Önder Balıkçı Burhan Felek Hizmet Ödülü’nü aldı

Önder Balıkçı Burhan Felek Hizmet Ödülü’nü aldı

Bandırmalı Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı, “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü”nü törenle aldı.

Bandırmalı Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı, “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü”nü törenle aldı.

Türk basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen “Basın Hizmet Ödülleri Töreni”, TGC Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı tören, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen gazetecilerin anısına saygı duruşuyla başladı.

TURGAY OLCAYTO: “BURHAN FELEK DEĞERLİ BİR YAZIN İNSANIYDI”

Törenin açış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından “Şeyhül Muharririn” Burhan Felek’i ölümünün 41’inci yılında saygıyla, özlemle anıyoruz” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burhan Felek, yazın dünyasındaki renkli kişiliğiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurumsal olarak gelişmesine de büyük katkılarda bulunmuş ve bu hizmetini 26 yıl boyunca sürdürerek insan yönetmedeki ustalığını da ortaya koymuştur. Burhan Felek adına konulan Basın Hizmet Ödülleri de önceki başkanımızın basın topluluğuna getirdiği değerli hizmetler dikkate alınarak, 1983’te dönemin yönetim kurulu tarafından ihdas edildi. Bu zorlu ve değerli bir ödüldür. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en çok 20 kişiye dağıtılmasını öngördüğü ödüller için oluşturulan Seçici Kurul, gerçekten çok titiz bir çalışma yapıyor. Bu yıl da Seçici Kurul, 51 aday arasından 20 gazeteciyi ödüllendirirken gerçekten çok zorlandı. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görülen meslektaşlarımızı bir kez daha yürekten kutluyorum. Politikadan spora dek hemen her konuda yazdığı yazılarla ustalığını kanıtlamış değerli bir yazın insanıydı. İronik bir üslupla kaleme aldığı yazıları keyifle okunurdu. Halkın nabzını tutmaktaki başarısı özellikle günlük mizah yazılarına yansır. Belki de onun yazılarının bugün bile keyifle okunması bu özelliğinden kaynaklanıyor. Başkanlığı döneminde Türk siyasi yaşamı her zaman olduğu gibi çalkantılıydı. Darbeler, basına yönelik baskılar vardı. Burhan Felek, her şeye rağmen gemisini fırtınalı sulardan geçirmeyi bildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne hem kişisel hem de kurumsal saygınlığının damgasını vurarak gemiyi sakince limana yanaştırdı. 1982 yılında öldüğünde ardında üye sayısı artmış, nitelikli gazetecilerden oluşan sağlam temelli bir miras bırakmıştır.”

OKŞAN ATASOY: “YAZMAK ONUN YAŞAM İKSİRİYDİ”

Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi ve Burhan Felek’in yeğeni Okşan Atasoy da açılış töreninde bir konuşma yaparak şunları söyledi:

“Ustalarım, kıymetli gazeteciler, öncelikle sizleri yürekten alkışlamak istiyorum. Bugün, sizin gününüz. Burhan Felek, gazeteciliğe 19 yaşında başladı. İlk yazısı da politik bir yazı. Korkuyor ama yazıyor. Yazı yazmak için üslubun iyi kullanılması gerektiğine inanırdı. Üslup doğru kullanılırsa insanlar her şeyi yazabilirler. Gazetecilerin, zamanın önünde gitmesi gerektiğini söylüyor, Abdi İpekçi ile yaptığı bir röportajda. Gazetecilik, zamanın arkasında kalırsa eskir, bayatlar diye düşünüyor. Yazılarında sık sık mizaha sığınır, fıkralar ve anekdotlar paylaşırdı. Yazılarında yüzde 90 protest, eleştirel bir üslup kullanırdı. Ama bunu yaparken mutlaka mizahtan yararlanırdı. Her gün yazıları yayınlandı. Yazmak, adeta onun yaşam iksiriydi. Bugün ödül alan tüm meslektaşlarımı kutluyorum.”

Atasoy, halen Burhan Felek’in 70 yıllık yazılarını dijital ortama aktarmakta olduğunu belirterek, “Bu çalışmayı tamamladığımda ortaya basın yaşamının sosyal bir tarihi çıkacaktır” dedi.

BALIKÇI, ÖDÜLÜNÜ ÖZYALÇINER’İN ELİNDEN ALDI

Ardından ödül törenine geçildi. Burhan Felek Hizmet Ödülü’ne değer bulunan 20 gazetecinin özgeçmişlerinin okunmasından sonra ödülleri sunuldu.

Bandırmalı Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı, ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner’in elinden aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “1972 yılından beri gazetecilik yapıyorum. İlkokul yıllarından beri hayalim gazeteci olmaktı. Bu hayalin peşinden koştum. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer bulunacağımı o yıllarda tabii ki hiç düşünmüyordum. Benim için çok değerli bir ödül. Beni bu ödüle değer gören seçici kurula, Cemiyetimize çok teşekkür ediyorum. Bu değerli ödülü kızıma ve torunuma armağan olarak bırakacağım. İyi ki gazeteci olmuşum.”

ÖDÜL ALAN GAZETECİLER

Bu yıl Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer bulunan gazeteciler alfabetik sırayla şöyle:

Akın Kamacıoğlu, Bedri Kayabal, Dilek Beyin, Erkan Yiğit, Fikret Helvacıoğlu, Güneş Uğurlu, İskender Özsoy, Kemal Önder, Leyla İsmierÖzcengiz, Mehmet Komşu, Muammer Elveren, Necat Aşkın, Nedret Çatay, Nezih Akkutay, Önder Balıkçı, Reha Öz, Solmaz Serdaroğlu, Şansal Büyüka, Tevfik Dalgıç ve Yalçın Doğan.

ALTAN ÖYMEN DE TÖRENDEYDİ

Ödül törenine kalabalık bir konuk topluluğu katıldı. Törene katılanlar arasında duayen gazeteci-yazar Altan Öymen de yer aldı.

MESLEKTE 50 YILI DOLDURMAK GEREK

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1983 yılından beri aralıksız verilen Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Yönetmeliği gereğince bu ödüle, meslekte 50 yılını doldurmuş ve 70 yaşından gün almış Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri değer bulunuyor. Bu yıl Seçici Kurul, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, 51 gazeteci arasından seçtiği 20 gazeteciye verdi.

SEÇİCİ KURUL

Bu yılki Seçici Kurul’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Onur Kurulu adına Adnan Özyalçıner, TGC Denetim Kurulu adına Arif Esen, meslek kıdemi 30 yılı aşkın Cemiyet üyeleri adına Ayşegül Dora, Esat Yılmaer, Hüseyin Irmak, TGC Balotaj Kurulu adına Mesude Erşan, TGC Yönetim Kurulu adına Başkan Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar ve Genel Sekreter Sibel Güneş yer aldı. Seçici Kurul Başkanlığını Turgay Olcayto, yazmanlığı Arif Esen yaptı.