Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı, bu yıl orman ürünleri satışından 15-16 milyon lira dolayında net kâr beklediklerini açıkladı. 2018 yılı sonunda, 30 milyon liralık satıştan, bu net kâra ulaşacaklarını tahmin ettiklerini vurgulayan Nişancı, ?2017 yılındaki net kârımız 6 milyon liraydı. Bu yıl için beklediğimiz bu kâr, işletme tarihimizin en büyük rakamı olacaktır? dedi.
Müdürlüklerine bağlı Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas ve Susurluk ilçelerinde yer alan 3 milyon 660 bin dönümlük alanın 130 bin hektarlık ormanlarla kaplı olduğunu belirten Nişancı, çeşitli çalışmaları hakkında bilgi verdi.
KAPIDAĞ´DAKİ ÇALIŞMALAR
Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü´nün, 30 yıldan bu yana Kapıdağ´da ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdiğine dikkati çeken Nişancı, şunları söyledi:
?Son olarak, toplam 14.153 hektarlık Kapıdağ Yarımadası´nın kuzey bölgesine, Ballıpınar, Ormanlı, Turan, İlhan ve Narlı mahallelerinde, bozuk makilik alanlara fıstık çamı ektik. Yine Narlı Mahallesi´nin üzerinde, 2700 dekarlık alana fıstık çamı, kestane, ıhlamur ve akasya gibi yapraklı türlerin dikimini yaptık. Erdek´e bağlı Tatlısu Mahallesi´nde, akasya, kestane, ıhlamur gibi yapraklı türlerden oluşan bal ormanı oluşturduk. Böylece bölgenin ekosistemine katkı sağlayarak, florayı zenginleştirdik. Sorumluluk alanlarımızda, son 15 yılda 124 hektarlık alanda orman yangınları oldu. Yılda, ortalama 8 hektarlık bozuk alan ortaya çıkıyor. Bu yangınlar, ekosistemin bozulmasından değil, insanların dikkatsizliği ve anız yakılmasından kaynaklanıyor.?
PLANLI-PROJELİ ÇALIŞIYORUZ
Orman teşkilatı olarak tüm çalışmalarını planlı-projeli şekilde gerçekleştirdiklerine işaret eden Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı, şöyle konuştu:
?Teşkilatımızın, 10-20 yıllık planları var. Her yıl, bozuk orman alanlarını ağaçlandırıyoruz. Verimli ormanları budayarak, daha da iyi duruma getiriyoruz. 2019 yılı içinde, Avşa(Türkeli), Poyrazlı ve Hamamlı mahallelerindeki toplam 10 bin dönümlük araziye yönelik projelerimiz olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´ndan yer tahsisi istedik. Bu yerleri de oya gibi işleyeceğiz. 10 yıl sonra burada oluşacak ormandan kuş sesleri yükselecek ve iklime de çok olumlu yansımaları olacak. Biz, ülkemizin her alanının yemyeşil olmasını amaçlayan bir kamu kuruluşuyuz. Ormanların bakımını yapıp yeni fidanlar dikerken kesinlikle ekosistemi bozmuyoruz.?
12 ÖZEL AĞAÇLANDIRMA ALANI
Müdürlüklerine bağlı 12 adet özel ağaçlandırma alanlarının bulunduğuna dikkati çeken Nişancı, şu bilgiyi verdi:
?Bandırma´ya bağlı Hıdır ve Şirinçavuş, Gönen´e bağlı Ulukır ve Turplu, Susurluk´a bağlı Kepekler ve Erdek´e bağlı Tatlısu mahallelerinde, toplam 6300 dekar alana zeytin, ceviz, badem ve fıstık çamını aralık ayında dikmeye başlayacağız. Yine, Marmara ilçesine bağlı Asmalı ve Topağaç´a da zeytin fidanı dikeceğiz. Bin dönüm dolayındaki bu bölgeye de fidan dikim işini, 2019 yılında ihaleyle başlatacağız. Tabii, ağaçlandırma uzun vadeli bir olay. Son dönemlerde, kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar, daha çok zeytin fidanı dikmemizi istiyor. Diktiğimiz bu fidanları, bu mahallelerde yaşayan vatandaşlara bırakıyoruz. Böylece, köyden kente göçü de önlemek istiyoruz.?
KAPIDAĞ İÇİN PROJELER
Kapıdağ´ın, orman varlığı olarak hem zengin, hem de bakirliğine dikkati çeken Nişancı, şunları söyledi:
?Kapıdağ Yarımadası çok büyük bir zenginlik. Bir dönem, ?Milli Park´ kapsamına alınmak istendiyse de gerçekleşmedi. Buradaki ekosistemin zenginliği artık Erdek´e mutlaka yansımalı. Burada eko turizmi mutlaka canlandırmalıyız. Bunun için Orman Teşkilatı olarak bir yol haritamız var. Burada dağ, motor, bisiklet ve günübirlik kamp etkinliklerini yaşama geçirmeye çalışacağız. Bunun yanı sıra Gönen, Manyas ve Susurluk ormanları da çok verimli ve bakir.?
Eski yıllarda, Kapıdağ´da akasya ağacı bulunmadığına işaret eden Nişancı, ?Kapıdağ´a akasya fidanını ilk kez biz diktik. Yarımadada ayrıca ıhlamur ekimine de özel önem veriyoruz? diye konuştu. Önder BALIKÇI