Mirza’dan Bandırma’ya bakış

Mirza’dan Bandırma’ya bakış

Bandırma Belediyesi eski Başkanı Dursun Mirza: “Mülk satışlarına yatırıma dönüşmesi koşuluyla evet” “Marmara OSB konusunda endişeliyim” “Levent’e şlam dökülme süresi uzatılmamalıydı”

Bandırma Belediyesi’nin önceki başkanı Dursun Mirza, Bandırma hakkında düşüncelerini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ederek, “Memleket Partisi”ni kurmak için çalışmalarını başlatan Muharrem İnce ile ilgili olarak düşüncelerini açıklayan Mirza, şu değerlendirmede bulundu:

“Muharrem Bey’in hak, hukuk, adaletli bir parti yönetimi ve parti içi demokrasi söylemlerini doğru buluyorum. Çünkü partilerde demokrasi olmazsa ülkede demokrasinin gerçekleşmesi beklenemez. Ancak CHP için böyle ayrılıklar ve yeni parti kurma çalışmalarının doğru olup olmadığı konusunda tereddütlerim var. Tabii ki, partiden ayrılanlar ve o partinin yöneticilerinin birbirlerini hainlikle suçlamalarını da doğru bulmuyorum. Sayın İnce’nin hareketini şu anda izlemekle yetiniyorum. İleride bu partide yer alıp almamam konusunda şu anda beni bağlayıcı hiçbir şey söylemem. Halen mensubu olduğum partim CHP’nin, ‘Millet İttifakı’nı sürdürmesi ve 18 yıldır süren AKP iktidarına son verilmesini diliyorum.”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP sözcüsü olarak görev yapan Av. Birol Şahin’in, sürekli Bandırma Belediyesi’ni eleştirmesinin de ciddiye alınmaması gerektiğine dikkati çeken Mirza, şunları söyledi:

“Bu arkadaşın geçmişine iyi bakmak gerekir. Bir zamanlar Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’un yanında yer alıp onun tetikçisi olarak hareket eden, ancak Uğur’un daha sonra başkanlıktan ayrılmasıyla onun dönemini eleştiren Birol Şahin’i çok iyi tanıyorum. Edip Uğur’un başkanlık döneminde ben de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, partimin grup sözcüsüydüm. Birol Bey, zaman zaman kürsüden böyle çıkışlar yapar, ben de daha sonra kürsüden onun ağzının payını verirdim. Birol Şahin, her şeyi kendine yontar, olayları çarpıtır ve doğruları söylemez. Hiçbir zaman Şahin’i ciddiye almadım. Balıkesir ve Bandırma da almasın.”

Bandırma Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğu süre içinde kendilerinin de belediyenin mülklerini satarak, yatırımlara ve Bandırma’ya hizmete dönüştürdüklerini belirten Mirza, şöyle konuştu:

“Şu anda da Tolga Başkan döneminde belediyenin mülkleri satılıyor. Bunu doğal karşılıyorum. Ancak bu satışlarda ince eleyip sık dokumak ve çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle Bandırma için çevresel sorunlar yaratabilecek yatırımlara yönelecek kişiler ve kuruluşlara satış yapılmamalıdır. Örneğin benin dönemimde ‘Kale Grup” için yer sattık ama ‘Akdeniz Kimya’nın kirlilik yaratabileceği endişesiyle onlara satış yapmadık.”

Bandırma yakınında kurulmasına çalışılan Marmara Organize Sanayi Bölgesi konusunda son aylarda endişelenmeye başladığına işaret eden Dursun Mirza, şunları aktardı:

“Başkanlık görevim sırasında yakınımızda kurulacak bu bölgenin yapılması için devletin kararlı olduğunu, olayın boyutunun bizi aşacağını gördük. Bu nedenle hiç olmazsa biz de yönetimde yer alıp, denetim sağlayabileceğimiz düşüncesiyle hareket ederek yönetimde yer aldık. Ancak bu sanayi bölgesi için tek koşulumuz, en çok 2200 dönümlük, ikinci derece tarım arazisi olan bu bölgede haddehane ve yüksek fırın olmaması, sadece makine imalatı ve montajı yapımı gerçekleştirilmesiydi. Ancak son gelişmeleri endişeyle izliyorum. Çünkü bu sanayi bölgesinin 40 bin dönüme çıkarılacağı, her çeşit sanayinin yer alacağı söylentileri beni endişelendiriyor. Bu arada bölgede yerleri olan vatandaşların yerlerinin, kamulaştırılarak ellerinden küçük paralarla alınmaya çalışıldığı izlenimini de ediniyorum.”

Bandırma’nın yaklaşık 20 yıldan beri devletten ciddi bir yatırım alamaması nedeniyle “yatırım fakiri” durumuna geldiğine dikkati çeken Mirza, “Bandırma, birçok yatırımını yıllardır kendisi yaptı. 5 yıllık belediye başkanlığı dönemimi de hiç mütevazı davranmama gerek duymadan başarılı buluyorum. İşte kapalı pazar yerimiz ve sosyal yaşam alanımız, General Balcı Çamlığımız, güneş enerji santralımız dahil Bandırma’ya 40 yıldır verilemeyen hizmetleri ve yatırımları 5 yılda kazandırdık. Nüfusu 160 bini bulan Bandırma’mıza 5 bin kişilik yeni bir spor salonu kazandırılacaktı. Bu yatırımdan da vazgeçildi. Bandırma, sportif yatırımlar açısında da çok fakir. Oysa Balıkesir’de çok sayıda spor tesisi, futbol sahaları bulunuyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanları, bugüne kadar Bandırma’yı, hizmet edecekleri konusunda hep çocuk gibi kandırdılar. Hani Bandırma’ya sahil bandı, asfalt plent tesisleri verilecekti. Sahil bantlarının, o ilçenin malı olması kadar doğal bir şey olabilir mi? Benim dönemimde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, sahil bandımızda festival etkinlikleri, Ramazan eğlenceleri bile yapmamıza engel olmaya çalıştı.”

Belediye Başkanlığı döneminde Bandırma’nın çıkarları doğrultusunda hareket ederek, birçok konuda yargıya başvurmak zorunda kalarak bu hakları mahkeme yoluyla aldığını vurgulayan Mirza, şunları söyledi:

“Belediye Başkanı Tolga kardeşim, iki yıllık görev süresi dolduğunda yaptığı bir açıklamada, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden hiçbir hizmet alamadıklarını söylemiş. Bunu görmek için iki yıl beklemesine bile gerek yoktu. Benim Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile bu mücadelemi herkes bilir. Elbette ki Bandırma’nın haklarını savunmak zorundaydım. Ben de bunu yaptım ama adım ‘kavgacı’ya çıktı. Ne yapsaydım, oturup sessiz mi kalsaydım? Şimdi, Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığım ve halen yürümekte olan bazı davaların geri çekildiği söyleniyor. Dilerim doğru değildir.”

Bandırma’nın Levent Mahallesi’nde, denize derin deşarj arıtma tesisi için çalışmalara başladığının, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, bu yatırımı kendisinin yaptığı izlenimini verdiğini belirten Mirza, şöyle konuştu:

“Bu arıtma tesisi için ön hazırlıklar benim belediye başkanlığım döneminde başladı. Bizden yer göstermemiz istendi. Bizim gösterdiğimiz yer beğenilmeyerek, bu yerde karar kılındı. Biz de yatırımın gelmesi için ses çıkarmadık. Ancak bu yatırım Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin değildir. Çünkü 30 milyon Euro’luk bu yatırımın yüzde 85’i, Avrupa Birliği fonlarından sağlanacaktır. Yine Büyükşehir Belediyesi, 6. Ana Jet Üssü önünde ve Liman AVM karşısındaki yeni kavşak düzenlemelerini de kendisine mal etmeye çalışıyor. Oysa bu kavşaklar da Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi laf üreterek değil, icraat yaparak kendini göstermelidir. Zaten bugüne kadar da Bandırma’ya yaptığı hiçbir ciddi yatırım yoktur.”

Bandırma’nın Kayacık Mahallesi’ndeki meranın Büyükşehir’e devredilmesine de tepki gösteren Mirza, “650 dönümlük bu meranın devredilmesi kararı eğer Büyükşehir Meclisi’nde kabul edildiyse karara 60 gün içinde itiraz edilmeliydi. Eğer bu itiraz yapılmadıysa yazık olmuştur” dedi.

Belediye Başkanlığı döneminde, bugünle kıyaslandığında çok daha az bütçelerle çalışmak zorunda kaldığına işaret eden Mirza, şunları söyledi:

“Kısıtlı bütçelerimize karşın 5 yılda kırsal mahalleler dahil Bandırma’ya 30 milyonun üzerinde yatırım yaptık. Ancak Bandırma Belediyesi’nin bugünkü kaynakları çok fazla ama yapılan işler az. Bu arada pandemi nedeniyle Kuşcenneti Festivali, Kitap Günleri, Ramazan etkinlikleri de yapılamadığından bu konularda para da harcanmadı. Mülk satışları yapıldı, banka kredileri kullanıldı. Tabii ki, Tolga Başkanın elinden gelen çabayı harcadığını da biliyorum ama geçen bu iki yıllık sürenin onun için öğrenme süreci olduğunu düşünüyorum. Daha önce her ne kadar 10 yıllık belediye meclis üyeliği dönemi olsa da belediye başkanlığı ayrı bir deneyim gerektiriyor.”

Mirza, Bandırma Belediye şantiyesi bölgesinde, Eti Maden İşletmelerine bor karbür üretim tesisi yapımı için 180 dönümlük bir yerin satılması konusunda da şu açıklamada bulundu:

“Böyle satışlara karşı değilim. Ancak istenen yer de çok değerli. Biz de belediye mülklerini satarak yatırım ve hizmete dönüştürmüştük. Gerekirse bu yerin de gerçek değerinde satılarak, Bandırma’ya yatırım ve hizmetler için kullanılmasını diliyorum.”

Görevde olduğu dönemde, Levent Mahallesi’ndeki bölgeye Eti Maden İşletmeleri tarafından dökülen şlam atıkları için verilen sürenin 2020 yılında dolmasına karşın Tolga Tosun’un başkanlığındaki Bandırma Belediyesi tarafından 5 yıl daha uzatılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Mirza, şu değerlendirmede bulundu:

“Yaklaşık 20-25 bin kişinin yaşadığı Levent Mahallesi’nde yaşayanlar, 20 yılı aşkın süredir bu şlamın yarattığı sorunlardan şikâyet ediyorlar. Şlam döküm süresi 2020 yılında dolduğunda burası sözüm ona ağaçlandırılarak teslim edilecekti. Hatta Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, seçimler öncesinde bu bölgenin Bandırma Belediyesi olduğunu bile düşünmeden, burayı ‘Millet Bahçesi’ yapacağını açıklamıştı. Bandırma Belediyesi, 2020 yılında protokol sona ermesine karşın nedense şlam döküm süresini 5 yıl daha uzatan yeni protokolü imzaladı. Tolga Başkan ile bir görüşmemiz sırasında konu açıldığında kendisine, ‘5 yıl daha uzatma protokolü yapma. Haydi diyelim, en çok 1 veya 1,5 yıl uzat’ önerisinde bulundum. Ancak 5 yıllık uzatma daha yapıldı. İşin bir ilginç yanı ise şudur. Eti Maden İşletmeleri, Levent Ağıl dere bölgesindeki şlam atık bölgesi için yeni bir uzatma yapmadan önce Hıdır Mahallesi’nde yeni bir yer bulmuştu. Ancak nüfusu 5 bini bile bulmayan mahalle bunu istemedi.”

Kendisinin ve daha önceki belediye başkanlarının Bandırma’nın Ayyıldız Mahallesi’ndeki genelevi kaldırmak için çok uğraş vermelerine karşın yer sahiplerini ikna edemediklerini belirten Mirza, “Bu yeri satın almak ve genelevi kaldırmak istedik. Ancak yer sahipleri satışa yanaşmadılar. Tabii ki mülkiyet hakkı var. Bu nedenle bir şey yapamadık. Şimdi yer sahipleri yerlerini satmayı kabul etmişler. Böylece genelev artık kalkıyor. Tabii ki çok memnunuz” dedi.

Bandırmaspor’un başarısı için her zaman ellerinden geleni yaptıklarının altını çizen Mirza, şöyle konuştu:

“Tabii ki Bandırmaspor’un, TFF 1. Lig’de başarılı olmasını istiyorum. Hatta kümede kalmak değil, bu yıl play-off oynamalarını diliyorum. Onur Göçmez’in başkanlığındaki yönetim kuruluna, teknik heyet ve futbolcularımıza başarılar dilerken, şu noktalara da dikkati çekiyorum. Bandırmaspor’a önceki yıllarda emeği geçen yöneticilere de vefalı davranmak gerekir. Bandırmaspor Kulübü için kulüp başkanı aracılığıyla bağış istememiz nedeniyle CHP Genel Merkezi’ne ‘Belediye bizden rüşvet istiyor’ diye şikâyet bile edilmiştim. Bu arada, son 3 yılda yaklaşık 50 milyon lira harcanmasına karşın Bandırmalı çocuklarımıza hiçbir yararı olmamasına, takımda kendi çocuklarımızın oynamamasına çok üzülüyorum. Bu paralarla Bandırmaspor’a en az üç tesis kazandırılabilir, amatör takımlarımıza destek verilebilirdi. Bandırma’ya yeni spor tesisleri ve yeni bir stat gerekli.”

Mirza, kendi dönemlerinde 1. Lig’de mücadele eden Bandırmaspor hentbol kulübünün kapatılmasının da kendisini üzdüğünü belirtti.

Banvit Basketbol Kulübü’nün de ekonomik darboğaz nedeniyle Süper Lig’den çekilmesine de çok üzüldüğünü belirten Dursun Mirza, “Banvitspor, Bandırma ve Türkiye basketboluna yeni bir ses ve ekol getirmişti. Birçok teknik adam ve genç basketbolcunun yetişmesinin önünü açmıştı. Yalnız Bandırma değil, Türk basketbolu kaybetti. Bandırma, ne yazık ki Banvitspor’a sahip çıkamadı. Yazık oldu!” diye konuştu.   ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Mirza’ Bandırma’ bakış
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı