Ölenin'de, Yaşayanın'da tercih ettiği yer BELKIS

Ölenin

Vefat edenlerin gömülmeyi, hayatta olanların yaşamın yüksek enerjisine sahip olabilmek için tercih ettiği Belkıs'ta konut için arsa bulmak, kaz dağlarında altın aramakla eş değer.

Vefat edenlerin gömülmeyi, hayatta olanların yaşamın yüksek enerjisine sahip olabilmek için tercih ettiği Belkıs'ta konut için arsa bulmak, kaz dağlarında altın aramakla eş değer.

Haziran'ın ikinci pazarı yolumuzun düştüğü Yukarıyapıcı Kiraz şenliklerine çıkarken yolumuzun üzerinde kalan Belkıs'a uğramazsak olmazdı.

BELKIS MUHTARI HASAN GEDİK; “Dünya bize güzel…”

Belkıs'ta bizi 3. dönem köy muhtarı seçilen Hasan Gedik karşıladı. Eşsiz manzaraya sahip köy kahvesinin bahçesinde, aynı güzellikteki çaylarımızı yudumlarken Muhtar Hasan Gedik, bildiğimiz köy hikayelerini bir kez daha yenilemekle kalmayıp, geleceğe yönelik beklentilerini anlattı.

1923 te Cumhuriyetin kurulması, Ülke sınırlarının çizilmesi ardından terk edilmiş topraklarda kalan soydaşların uluslararası mübadele anlaşması ile tarafların yurt değiştirmesi ile başlayan göçte bindikleri gemi ile Bandırma'ya gelen 650 hane Pomak Kapıdağ'ın çevresinde bulunan Y. Yapıcı, A. Yapıcı, Ballıpınar, Ormanlı ve Turanköy köylerine yerleşir.

Yukarı Yapıcı sakinleri Bağ-bahçelerinin Düzler tarafından bulunmasından kaynaklanan ulaşım zorluğunu aşma noktasında 117 Hane Belkıs'a yerleşir, Öyle ki Belkıs'a gelişin rahatlığını gören bazı Pomakların bir bölümü de daha sonra Düzler'de yepyeni bir yerleşime sahip olurlar.

Bizim bugünkü programımızın gündemi elbette Belkıs, Belkıs köyünün kurucu omurgasını oluşturan 117 hanelik ilk sakinleri özellikle keçi hayvancılığı yaptıkları için Belkıs'ın coğrafik yapısının kendileri için en uygun coğrafya olarak görmüşler.

Büyük göçün 100. yılında Yaşanan ekonomik kriz Belkıs'lı vatandaşları Yumurta tavukçuluğu ve büyükbaş hayvancılıktan çekilmelerine neden olmuş.  Bugün itibarıyla 300 nüfus 226 seçmene sahip Belkıs'ta Besi Pilici, Keçicilik ve Zeytincilik yapılıyor.

117 Hane köyde 117 emekli var, yağmasa da emekli aylıkları her haneye damla damla da olsa yaşam suyu sağlıyor. Köyün hiç boşta gezen genci yok. Erdek ve Bandırma'da tümünün işi ve aşı var. Buda iş-aş kaygısı olmayan Belkıs'ta huzur arayanları 2. adresi olmasını sağlamış, Tabi ki yaşamlarının son çeyreğinde Belkıs'ta yaşamak, öldüklerinde kabirlerinin Belkıs kabristanlığında olmasını isteyenler az değil, Bu anlamda isim vermek istemiyorum, ancak Bandırma'nın iş dünyasında önemli marka isimleri ya Belkıs mezarlığında yatıyor, yada yerini rezerve etmiş bulunuyorlar.

Havası, suyu ve huzuru seçerek  Belkıs'ta yaşamı seçen orta yaşlı aileler 10 civarında, öyle olunca bizde soruyoruz Muhtar Hasan Gedik'e, “Madem böyle bir tercih var, Yaşam platosu Belkıs'ta konut arsası üretmeyi düşünmez misiniz.?” 

Muhtar Hasan Gendik, Bu anlamdaki sıkıntılarının arsa arttırma gibi bir şanslarının olmadığını, Kuruluş ayarlarında 450 m2 lik konut arsalarının eşit olarak taksim edildiğini, dolayısı ile yeni bir arsa bulmanın mümkün olmadığı için, çeşitli nedenlerle iskan durumları kaybolan eski ev yerlerinin 2,3 hatta 3 milyon civarında alıcı bulduğunu bölgesel anlamda emlak değerlerinin karşılaştırıldığında ise bu rakamın altın borsası ile yarış halinde olduğunu açıkladı.

Belkıs Muhtarı Hasan Gedik, “Şu anda verdiğim beden en son satılan arsa değeri üzerinde, bugün itibariyle satılık konut arsası olmadığı için değerini de kestirmek mümkün değil.” dedi.

Yani kısaca Belkıs'ta bir konut sahibi olma isteği, balkonuna oturup sabah Bandırma manzarası, akşam sofrasına oturduğunda Erdek körfezi tavşan adası üzerinden güneşin batışını izleyerek güne veda etmeyi arzulayanların arzusunu karşılamak şimdilik mümkün değil, arsa için pey sürüp sıra bekleyenler mi? onun sayısını onlarda tutamıyor muş!….



  • Cuma 35.3 ° / 16.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 32.9 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Pazar 34.5 ° / 15.2 ° Güneşli