Mirza’dan açıklamalar

Mirza’dan açıklamalar

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, çeşitli konular hakkında bilgi verdi.

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, çeşitli konular hakkında bilgi verdi.

1/5.000’LİK PLANLAR

Bandırma’nın 1/5.000’lik planlarının bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizen Mirza, şunları söyledi:

“Bu konuda Balıkesir’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve teknik ekibi ile bir görüşme yaptık. Belediyemizin de çok değerli teknik ekibi bu toplantıda yer aldı. Önerilerimizi ve bu konudaki beklentilerimizi dile getirdik. Bu ayın sonunda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden de Bandırma’ya teknik bir ekip gelecek ve görüşmelerimiz sürecek. 1/5.000’lik planları çok önemsiyoruz. Çünkü bu planların, Bandırma’nın önünü açacağına inanıyoruz. Bu planlar yapıldığında, Bandırma’mızın gelişmesi için açılacak iki bölge kaldı. Bu bölgeler, Yeni Mahalle-Edincik ve Levent-Dutliman-Kayacık arasını kapsıyor. Ancak bu planların yapılmasında en büyük engelin, Tarım Bakanlığı’nın olumsuz görüşü olduğu görülüyor. Bunu da aşmak için Tarım Bakanlığı’na yeni bir başvuru yapacağız. Kısacası 1/5.000’lik planlar için yeniden harekete geçtik. Çok verimli bir toplantı oldu.”

BELEDİYENİN ALACAKLARINI TOPLUYORUZ

2-2,5 aydan beri belediyenin gelir-gider dengesini kurmak için çalışma yaptıklarına dikkati çeken Mirza, şunları aktardı:

“Bu süre içinde, belediyenin önceki yönetimden kalan 12 milyon liralık alacağını tahsil ettik. Belediyeye, geçen yıl ödenmeyen Emlak Vergisi’nin yüzde 40 olduğunu gördük. Bütçe, son derece önemli. Biz, Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı kamuda tasarruf önlemlerinden çok önce belediyemizde tasarrufu başlattık. Belediyenin giderlerini yarı yarıya indirdik. Çünkü artık öncelikle çok gerekli hizmet ve çalışmalar için harcama yapıyoruz. Önceden planlarımıza göre bütçeyi 6 ayda toparlayıp, 1 yıl içinde Bandırma için büyük projeler üretebileceğimizi tahmin ediyordum. Ancak şimdi bu hizmetlerimizi 1 yıl olmadan da başlatabileceğimizi düşünüyorum.”

Tasarruf önlemlerine uyarak ve belediyenin, geçmiş dönemden kalan alacaklarını toplayarak 40 milyon lira topladığını, ayrıca İller Bankası’ndan da 30 milyon lira geldiğini belirten Mirza, şöyle konuştu:

“Her ay, personelimize toplam 45 milyon lira maaş ödüyoruz. Bu arada, 110 esnafa, geçmiş dönemden kalma toplam 2 milyonluk ödeme yaptık. Yine geçmiş dönemden büyük müteahhitlerin 8 milyon lira alacağını da ödedik.”

DÖKÜLEN BİR KENT BULDUK

Bütçenin gelir-gider dengesini kurma aşamasında öncelikle parasız işlerle kenti onarmaya çalıştıklarına işaret eden Mirza, şu değerlendirmede bulundu:

“Halen Kartalçeşme-Yeni Mahalle bölgesinden başlattığımız asfalt çalışmaları sürüyor. Bozulan parkeleri de onarıyoruz. Yeşil alanları yeniden düzenliyoruz. Cumhuriyet alanındaki havuzu yeniden işler duruma getirdik. Ancak göreve geldiğimizde dökülen bir kentle karşılaştık. Kentin temiz olmasını çok önemsiyorum. Tüm personelimizi çok çalışmaları için uyardım. Yatan insanı sevmiyorum. Kültürel ve sanatsal etkinliklerimizi de sürdürüyoruz.”

FESTİVAL BELEDİYEYE YÜK GETİRMİYOR

13-14-15 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek “33. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali” bütçesinin 10 milyon lira dolayında olduğunu belirten Mirza, “Bu festivalimizde, belediye bütçesinden en küçük bir harcama olmayacak. Bütçeyi sağlayan sponsorlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

MALTA DERESİ PROJESİ ÇOK HATALI

Önceki Belediye Başkanı Tolga Tosun’un döneminde başlatılan Malta Deresi projesini incelediklerinde hatalarla dolu olduğunu gördüklerine işaret eden Belediye Başkanı Dursun Mirza, şunları söyledi:

“Bu proje için müteahhit, 61 milyon liralık hak ediş çıkarmış. Önceki belediye yönetimi, bu hak edişin 34 milyonunu ödemiş, 27 milyonunu ise ödemeyerek bize bırakmış. İnşaat halen yüzde 60’lar seviyesinde kalmış. Bitmesi için en az 40 milyon liralık harcamaya daha ihtiyaç var. Ancak proje hatalarla dolu. Örneğin bir biyolojik gölet var ki, aylık elektrik harcaması 150 bin lirayı buluyor. Bölgedeki çim alanlarının sulanması için DSİ’nin hiçbir talimatına uyulmamış. Bu arada, bugüne kadar 3-4 müteahhit değişmiş. Benim de seçim beyannamemde Malta Deresi projesi vardı. Bu proje içinde ‘Çocuk Köyü’ de bulunacaktı. Ancak bu ‘Çocuk Köyü’nü şimdi başka bir alanda kurmayı düşünüyoruz.”

EDİNCİK KAPALI PAZAR YERİ 

Önceki dönemde yapımına başlanan Edincik Kapalı Pazar Yeri projesinin halen yüzde 35’ler dolayında bulunduğuna dikkati çeken Mirza, “Projenin müteahhidi, iflas ederek işi bıraktı. Kaldı ki bu proje, çok maliyetli olup, vatandaşın öncelikli ihtiyaçları arasında yer almıyor. Edincik’te öncelikle güzel bir meydan düzenlemesi yapmayı ve altyapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

KREŞLERİN BÜYÜK ZARARI

Bandırma Belediyesi’ne ait kreşlerin 1 yıllık zararının 5,5 milyon lirayı bulduğuna işaret eden Mirza, şunları aktardı:

“Tabii ki belediyelere ait kreşlerin kâr amacıyla kurulamayacağı bir gerçek. Ancak zarar da etmemeleri gerekir. Bunun için kreşteki çocuk başına ücreti 7 milyon lira yapmak zorunda kaldık. Özel kreşlerin 14 milyon lira aldığı düşünülürse bizim ücretimizin yarı yarıya olduğu görülecektir.”

KAFELER DE BÜYÜK ZARARDA

Bandırma Belediyesi’ne ait kafelerin aylık zararının 300 milyon dolayında olduğunu vurgulayan Başkan Mirza, Tatlısu’da yer alan kafeteryanın da 1 yıllık zararının 2,5 milyon lira olduğunu açıkladı.

YURT BİNASINI BİTİRECEĞİZ

Ordu Caddesi’ndeki yurt binasının yüzde 60’ının tamamlandığını belirten Mirza, “Bu binayı yapan müteahhide borcumuz yok. Binanın, önümüzdeki eğitim-öğretim yılına yetişmesini istiyoruz” dedi.

KOORDİNATÖR GEREKSİZ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait “Güney Marmara Koordinatörlüğü” görevini gerekli görmediğine işaret eden Mirza, şöyle konuştu:

“Halen Bandırma’da bulunan bölgemiz insanı Koray Başa, zaten bir koordinatör gibi görevini başarıyla sürdürüyor. Yine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyemiz Murat Karakoyun da Balıkesir ile Bandırma arasındaki koordinasyonu sağlıyor. Ahmet Akın başkanıma da koordinatör atamasının gereksiz olduğunu anlattım.”

3 ÖNEMLİ PROJE

Bandırma için çok önemli üç projenin, Paşakent Mahallesi’ndeki Kültür Merkezi’nin tamamlanması, sahil bandının bitirilmesi ve Erdek yolu yanındaki eski Ordonat bölgesinin yeniden düzenlenerek Bandırma’ya kazandırılması olduğuna dikkati çeken Mirza, “Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Akın, bu projeleri gerçekleştirişe tarihe geçer” dedi.

BANDIRMASPOR ŞİRKETLEŞMELİ

Bandırmaspor Kulübünün artık dernek statüsünde yaşatılmasının çok zor olduğunun altını çizen Mirza, şu değerlendirmede bulundu:

“Bandırmaspor’un artık mutlaka şirketleşmesi gerekir. Daha önceki Belediye Başkanlığım döneminde kulübümüze 3 yılda 52 milyon liralık kaynak yaratmıştık. Tabii ki Bandırmaspor, kentimizin reklâmını yapan çok önemli bir marka. Ancak bu kentteki amatör takımları da düşünmemiz gerekir. Kentin tüm paraları kara bir delik gibi Bandırmaspor’a gidiyor. Kaynaklar heba oluyor. Bandırmaspor’un yaşaması için elimizden geleni yapmalıyız. Ancak şu gerçeği de artık düşünmemiz gerekir. Bandırmaspor Kulübü şirketleşmeli ve profesyonelce yönetilmelidir. Onur Göçmez’in, Bandırmaspor’a katkıları çok değerli. Ona teşekkür ediyorum. Ancak bu böyle yürümez. Birkaç yıl önce Karagümrük Kulübü Başkanı Süleyman Hurma, Bandırmaspor’u almak istediğinde konuya sıcak bakmıştık. Ama bazı kişiler, Bandırmaspor’un elden gideceğini öne sürerek tepki gösterdiler ve bu iş gerçekleşmedi. Tek kişiye bağlı yönetilen kişiler, uzun süre ayakta kalamazlar. Bugün Onur Göçmez olmasa, kulübü kimse almayacak. Ben iyi bir Bandırmaspor taraftarıyım. Sırtımı hiçbir zaman kulübümüze dönmem. Takımımız, benim dönemimde şampiyonluk yaşadı. Ancak daha sonra Bandırmaspor ile bağlantı kurarak hakkında öyle dedikodular çıkarıldı ki, bu benim belediye başkanlığıma mal oldu. Yine o dönemde kulüp başkanı olarak büyük maddi-manevi özveri gösteren Erhan Elmastaş da büyük haksızlığa uğradı. Bandırmaspor, artık amigo siyasetiyle kulübü kullananlardan kurtulmalı. Ancak bu kişilerin halen makbul olduklarını üzülerek görüyorum. Bandırmaspor’u halen oyuncak gibi elinde tutmak isteyenlere meydan bırakılmamalı. Bu arada Serdar Kuter’in başkanlığındaki yeni yönetim kuruluna başarılar diliyorum.”

İKİ DURSUN GALATASARAY’A İYİ GELİYOR

Mirza, taraftarı olduğu Galatasaray’ın şampiyonluğu ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Galatasaray Kulübü’nün Başkanı Dursun Özbek’in yönetiminde takımımız şampiyon oldu. Ben de belediye başkanıyım. Demek ki iki Dursun, Galatasaray’a iyi geliyor. Fenerbahçe’nin Teknik Direktörlüğüne Mourinho’nun getirilmesini de olumlu bulunuyorum. Böylece Türk futbolunun çıtası daha da yükselir.”  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Mirza’ açıklamalar
  • Cuma 35.3 ° / 16.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 32.9 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Pazar 34.5 ° / 15.2 ° Güneşli