığı eleştirilere de değinen Hidamet Asa; “Piyasa arz talep dengesine göre oluşuyor, bugün itibariyle 380 dane zeytinin daha iyi fiyatlarda olması gerektiğini söyleyenlerin piyasa koşullarından haberleri yok. Kaldı ki bu dane zeytin alımı bugün itibariyle sadece Marmarabirlik tarafından yapılıyor” dedi.
Asa “Yorum yapılırken 2011 yılındaki taze zeytin fiyatlarından bahsediliyor ama Marmarabirlik’in o gün 2 liraya aldığı ürünün, bugün 1 liraya satıldığından bahsedilmiyor. Üreticiye şirin görünmek adına yapılan açıklamaların kimseye faydası olmaz” dedi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa; 30 bin ortağı olan, Türkiye’nin 500 büyük firması içinde bulunan ve bugün kendi ayakları üzerinde duran Marmarabirlik’in ürün alım fiyatlarının, piyasa gerçeklerini bilmeyen kişilerce eleştirilmesinin manidar olduğunu söyledi. “Ortaklarımızın 2012-2013 alım kampanyasında oluşan fiyatlardan genel olarak memnun olduklarını görüyoruz, özellikle son üç yılda olduğu gibi bu ürün alım kampanyasında da ortaklarımızı mağdur etmedik” şeklinde konuştu.
Asa; fiyatlarla ilgili eleştiri getiren sivil toplum örgütlerinin bu konuyu açmalarının manidar olduğunu söyledi. “Biz kendilerinden öncelikli olarak Marmarabirlik tarafından dillendirilen coğrafi tescil konusunda destek olmalarını bekliyoruz. Üreticimizin emeği ve alın terinin coğrafi tescille güvence altına alınmasını, haksız rekabetin önlenmesini bekliyoruz” dedi.
Asa; “Diğer bölgelerden gelen zeytinle, tüketicinin aldatılmasına, bölge üreticimizin emeğinin karşılığının çalınmasına dur denmesi için girişimde bulunmalarını istiyoruz” dedi.
Geçmiş geçmişte kaldı, Marmarabirlik artık değişti.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa; “Bugün istikrarlı bir yapıya kavuşan Marmarabirlik’in eski günlere dönmesi söz konusu olamaz. Birliğimiz 30 bin ortağımızın teminatıdır. Ne kadar önemli bir misyonu olduğu, bu kampanya döneminde bir defa daha görüldü” dedi. Amaçlarının daha çok ürün almak, daha çok ürün satmak ve planlı bir şekilde büyümek olduğunu vurguladı.