Net konuştu...

Net konuştu...

Rektör adayı Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper; Balıkesir bir üniversite şehri olacak!``

30 Ekim’de yapılacak olan Balıkesir Üniversitesi rektörlük seçimleri için nefesler tutuldu. Seçimin en dikkat çeken isimlerinden olan Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ile yaptığımız söyleşiyle Yenisöz Gazetesi olarak seçimlerin nabzını tuttuk. Bedriye Tunçsiper’i Balıkesir Üniversitesi ile ilgili projelerinden bahsederken dinlemek, onun meslek ve hizmet aşkını anlamak için yeterli olacaktır. İki çocuğu bulunan Tunçsiper için Balıkesir Üniversitesi’nin adeta üçüncü bir evlat olduğunu gözlerindeki heyecandan anlamak hiçte zor olmayacaktır.

 Bedriye Tunçsiper bürokrat bir babanın kızı olarak 1961 yılında, Gaziantep’te dünyaya gelmiş. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdikten sonra Balıkesir Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlayan Tunçsiper, o günden bugüne dek Balıkesir Üniversitesi’nde yüksekokul, fakülte, üniversite yönetim kurulu ve senato üyeliği yanı sıra çeşitli komisyon üyelikleri yapmış ve çeşitli idari görevlerde bulunmuş. 2001 yılında profesör ünvanı alan Tunçsiper, 28 yıl Balıkesir Üniversitesi’ne hizmet etmiş ve rektör yardımcısı olarak hizmet etmeye de devam ediyor.

“HERKESİN REKTÖRÜ OLMAK ASLİ HEDEFLERİMDEN BİRİ”

2006 yılındaki rektörlük seçimlerinde yine aday olan ve bu seçimlerde birinci geldiği halde ataması yapılmayan Tunçsiper, 2010 yılında yapılan seçimlerde ise ikinci olarak rektör yardımcılığı görevine atandı. Seçimlerdeki bu başarısının sırrını sorduğumuzda ise gayet mütevazi bir biçimde tek bir kelime dökülüyor dudaklarından; “Samimiyet”. Üniversite de pek çok idari görevde bulunduğundan dolayı farklı dünya görüşlerine sahip, farklı yapılardaki çok sayıda kişi ile çalışma imkanına sahip olduğunu belirten Tunçsiper, bunu gelişmesini sağlayan bir şans olarak nitelendiriyor. Kolay ulaşılır, iletişim gücü yüksek, çözüm odaklı olma gibi özellikler bir yöneticide bulunması gereken en önemli vasıflar olmalı diyor.

Koltuğun, makam ve mevki sahibi olmanın gözünde hiçbir değeri olmadığını sözlerine ekleyen Tunçsiper; görüşler, düşünceler ne olursa olsun herkesi kucaklayan ve aynı çatı altında toplayan adaletli bir yönetim anlayışının asli hedefi olduğunu ısrarla vurguladı. Üniversiteyi öğrenciler, idari personel ve akademik personel olarak üçe ayıran Tunçsiper, benim için herkesin rektörü olarak nitelendirilmek en büyük onur olacaktır diyor.

“BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİRLİKTE ÇALIŞMALI”

Balıkesir Üniversitesi’nde bugüne kadar rektörlük yapmış tüm akademisyenleri saygı ile anan Tunçsiper, muhakkak onların da çaba gösterdiklerini; ancak üniversitede fiziki ve akademik olarak halen çok büyük eksiklikler olduğunu belirtti. Üniversitedeki fiziki yapıyı düzenlemek için Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak bir planlamaya gitmek gerektiğini belirten Tunçsiper, seçilmesi durumunda bir an önce imar uygulama planını oluşturup, ulaşım planları ve sayısal haritalar oluşturulması yönünde çalışmalar yapacağını söyledi. Bundan sonra gelecek tüm rektörlerde bu imar planına göre hareket etmeli ki, fiziki yapıda bir bütünlük sağlanabilsin, dedi.

“KAMPÜS ULAŞIMI ACİLEN DÜZENLENMELİ”

Kampüs ve devlet yurdu arasındaki mesafenin önemli bir problem olduğunu söyleyen Tunçsiper, yine kampüs içerisinde öğrenciler ve personel için sosyal aktivite ya da tıp fakültesine gelecek hastalar için dinlenme alanı olarak kullanılması gereken Gölet’in kenarına özel bir yurt yapılmasının da çok acı verici olduğunu sözlerine ekledi. Akademik personelin ulaşım sorununu çözmek için kooperatifler oluşturup, uygun ödeme koşullarıyla konutlar yapılması için çaba göstereceğim, dedi.

BALIKESİR BİR ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLACAK!

En büyük hayallerinden birinin Balıkesir’in bir üniversite şehri olması olduğunu belirten Tunçsiper, bunun için önemli atılımlar yapacağını söyledi. İdari personelin yükseltilmesinde sınavlar yapılmalı ve bu sınavlara göre hareket edilmeli diyerek,  görevlendirmelerde liyakat esasına dayalı bir sisteme göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Yine kadroların ihtiyaca göre dağıtılmasını sağlayacağını da sözlerine ekledi. Esnafla anlaşmalar yapıp Balıkesir Üniversitesi öğrenci ve personeline çeşitli indirimler yapılmasını sağlayarak, hem esnafa hem de öğrenci ve personele avantajlar sunacağız, dedi.

“ÜNİVERSİTE HASTANESİ BEKLENEN BAŞARIYI GÖSTEREMEDİ”

Büyük umutlarla kurulan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin beklenen başarıyı gösteremediğini belirten Tunçsiper, bunun sebebinin bazı bölümlerde yeterli kadro olmamasından kaynaklandığını söyledi. Hasta, hastaneye geldiğinde tetkikleri yapacak yeterli sayıda doktorun olmaması talebin azalmasına neden oldu. Bunun bir israf olduğunu, hasta olmayınca döner sermaye de olmayacağını, döner sermaye olmayınca da hocaların üniversitede çalışmayı tercih etmeyeceklerini söyleyerek; hastaları ve akademisyenleri elimizde tutmak için önlemler alacağız, dedi.

BALIKESİR VE ÜNİVERSİTE BÜTÜNLEŞMELİ

İyi bir rektörün istişareye açık ve herkesle kolay bir biçimde diyaloğa girebilen bir yapıya sahip olması gerektiğinin altını çizen Tunçsiper, ben her şeyi bilirim mantığının ilerlemeyi engellemekten başka bir işe yaramayacağını söyledi. Aynı şekilde üniversite ile şehrin bütünleşmesi adına projeleri olduğunu da belirtti. Öncelikle şehrin çeşitli yerlerine üniversiteyi temsil eden ofisler kurularak, ilgili alanlar ile alakalı merkezler oluşturularak, çok elden Balıkesir’e ulaşılmaya çalışılacak, dedi. Sanayi ve ticaret odaları, kamu kurumları ile işbirliği kurularak, onların istediği dersleri de programlarımızın içine alacağız böylece öğrenci iş dünyasına atıldığında teorik bilginin yanında uygulamalı bir biçimde de bu dersleri görmüş olacaktır. Bu da daha nitelikli çalışanların yetiştirilmesine yardımcı olacaktır, dedi.

“ÖĞRENCİNİN 24 SAAT KAMPÜSTE YAŞAYABİLMESİ İÇİN GEREKLİ İMKÂNLAR SAĞLANACAK”

Öğrencinin sosyal anlamda gelişebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Tunçsiper, kampüs öğrencilerin sadece ders için gelip gittikleri bir yer olmaktan çıkıp, her türlü imkânın bulunduğu bir cazibe merkezi haline getirilecek, dedi. Kütüphane ve yemekhane elden geçirilecek, bunun yanı sıra şehir içi ve üniversite arasına ring seferleri konulacak. Bunların dışında hocalarımızın üniversitede kalması için daha ciddi teşvikler verilmeli; araştırmalarını yaparken verdiğimiz katkı payları arttırılmalı, hocalarımızın her türlü giderleri karşılanmalı, ayrıca hocalarımız için sosyal tesisler inşa edilmeli, dedi.

“BU SEÇİMLER, BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ İÇİN TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI”

Tunçsiper üniversitenin çıkarlarının her şeyin üstünde olduğunu belirterek, seçilmesi durumunda hayata geçirilecek projeler ile Balıkesir Üniversite’nin tarihi bir süreç içerisine gireceğini söyledi. 30 yıldır Balıkesir’de olduğunu ve Balıkesir’i çok iyi tanıdığını da sözlerine ekleyen Tunçsiper üniversite artık kabuğundan çıkmalı, bunun için de hep birlikte Ankara üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmalıyız, dedi. Ona oy verecek veya vermeyecek herkesin onun için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Tunçsiper, oyların Balıkesir Üniversitesi’nin değişim ve gelişimi için verilmesini istedi.

 

 

 

 

 

 

 



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı