Tarih: 07.05.2022 13:48

Nusret Mayın gemisi Erdek'te

Facebook Twitter Linked-in

Ulusal milli mücadelemizin ön saflarında görev üstlenip döşediği mayınlar ile Çanakkale'yi geçilmez kılan en önemli ayrıntılardan birisi kuşkusuz "Nusret mayın gemisi" işte bu gemi geleceğe yönelik yurt sevgisini yeni yy lara taşımak adına geliştirilip müze olarak yapılan benzeri bugün Erdek limanında ziyarete açıldı.

Çanakkale'den hareket ederek dün akşam saatlerinde Erdek'e gelen Müze, Nusret mayın gemisi bugün saat 11.oo den itibaren öğrenciler ve vatandaşların ziyaretine açıldı.

15 Personeli bulunan Nusret Mayın gemisini ziyaret eden öğrenci ve vatandaşlar öncelikle ön güvertede verilen ön bilgi sonrası, kamarada hazırlanan müze bölümüne alınıyor, burada o tarini ana ilişkin olarak izlenen video sonrası güverte ve diğer müştemilat bir bir anlatılıyor.

Duygulu anların yaşandığı ziyaretlerde, geziyi tamamlayan gurup gemiden ayrılırken, güvertede beklenen yeni grup aynı programla ziyarete alınıyor.

Dugulu anların yaşandığı ziyarette özellikle öğretcilerin belleklerine kazınan Çanakkale savaşları ve Nusret mayın gemisinin milli mücadeledeki misyonu birkez daha hafızalara kazınıyor. Erdek limanında Bugün gün boyu ziyarete açık olan Nusret Mayın gemisi 9 Mayıs Pazartesi günü ise Bandırma Nikah salonu önünde bulunan (L) iskelede ziyarete açık olacak.

NUSRET MAYIN GEMİSİ'NİN HİKAYESİ NEDİR?

Nusrat Mayın Gemisi 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinin Germania Tersanesinde inşa edilerek, 1914'te Osmanlı donanmasına teslim edilmiştir. Eni 7,4 metre, boyu 40 metre, sürati ise 15 mildi. Dar alanda seri manevra kabiliyeti nedeniyle Çanakkale Boğaz'ında görevlendirilmişti.

Çanakkale Boğaz Harekâtı kapsamında Boğaz'dan geçit vermemek için zaten önceden boğazı kesecek şekilde döşenmiş Alman mayın hatları bulunmaktaydı. Ancak düşman güçlerinin hareketlerinin izlenmesiyle önemli bir detay fark edildi.

Yeni yapılan bir plan ile 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece Nusrat Mayın Gemisi 26 mayını Erenköy Mevkiine kıyıya paralel döşeyecektir. Bu mevkiinin seçilmesinin sebebi ise, grup grup Boğaz'a giriş yapan düşman zırhlılarının dönüş sırasında diğerlerine engel olmamak için geniş olan Erenköy Mevkiinde manevra yapmasıydı. Mayın Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Bey ve Yüzbaşı Hakkı Bey önderliğinde Nusrat, gece yarısı demir alarak Çanakkale'den ayrıldı.

Bütün ışıklar söndürülerek hedefe doğru ilerlendi. Düşmanın devriye gemilerine yakalanmadan başarıyla birer birer mayınlar döküldü. Geri dönüş yolculuğu da bir o kadar tehlikeliydi. Daha önce dökülen mayınlar ve düşman gemileri de büyük bir tehdit oluşturuyordu. Başarıyla bu zor görev gerçekleştirildi.

On gün sonra 18 Mart 1915 günü düşman donanması saldırıya geçti. Savaş kontrollü olarak devam ederken beklenmedik bir olay gerçekleşti. Mayın kontrolünde temiz olduğu düşünülen Erenköy mevkiine yanaşan Fransız düşman zırhlılarından Bouvet, ilk mayına çarpan ve batan savaş gemisiydi.

Manevra yaparken Inflexible ve ardından Irresistable adlı İngiliz Savaş gemilerinin de mayına çarptıkları ve yan yatmakta oldukları rapor edildi. Üç büyük savaş zırhlısının kaybı (Bouvet, Irresistable, Ocean) ve dört tanesinin de ( Inflexible, Gaulois, Suffren, Agamemnon) ağır yaralanması ile düşman büyük güç kaybetmişti.

Nusrat'ın bu önemli görevi tarihi yeniden yazacaktı. Tarih değişecek, savaş uzayacak, bu topraklarda yeni bir ülkenin Cumhuriyetimizin tohumları atılacaktı.

İşte Nusrat ile başlayan bu dönüm noktası, Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, 57. Alay, Arıburnu Savunması, Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal'in ve silah arkadaşlarının üstün mücadelesi ve daha adını bilmediğimiz, sayamadığımız binlerce isimsiz kahramanın vatan sevgisi ile desteklenecek, 18 Mart 1915 ve 09 Ocak 1916'da Çanakkale'nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya duyuracaktı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —