Bandırma Orman İşletme Müdürü Şükrü Açıcı, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bandırma, Erdek, Manyas, Gönen, Susurluk ve Marmara ilçelerinin bağlı bulunduğu işletmelerinin sorumluluk alanında ağırlıklı olarak kayın, meşe, kızılçam, sahil çamı, fıstık çamı ve kestaneden oluşan 129 bin hektarlık orman alanı bulunduğunu vurgulayan Açıcı, yeni orman alanları oluşturmak için çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
600 BİN FİDAN DİKİLECEK
Bandırma´nın 8500 hektarlık orman alanının kentin yaklaşık yüzde 11´ini kapsadığını, bu oranın çok yetersiz olduğunu vurgulayan Açıcı, ?Bandırma sınırları içinde tarım arazilerinin ve turizm bölgelerinin fazlalığı nedeniyle ormanlık alan az. Kentlerde ormanlık alan yaklaşık yüzde 28 olmalı? dedi.
Önümüzdeki günlerde ihalesini yaptıkları 6. Ana Jet Üssü´nde 129 hektarlık alana fıstık çamı ve servi başta olmak üzere çeşitli fidanlar dikeceklerini belirten Açıcı, şunları söyledi:
?Yine, Bandırma-Karacabey sınırında, Dedeobası bölgesinde ihalesi yapılan bölgedeki ?Şahmelek´ projesi kapsamında 122 hektar, Erdek Kapıdağ´da, ?Kantarlıtaş´ projesi kapsamında, İlhanlar-Ocaklar arasındaki 132 hektar alanda çeşitli yeni fidanlar dikeceğiz. Erdek´in Tatlısu Mahallesi´nin üstünde, 100 hektarlık alanda arıcılığa yönelik akasya, ıhlamur ve bunun gibi fidanlar dikerek, arıcılığa destek vereceğiz. Gönen´in Sarıköy Mahallesi´nde, 37 hektarlık alana sahil çamı dikeceğiz. Marmara Adası´nda, ?Delice´ cinsi zeytinlerin yer aldığı 25 hektarlık alanda aşılama yapacağız. Kısacası, bu yıl içinde, sorumluluk alanımız içindeki bölgelerde, 600 bin fidan dikmiş olacağız. Bunun yanı sıra mevcut ormanlık alanlarımızda, 200 hektarda gençleştirme çalışmaları gerçekleştireceğiz.?
TOPLAM 148 PERSONEL
Hâlen teknik eleman, memur, işçi ve geçici işçi olmak üzere 148 personelle çalıştıklarına işaret eden Bandırma Orman İşletme Müdürü Şükrü Açıcı, ?Yaklaşık yüzde 50 az personelle görev yürütmeye çalışıyoruz? diye konuştu.
HASSAS DÖNEME GİRİYORUZ
Her dönemde orman yangınları görülebileceğine dikkat çeken Açıcı, ?Ancak, gerek mevsimsel koşullar, gerekse küresel ısınma nedeniyle orman yangınları için en hassas dönem haziran ile ekim ayı arasıdır? dedi. Açıcı, yedi arazöz, üç su tankeri ve piknik ateşini söndürmek için beş kırmızı pikaplarının bulunduğunu belirtti.
ODUN SATIŞI
Kendilerine bağlı altı ilçenin yıllık 100 bin metre küplük endüstriyel odun gereksinimi karşıladıklarını, ortalama 75 bin ster yakacak odun elde ettiklerini, bunlardan yıllık 15 milyon lira gelir sağladıklarını açıklayan Açıcı, ?Ayrıca, üretilen çam fıstığından da yıllık 500 bin lira gelir elde ediyoruz? diye konuştu.
KESTANE HASSAS AĞAÇ
Kapıdağ yöresinde bol bulunan, ancak aşısız olması nedeniyle ekonomik değeri olmayan kestanenin hassas bir ağaç olduğuna dikkat çeken Açıcı, şöyle konuştu:
?Kestane, dış etkilere ve hastalıklara çok açık bir ağaç. Şimdi, bölgemizin çok yakınına kadar gelen ve ?Gal Arısı´ denilen bir hastalık, bölgemizi de tehdit ediyor. Bu nedenle kurum olarak yeni bir kestane politikası için beklemede kalmayı uygun görüyoruz. Bu konuda sonra bir yol haritası çizeceğiz. ?
BANDIRMA VE MANYAS´A 20 YILLIK PLÂN
Bandırma ve Manyas bölgeleri için yeni bir ?amenajman? plânını 20 yıllık süre için önümüzdeki yıl hazırlayacaklarını vurgulayan Açıcı, ?2017 yılında başlatacağımız bu plân kapsamında, Bandırma ve Manyas´taki ormanlık alanlara 20 yıllık süre için yön vereceğiz? dedi.
KAPIDAĞ´A BAKIŞ
Ülkemizin enerjiye ihtiyacı olduğuna işaret ederken, Kapıdağ´a rüzgâr enerji santrali kurulması konusuna sıcak bakmadığını vurgulayan Açıcı, ?Zaten Narlı ve İlhanlar mahallelerinde rüzgâr enerji santralleri var. Ancak biz, Kapıdağ´ın doğal ve turistik yapısı, bitki örtüsü ve topoğrafik durumu nedeniyle değerini göz önüne alarak, buraya bu santrallerin kurulmasını arzu etmiyoruz? diye konuştu.
3 YILDA 60 KİLOMETRELİK ORMAN YOLU
Kapıdağ´ın 350 kilometreyi bulan yol ağı olduğuna işaret eden Bandırma Orman İşletme Müdürü Şükrü Açıcı, şu bilgiyi verdi:
?Son üç yılda, altyapılarıyla birlikte 60 kilometrelik yeni orman yolu yaptık. Ancak bölgenin kumlu arazisi nedeniyle meydana gelen erozyonlar, yolları çabuk bozuyor. Bilindiği gibi her yıl, Turanlar Mahallesi´nde oturanlar, sel baskınından şikayet ediyorlar. Erdek Kaymakamlığı da, Kapıdağ´daki doğa sporları için yeni güzergâhlar yapılması işini projelendirmek istiyor. Biz de bu konuya sıcak bakıyoruz." Önder BALIKÇI