Erdek Ticaret Odası (ETO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Mimar F. Özlem Sarı, Marmara Adası mermeri ve Kapıdağ mor soğanından sonra şimdi de Avşa’nın “Ada Karası” üzümüne “coğrafi işaret” almak için düğmeye bastıklarını belirtti.
Dünya üzerindeki 3 bin dolayında coğrafi işaretten 1700’ünün içeceklerle ilgili olduğuna dikkati çeken Sarı, şunları söyledi:
“Erdek Ticaret Odası olarak faaliyet alanlarımızın içinde Marmara ve Avşa adaları da bulunuyor. Şimdi de sırada Avşa’nın ‘Ada Karası’ şarabı var. Hem asma, hem de şarabı için çalışmalarımızı başlattık. Bu çalışmayı Trakya bölgesindeki bir enstitü ile ortaklaşa sürdürüyoruz. Yaklaşık 1-1,5 yıllık bir sürecin ardından Ada Karası için de coğrafi işaret alacağımızı düşünüyorum. Şimdi önce Avşa’da, Ada Karası üzümü için bir eğitim çalışması yapacağız. Daha sonra aynı eğitim çalışmasını Erdek ve Paşalimanı Adası’nda da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Avşa’daki eğitime katılmak için bizim bile beklemediğimiz şekilde büyük talep almamızdan çok mutluyuz.”
MOR SOĞAN İÇİN AVRUPA’YA DA BAŞVURU
Kapıdağ’ın mor soğanı için geçtiğimiz yıllarda, ülke düzeyinde “coğrafi işaret” aldıklarına işaret eden Sarı, şöyle konuştu:
“Şimdi bu soğan için Avrupa’dan da coğrafi işaret almak için başvurumuz yapacağız. Çünkü bu başvuru için ülkemizde alınan coğrafi işaretten sonra en az iki yıl geçmesi gerekiyordu. Ülkemizde, 2013 yılında başvurusunu yaptıktan sonra 2018 yılında aldığımız mor soğan coğrafi işaretinin ardından bu konudaki Avrupa başvurumuzu 2022 yılının eylül ayında gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki, bu başvurumuzdan da olumlu sonuç alacağız. Böylece Kapıdağ’ın mor soğanı, ihraç edilerek Avrupa’da da tüketicilerle buluşacak.”
Halen mor soğanın, Kapıdağ’da 500 dekar gibi küçük bir alanda, yılda 2 bin ton civarında üretildiğine dikkati çeken Sarı, “Eğer Avrupa’dan da coğrafi işaret alırsak, mor soğan üretim alanlarımızı arttırmamız gerekecek. Gerekirse yılda iki ekim bile yapılabilir” dedi.
Kapıdağ’ın, çok zengin bir tarım bölgesi olduğunun altını çizen ETO Başkanı Özlem Sarı, şunları aktardı:
“Zeytinyağımız da çok önemli. Çünkü zeytinyağı üretimimiz sofralık zeytinimizden sağlandığı için ayrı bir değer taşıyor. Zeytinyağımızın mutlaka marka durumuna getirilmesi gerekir. Yine Kapıdağ’da, ıhlamur, defne, kestane gibi endemik bitkilerimiz var. Ihlamurun değeri de çok ayrı. Çünkü Kapıdağ’da yetişen ıhlamur, ekilerek değil, kuşların gagalarında taşıyarak götürmelerine bağlı şekilde doğal olarak yetişiyor. Gelecek dönemlerde bu ürünler için de çalışma yapmak istiyoruz.”
Aynı zamanda TOBB Turizm Kurulu Başkanı da olan Sarı, “Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırısının önümüzdeki turizm sezonunda ülkemiz ve Erdek turizmini nasıl etkileyebileceği konusundaki düşüncesini de şöyle açıkladı:
“Medyadan izlediğimiz kadarıyla ülkemizi yöneten siyasiler, bu savaş konusunda hiçbir şekilde doğrudan taraf olmamaya çalışıyorlar. Bu tutumlarıyla onların da turizmimizin etkilenmemesini istediklerini anlıyorum. Erdek’e, önümüzdeki sezon da, geçen yılki kadar turist gelebileceğini düşünüyorum.” ÖNDER BALIKÇI