Mor soğan ve Marmara mermeri tamam!

Mor soğan ve Marmara mermeri tamam!

ETO Başkanı Sarı: ?Sıra Avşa Adası´nın ?Adakarası? şarabına coğrafi işaret almaya geldi.

Erdek Ticaret Odası(ETO) Başkanı Mimar F. Özlem Sarı, ?Ülkemiz çapında, Kapıdağ´ın mor soğanına ve Marmara mermerine coğrafi işareti aldık. Şimdi sıra Avşa´nın, Adakarası üzümü ve şarabına coğrafi işaret almaya geldi? dedi.

Dünyada 3 bin adet coğrafi işaretten sadece üçünün Türkiye´de bulunduğuna dikkati çeken Sarı, ?Tüm dünyanın tanıdığı bu üç coğrafi işaretli ürün Malatya kayısısı, Aydın inciri ve Gaziantep baklavasıdır? diye konuştu.

Sarı, Kapıdağ´ın mor soğanını, tamamı kadınlardan oluşan ?Bereketli Eller Kooperatifi? aracılığıyla, ?Metro Marketler Zinciri?ne satıyoruz. Ardından Migros da soğanımızı almaya başladı. Şimdi CarrefourSa da satmak istiyor. Geçen yıl 100 ton satış yapılmıştı, bu yıl ise 300 tonluk satış gerçekleşti. Bu ürünümüzün hem yetiştirilmesinde artış sağlandı, hem de satış fiyatı % 100 artış gösterdi? dedi.

Mor soğan yetiştirilmesi işini 12 aya yaymayı ve çift hasat yapmayı planladıklarını vurgulayan Sarı, şunları söyledi:

?Mor soğanın kullanım alanını daha da genişletmek istiyoruz. Örneğin, başta Bursa´daki İnegöl köftesi lokantaları olmak üzere bölgemizdeki köfte lokantalarında satılan piyazların mor soğandan yapılmasını sağlamak için girişimlerde bulunuyoruz. Mor soğanın 80 yıllık tohumunu da korumaya çalışıyoruz.?

Marmara mermerinin dış ortama en çok dayanan mermer olduğunu vurgulayan Sarı, ?Kyzikos antik kentinde de yoğunluklu şekilde mermerler kullanılmıştır. Bu mermeri Suriye, İtalya, Çin ve Yunanistan gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Ancak bugüne kadar üzerlerinde ?Made in Turkey´ yazısı bulunmuyordu. Şimdi coğrafi işaret alınan bu ürünün artık dünyada daha yakından takip edileceğini düşünüyoruz? dedi.

/resimler/2018-12/10/2022561939187.jpg

             COĞRAFYANIN ALTIN ÜRÜNÜ "ADAKARASI" 

Şimdi öncelikli hedeflerinin Avşa´nın ?Adakarası? üzümü ve şarabına ?coğrafi işaret? almak olduğunu belirten Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, şunları söyledi:

?Dünyadaki 3 bin coğrafi işaret içinde 1700´ü içeceklerden oluşuyor. Şimdi Avşa´nın ünlü ?Adakarası´ üzümü ve ondan yapılan şarap için coğrafi işaret almak istiyoruz. Ardından zeytin, zeytinyağı, kuru fasulye, midye, bal gibi ürünlerimiz gelecek. En lezzetli midyeler, Erdek Körfezi´nde üretiliyor. Yine Kapıdağ´da üretilen bal da çok nitelikli. Çünkü Kapıdağ, endemik bitkilerinin zenginliğiyle tanınıyor. Bilhassa kestane ve ıhlamur balları katkısız üretiliyor.?

Sarı, ?coğrafi ürün işareti?nin, en iyi ürün değil, ?o yörede yetişen ürün? anlamına geldiğinin altını çizerken, ?İş coğrafi işaret almakla bitmiyor. Asıl mücadele, bu işareti aldıktan sonra başlıyor? diye konuştu. Önder BALIKÇI

            /resimler/2018-12/10/2025404286037.gif