Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Balıkesir'in Marmara Denizi kıyılarında temizlik başladı. Bandırma ve Erdek’te başlayan deniz temizliğinde konuşan Vali Hasan Şıldak, Marmara'nın kısa sürede eskisinden daha temiz hâle geleceğine inandığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Marmara Denizi'ni adeta esir alan müsilaja karşı Bandırma Körfezi Mamun bahçeleri kıyısında ve Aşağıyapıcı ile Tatlısu Mahalleleri sahillerinde temizlik hareketi başladı. Bandırma ilçesinde Çelebi Limanı Römorkörleri ile denize açılan şehir protokolü temizlik çalışmalarını başlattı. Denizdeki müsilajı alarak temizlenmesini sağlayan Başaran-2 gemisi de faaliyetlerine başlamış oldu. İlk temizleme çalışmaları sonucunda açıklamada bulunan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, "Balıkesir ilinin deniz temizliği seferberliğini Bandırma ilçemizin açıklarından başlatmış olduk. Hep birlikte Marmara Denizi eylem planının çerçevesinde Çevre ve şehircilik Bakanımızın 22 maddelik eylem planının ilk uygulama adımlarını Bandırma ilçemizde başlatmış olduk. İlimiz bu konuda daha erken aksiyon alan, tedbirleri gözden geçiren, değerlendiren bir pozisyonda bulundu. Bu konunun incelenmesi kapsamında 31 Mayıs tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza başvurumuzu yapmıştık. Marmara Denizi hepimiz için çok önemli ve balıkçılık faaliyetleri de dahil gizli ağların eylem planı dahilinde eylem planı dahilinde kısa sürede ortadan kaldırılması söz konusudur. Denetimlerimiz tüm kuruluşlarımızla bu çalışmalara destek verecek. Marmara Denizi'nde bu durumun kısa sürede son bulacağını, denizimizin eskisinden de daha temiz hâle geleceğine inanıyorum. Bunu yürekten söylüyorum" dedi.
BŞB Başkanı Yücel Yılmaz : “Marmara Denizi'ni kesinlikle eski hâline dönüştüreceğiz"
Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz,da eski iskelede yaptığı açıklamada bütün ekip ve ekipmanları ile Marmara'yı temizleyeceklerini söyledi. Başkan Yılmaz, "Marmara Denizi'ne akan farklı bölgelerden gelen su kaynaklarımız ve derelerimiz var. Müstakil veya sanayi atıklarının bir şekilde denize gelmesini bilinçli veya bilinçsiz minimuma indirecek bu 22 maddenin içinde. Hayvancılık ve sulamayla ilgili maddeleri incelediğinizde Marmara Denizi'ni üç sene içinde olması gerektiği hâle dönüştürecek eylem planı organizasyonunu başlattık. Başlamak her zaman işin yüzde 50'sini bitirmektir. Gerek karadan vidanjörlerle, gerek denizden müdahalelerle, gerekse balıkçılarımızın desteğiyle bu işi ilk başlatan illerden biriyiz. Denizin altında olan şeylerin daha aza inmesi için burada hem bilimsel çalışmaların hem de karadan şartların değişmesi lazım” dedi.
Bandırma Körfezi’nda başlayan çalışma dolayısıyla düzenlenen programa, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile ilgili kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı. Ahmet PESEN