Bandırma Belediyesi, Bandırma Kent Konseyi, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Jeoloji Mühendisleri odasında hazırlanan ortak Panel’de Bandırma’nın deprem etkisi gündeme taşındı.
6 Şubat asrın felaketi sonrası TV kanallarında günlerce izlenen felaket haberleri sonrası ülke gündemini oluşturan deprem ve etkileri Bandırma’da bir kez daha gündeme taşındı.
Santral Kültür Merkezindeki ortak panelde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, adına Güney Marmara temsilcisi Engin Er, Mimarlar odası adına Mim. M. Ali Ozar, İnşaat Mühendisleri odası adına Gürkan İlgin konuştu.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Güney Marmara temsilcisi Engin Er, genel bir çerçeve içinde dünya üzerindeki deprem plakalarının en hareketli coğrafyası olarak ülkemizi tarif ederken oldukça karamsardı.
Özellikle 11 ili kapsayan 6 Şubat depreminin yıkıcı etkisi ve depremde meydana gelen can kayıplarının ya merdivenden kaçmak isteyenlerin, yada konutlara eşya almak üzere giren vatandaşların artçılar tarafından yıkılan konutların altında kalarak hayatlarını kaybettiklerini söyledi.
Er, Bandırma ve çevresini kapsayan hareketli fayların 7 nin üzerinde deprem üretebileceğini, 2004 yılına kadar yapılan konutların düz demir yapısı ile iptidai beton karma yöntemlerinin bu şiddetteki bir sarsıntıya mukavemet göstermesinin söz konusu olmadığını söyledi.
Er, özellikle yeni yapılan konutların zemin etütleri konusunda dikkat edilmesi ve sıvılaşan zeminlere kesinlikle konut yapılmaması gerektiğine değindi.