Pandemi süreci nedeniyle hafta sonu gecikmeli olarak yapılan Marmarabirlik genel kurulunda üretici adına alınması düşünülen kararların gündeme dahi alınmadığı iddiasında bulunan Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, ağır bir dille eleştirdiği genel kurul için kelimenin tanımı ile neredeyse "Körler sağırlar, bir birisni ağırlar" demediği kaldı.
8 Kooperatifin faaliyet gösterdiği 8 ilçede 7 ziraat odasının bulunduğunu, ve bu odaların mütemadiyen zeytin üreticisi ile yakın ilişki içinde bulunduğunu vurgulayan Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, doğruyu söyleyeni dokuz köyden değil ama bir kongreden esirgendiğini, bunun anlamının ise eleştiri ve tenkitlere tahammülsüz birlik yönetimi olmasına bağladı.
Özgör yaptığı açıklamada;
"Marmarabirlik Genel Kurulu yorumu; ‘’Asa’nın şapkadan tavşan çıkartmasını beklemiyorduk. Rakamla hipnoz ettiği yandaş delege sessiz. Çoğunluk zeytin üreticisinin sesi olmadı.
Pandemi dönemi nedeniyle 4 ay gecikmeli yapılan 32 bin ortaklı Marmarabirlik Kongresi’nde sessiz çoğunluğun temsilcisi yandaş delegasyon Asa’nın rakamlarla çizdiği pembe tablo karşısında suskunluğunu bozmadı.
Yaklaşık 15 yıldır Marmarabirlik’in başında bulunan ve sürekli başarı söylemi ile hipnoz ettiği zeytin üreticisi bir bir üretimden çekilirken başkan Asa’nın tarif ettiği ’memnuniyet oranı yüksek zeytin üreticilerinin nerede bulunduğunu doğrusu biz de çok merak ettik.
Yıllık yatırım 16 milyon.
29 Ağustos Genel Kurul ve gündemi, kooperatifler bünyesinde ilan edilmedi ve ilgili kurumlara haberdar edilmedi. Kota konusunda planlama eksikliği var. Beyanname alımlarında oran tutmaması ortak ile birlik arasındaki koordinasyonun çalışmadığını göstermektedir.
2019 Aralık bülteninde birlik başkanının yaptığı açıklamada 5.5 kilogram başı maliyet nasıl genel kurul 4.3 olarak ifade edilmişti. Marmarabirlik üst yönetimi tarafından çok kolay telaffuz edilen bu rakamlar aslında zeytin üreticisinin sofrasına konan kotadır.
Sayın Asa’nın genel kurul’da dile getirdiği ortalama fiyat oranını 8.5 olarak açıklaması sadece sofralık zeytini kapsamaktadır. Yağlık zeytin de işin içine girdiğinde ortalama 5 tl’ye kadar inmektedir. Bilindiği üzere bölgelerimizde serbest piyasada yağlık zeytinin alış rakamlarının 4.5/5 tl civarlarında olduğu tüm zeytin üreticisi tarafından bilinmektedir.
En düşük zeytin alım fiyatlarının 5.45 olduğunu açıklayan Asa’dan bu konuda da bir açıklama bekliyoruz. Alınan ürün market rafında 800 gr pakette nasıl oluyor da 30 tl’nin üstünde oluyor. Bu aradaki 24 tl fark nereden doğuyor. Tüm üreticinin bu konudaki endişeleri birliğe olan güvenini günden güne azaltıyor.
2019 yılında 7.200 ton ihracat, toplamda 39.500 ton ürün satılmıştır. Bu rakamlar doğru ise zeytin üreticimiz altın yılını yaşamıştır. Oysa etrafımıza baktığımızda değil altın yılını, teneke yılını yaşayamayan üreticiyi görmekteteyiz. Altın yılını yaşayanlar birlik başkanı, yönetim kurulu, kooperatif başkanları ve yönetim kurulu üyelerinden ibarettir.
Son 10 yılda bir çok depolar yapıldığına işaret eden başkan toplamda 160 milyonluk yatırım yapıldığını sık sık dile getirmektedir. Oysa ki lisanslı depoculuk projeleri devlet tarafından desteklenmektedir. Ortakların çocukları için burs verme konusundaki kayırmalar yaşanacağı şimdiden ortaklar arasında konuşulmaya başlamıştır. Ortağımız ürettiği üründen hakkını alsa hem daha kaliteli ürün üretecek, hem refah seviyesi yükselecek, hemde çocuklarına ağacını toprağını sevdirecek.
Son 10 yıla bakıldığında birliğin ortaklarıyla iletişim ve koordine kopukluğu her geçen gün artmaktadır. Başarıyla büyümek istiyorsak birlik menfaatine ve yöneticileri değil, ortağın cebine bir şeyler bırakılmalı. 2020/2021 ürün kampanyamızın tüm üreticimize bereketli bir yıl olması dileğiyle." Tüm zeytin müstahsiline saygılarımı sunarım.
Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk ÖZGÖR