Tarih: 13.02.2015 14:15

ÖĞRETMENLER İÇİN NÖBET ÜCRETİ TEKLİFİ ETTİ.

Facebook Twitter Linked-in

 

 CHP Balıkesir Milletvekili ve Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Namık Havutça, öğretmenlere nöbet hizmeti karşılığında ücret ödenmesi için kanun teklifi verdi. Havutça'nın TBMM Başkanlığı`na sunduğu teklif, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nda ek bir madde ile düzenleme yapıyor. Bu maddeye göre, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil olan yönetici ve öğretmenler ile sözleşmeli olarak çalışan öğretmenler tarafından yerine getirilen nöbet hizmeti karşılığında her bir günlük nöbet için ücret ödenmesi öngörülüyor.

Havutça, teklif ile öğretmenlerin yasal dayanaktan yoksun nöbet görevinin yasal zemine kavuşturulması, öğretmenlerin yetki ve sorumluluklarının çerçevesinin belirlenmesi, nöbet görevinin ücretlendirilmesini amaçladığını belirterek, hiç kimsenin öğretmenlerin bu haklı taleplerini görmezden gelemeyeceğini söyledi. Öğretmenlere ücretsiz olarak verdirilen nöbet hizmetinin yasal bir düzenlemesi bulunmadığını, bu nedenle angaraya” olarak değerlendirildiği, angaryanın da Anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getiren Havutça, Temel kanunlarda olmayan nöbet görevinin ancak bir alt hukuki normu olan yönetmelikler ile zorunlu kılınmaya çalışılması hukukun ruhuna aykırıdır. Öğretmenlerimiz, eğitim-öğretim işleriyle ilgili harcadıkları emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Onlar, temel ücretlerinin yükseltilmesi, insanca yaşam ve onurlu bir gelecek talep ediyorlar. Bu taleplerini TBMM Genel Kurulu'nda da dile getirdim Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı konuya olumlu baktıklarını ‘sorunu çözelim' diyerek bu talebi sonuçlandırmak istediklerini söyledi ” diye konuştu.  

Nöbet Ücreti Yaklaşık 120 Lira

Havutça'nın kanun teklifinin yasalaşması halinde öğretmenler bir günlük nöbet hizmeti karşılığında memur maaş katsayısının 1500 gösterge ile çarpımı sonucu elde edilen miktar kadar ücret alacaklar.

KANUN TEKLİFİNİN MADDELERİ VE GEREKÇESİ:

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNA EK MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarih ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir:

Ek Madde 43- Bu kanunun 36 ıncı maddesine göre Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenler ve okul idarecileri tarafından yerine getirilen bir günlük Nöbet Hizmeti karşılığında memur maaş katsayısının 1500 gösterge ile çarpımı sonucu elde edilen miktar, nöbet ücreti olarak ödenir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GEREKÇE

Toplumu şekillendiren ve ülkenin geleceğine yön vererek genç nesilleri yetiştiren öğretmenlerin statülerinin ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi sosyal devletin görevidir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun öğretmenlik mesleğini tanımlayan 43'üncü Maddesinde Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir” denilerek mesleğin kapsamı eğitim, öğretim ve eğitim yönetimi” olarak belirlenmiştir. Bu karşılık ilgili kanunda, bir güvenlik görevi olan nöbet görevi ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Temel kanunlarda olmayan nöbet görevinin ancak bir alt hukuki normu olan yönetmelikler ile zorunlu kılınmaya çalışılması hukukun ruhuna aykırıdır.

Öğretmenler de diğer ücretli kesimler gibi harcadıkları emek karşılığında ücret alarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Eğitim-öğretim işleriyle ilgili harcadıkları emeğin çok ucuz olduğu ülkemizde; temel ücretlerinin yükseltilmesi, insanca yaşam ve onurlu bir gelecek için taleplerinin her geçen gün daha yüksek sesle dile getiren öğretmenlerimizin bu talepleri, görmezden gelinmemelidir.

Bununla birlikte öğretmenlere zorla nöbet tutturulması angarya olarak kabul edilmektedir ve Bir kimseye veya topluluğa ücret verilmeden zorla yaptırılan iş” angarya; Anayasamıza ve uluslararası hukuka aykırıdır. Bu tanıma göre nöbet görevi açık bir angaryadır.

Bu kanun teklifi yasal dayanaktan yoksun nöbet görevinin yasal zemine kavuşturulması, öğretmenlerin yetki ve sorumluluklarının çerçevesinin belirlenmesi, nöbet görevinin ücretlendirilmesini amaçlamaktadır.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —