Bandırma’ya bağlı Misakça Mahallesi’nde, Flamingoların beslendiği sulak alana karides üretim merkezi ve tekstil ipi tesisi kurulma girişimlerine düzenlenen bir etkinlikle tepki gösterildi.
Misakça’da gerçekleşen etkinliğe Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, CHP İlçe Başkanı Selim Panç, 24, 25 ve 26’ıncı dönem Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, sivil toplum kuruluşları ve çevre kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Mahallenin içinden, Flamingoların barınıp beslendiği alanın yakınına kadar yapılan yürüyüşün ardından ilk konuşmayı yapan mahalle muhtarı Refik Öztürk, şunları söyledi:
“Gönen Misakça Deltası, bu gördüğünüz sulak alan, 2016 yılında ‘Ulusal öneme haiz sulak alan’ olarak tescil edildi. Burada yapı yasak, saz kesmek yasak, ateş yakmak yasak ve biz de köylüler olarak bu sulak alanı doğal yapısı ile aynen koruyor ve gözetliyoruz. Yaban hayatı korumak, Manyas Kuş Cenneti’nin bir istasyonu gibi olan ve onlarca kuşun ürediği, yaşadığı, beslendiği ve barındığı bu alanı gelecek kuşaklara, evlatlarımıza aynı doğallığı ile atalarımızdan aldığımız bu emaneti teslim etmek, yaban hayatı korumak istiyoruz. Ancak burada, bu doğal cennette, bizim bilgimiz ve rızamız dışında bir şirket, karides üretim çiftliği kurmak için resmi kurumlara başvuruda bulunmuştur. Bir diğer şirket de aynı yerin bitişiğinde iplik üretme, sanayi tesisi kurma girişimleri için arazide zemin etüdü yapmak amacıyla mahallemize geldi. Bizler sulak alan olarak gözümüz gibi koruduğumuz bu alanda doğal ve ekolojik yapıyı bozacak bu girişimleri asla kabul etmiyoruz ve buna da asla izin vermeyeceğiz. Buradan kamuoyu aracılığıyla devletimizin resmi ve yetkili makamlarına seslenmek istiyorum. Bizler, Misakça Mahallesi halkı olarak doğal ekolojik koruma alanı ve kuşların doğal yaşam alanı olan bu habitatı, kuş gözlem parkı olarak yapısını bozmadan korumak istiyoruz. Konuyla ilgili devletimizin resmi ve ilgili makamlarına mahalle halkımızın imzalarını içeren dilekçe ile gerekli başvuruları yaptım ve süreci takip ediyoruz.
Anayasamıza, çevre kanunu ile uluslararası sözleşmelere, Ramsar Sözleşmesi’ne, Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi ve yönetmeliğe aykırı olan ve her şeyden önemlisi halkımızın kabul etmediği, doğayı tahrip ederek bu cenneti yok edecek, kuşların yaşamını tehdit edecek bu çeşit girişimlere izin verilmemesini bizler, buradan yetkili makamlara bir kez daha iletmek istiyoruz.
Misakça sulak alanı aynen korunmalıdır. Misakça sulak alanları doğal ve ekolojik alan olarak kalmalıdır. Misakça sulak alanının ekolojisini bozacak hiçbir tesise kesinlikle izin verilmemelidir.”
Ardından konuşan Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, sanayiye karşı olmadıklarını vurgulayarak, “Ancak bizler, çevreye ve doğaya saygılı sanayiden yanayız. Misakça, bizim için çok değerlidir. Denize kıyısı olan üç mahallemizden biridir. Sanayi tesisleri olarak kullanılmak istenen bu yer, daha önce mera niteliği taşırken, daha sonra Hazine’ye devredilmiştir. Bu yer halen kuşların dinlenme, beslenme ve göç alanıdır. Bu bölgeye sanayi tesisi kurulması için bizden istenen kurum görüşü üzerine olumsuz görüş bildirdik. Sürekli olarak kirletilmesi nedeniyle son aylarda Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununu hep birlikte yaşadık. Çevre ve doğamızı hep birlikte korumak zorundayız” dedi.
CHP, 24, 25 ve 26’ıncı dönem Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça da düşüncelerini açıklarken, “Bu çeşit doğal alanlar, hepimizin ortak mirasıdır. Bu konunun yakından takipçisiyiz. Geçtiğimiz günlerde, Ankara’da, Flamingo Deltamıza yapılmak istenen tesisler konusu hakkında Milli Emlak Genel Müdürüyle görüştüm. ‘Sulak alanlara çivi bile çaktırmayız’ yanıtını aldım” diye konuştu.
Misakçalı kadınlar da “Mahallemizde bu tesislerin kurulmasına ve çevrenin, doğanın zarar vermesine sonuna kadar karşı çıkacağız” dediler.
Misakça’da tesis kurulmak istenen sulak alan bölgesinin 919 dönümlük bir alanı kapsayıp, tek tapu olduğu öğrenildi. ÖNDER BALIKÇI