Son günlerde sokağın gündemini oluşturan BOR türevlerinin özelleştirilmesine ilişkin karşı tüm eylemlere destek veren MHP bir bildiri yayınlayarak resmen`de tavrını koydu.
Son günlerde Güney Marmara da ve özellikle de Bandırma Kamuoyunda bir Bor minerali konusu oldukça geniş oranda tartışılmaktadır. Parlementoya Bor madenlerinin özelleştirileceği(ki biz bunu yabancıya satılacağı olarak anlıyoruz.)yolunda bir kanun değişikliği geldiği iddia edilmektedir. Akabinde de çıkan tepkiler sonucu AKP tarafından böyle bir çalışma olmadığı; olanın Etibor fabrikası içindeki bazı işlemlerin taşeron firmalara verilmesi ve böylece verimliliğin arttırılmasının sağlanması olacağı yolunda bir açıklama gelmiştir. Geçmişte de Suriye Sınırındaki mayınların İsrail firmalarınca temizleneceği ihalesine,tepki gelince geri adım atılması olayıyla, benzerlik arzettiği içinde Kamuoyunun çoğunluğu tarafından olay, Bor mineralini 'babalar gibi satmaya ' dünden teşni olan zihniyetin nabız yokladığı şeklinde algılanmaktadır.
Bor değerli bir maden olmanın çok ötesinde bir mana ifade etmektedir.2009 yılında yayımladığımız ve halen MHP BANDIRMA TESKİLATİ BLOGCU COM sitesinde mevcut olan 2009 tarihli 'BOR un Bandırma ve Türkiye İçin Önemi'' adlı AR GE raporumuzda detayıyla izah edildiği gibi Bor 22.yüzyılın enerjisi olan hidrojenin en emin taşıyıcısıdır.
İlmi araştırmalar, 2050-2080` li yıllarda petrolün yeryüzünde tükeneceği ve yerini de şu andaki mevcut verilere göre hidrojenin alacağını göstermektedir. Taşıtlardan,endüstriye meskenden elektrik üretimine kadar petrolün enerji kaynağı olarak kullanılacağı her saha da hidrojen kullanılacaktır.Bugünden Detroit te ve Los Angeles te hidrojenle çalışan arabaların filoları denenmektedir. Kasım 2000 de BMW nin 745 hdi modeli başarıyla denenmiştir.Fakat bunun ticarileşmesinin önündeki en büyük engel hidrojenin düşük yoğunlukta olması dolayısıyla yakıt depolarının neredeyse araba büyüklüğünde olma zorunluluğudur. Bu problemi aşacak en şanslı çözüm hidrojeni lazım olduğu anda üretip kullanacak böylece depolamaya gerek bıraktırmayacak Sodyum Bor Hidrür Teknolojisidir.
Bu madde su ile birleştiğinde hidrojen çıkarır o hidrojen taşıtta enerji kaynağı olarak kullanılır kendisi de sodyum Borat denen katı bir maddeye dönüşür ki bu madde yakıt bitince alınıp tekrar hidrojen yüklenerek sodyum bor hidrüre dönüştürülür. Yani tabiri caiz ise bu madde bir hidrojen taşıyıcısıdır. Katıdır az yer tutar ve su ile temas ettirilip istenilen an hidrojen çıkarması sağlanır.Hiçbir atığı da yoktur. Bu teknoloji petrol bitince 22 yüzyılın enerjisi olarak kullanılacaktır.Dünya Bor tekeli Amerikan Boraks ve onun kolu Rio Tinto bu teknolojiye sahiptir ve petrolün tükenmesini beklemektedirler.Diğer yandan da Borun bizahiti kendisi de bir yakıttır. Uzay teknolojisinde roketlerin ikinci kademe ateşlenmesinde sıvı oksijenle birlikte yakıt olarak kullanılmaktadır. Bu teknolojinin geliştirilerek yeryüzünde kullanılması çalışmaları da devam etmektedir.
2008 yılı itibariyle petrolün yakıt olarak kullanılmasının ekonomik hacmı en azından yılda 1,8 trilyon dolar mertebesindedir. (En iyimser tahmin olan 1 varil 60 dolar bazına göre) Mukayese etmek isteyenler için söyleyelim ki bu miktar Türkiyenin 2009 yılı Gayrisafi Milli Hasılasının 3 katından fazladır.Buhacmın hiç artmadığı varsayılsa bile bu pazarın bor ile ikame edeceği ;Bu borun da dünya rezervlerinin %67 sinin ülkemizde %52 sini de bölgemizde olduğunu düşündüğümüzde Bor` un neden torunlarımızın geleceği olduğu ;kendiliğinden ortaya çıkar.
Bu sebeple gerek 2010 yılında kamuoyuna sunduğumuz ve sitemizde halen bulunan 'Balıkesir İli ve Güney Marmara Bölgesinin Gelecekteki Gelişme İmkanları'' adlı raporumuzda gerek se de 2011 Yılındaki 'MHP Güney Marmara Seçim Beyannamesi'' belgemizde belirttiğimiz üzere Bor konusuna özel önem verilmeli,Etibank Genel Müdürlüğü de Bor Araştırma Enistütüsü de tekrar Bandırma ya getirilerek bölgenin ,Sultançayırlı Çerkez Hacı Şeyh Efendi den bu yana süregelen Bor konusundaki Milli hassasiyetine hürmet edilmelidir.
Bor`un dünyadaki en büyük rezervinin sahibi ülke olmanın avantajını pazarlık unsuru olarak kullanarak,22.yüzyılın ileri bor ürünlerinin ülkemizde üretilmesi için gerekli teknolojiyi bir an evvel transfer etmeliyiz.Ülkemizdeki araştırma fonlarının çok büyük bir kısmını bu konudaki araştırmalara ayırmalıyız.
Unutmamamız gereken bir husus ta şudur.Birinci Cihan savaşından önce de o gün için bilinen petrol yataklarının çok büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu topraklarında idi.Ama idarecilerimizin bilgisizliği ve beceriksizliği bu unsurun lehimize değil aleyhimize çalışmasına sebep oldu.Sait Halim Paşa İngilterenin hangi akla hizmet edip Katar ve Kuveyt gibi iki küçük çöl nahiyesini işgalde ısrar ettiğini anlayana kadar Osmanlı yıkıldı gitti.
Önemli olan kaynağa sahip olmak değil onun değerini bilmek, onu kullanacak teknolojiye sahip olmak, ve onu koruyacak ruhu muhafaza etmektir.Yoksa bir bakarsınız 'Babalar gibi satma'' meraklıları meramlarına ulaşmışlar bize de gidene ağıt yakmak kalmış.
Bor bu sebeple siyasi taktiklere kısır politik çekişmelere çerez edilmeyecek ehemniyette dir.Milletimizin doğrudan kendisi tarafından hassasiyetle takip edilmektedir ve edilmeye de devam edilecektir.
Milliyetçi Hareket Partisi MHP İlçe teşkilatı açısından Bor un önemi bu mertebededir.
K.KARANİ ERKUL Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bandırma İlçe Başkanı