Erdek Belediyesi´nin gübre solucanı yetiştirme tesisinde çalışmalar sürüyor.
Erdek´e bağlı Çeltikçi Mahallesi´nde, eski Çeltikçi İlkokulu binasının yanındaki yalıtımlı çadırda oluşturulan tesisi Erdek Belediye Başkan vekili Hasan Yapakçı gezerek bilgi aldı. Tesisle ilgili çalışmaları yürüten Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü´nün çalışmaları hakkında bilgi veren müdür vekili Kamil Çağlar Ergin, iki ay önce 100 bin adet kırmızı Kaliforniya solucanı ile başlattıkları üretimde hâlen 200 bin solucana ulaşıldığını belirtirken, şunları söyledi:
?Solucan sayımız her üç ayda ikiye katlanıyor. Bu solucanlarımızın ortaya çıkardığı gübreyi ?Sürekli akış sistemi´ denilen bir makine içinde üretiyoruz. Solucan gübresini, çok az maliyetli olarak, organik şekilde üretiyoruz. Bu makinenin kapasitesi 10 metre küpü buluyor. İki aydır solucanların yaptığı üretim sonucunda makinenin30 santimlik, yani 1/3´lük bölümü doldu.?
HER ÇEŞİT ATIK
Solucan gübresi üreten birçok kişi veya kuruluşun, solucanlara besin olarak genellikle yanık büyükbaş hayvan dışkısı verdiğine dikkat çeken Ergin, şöyle konuştu:
?Bu şekilde beslenen solucanlar, besinin % 70´ini kendisi için harcarken, % 30´unu ise gübreye dönüştürüyor. Biz ise solucanlarımızı tümüyle geri dönüşüm ürünlerinden besliyoruz. Bunlar, genellikle çay posaları, sebze atıkları, meyve kabukları, talaş, karton, mukavva, renksiz gazete ve kahve telvesinden oluşuyor. Önümüzdeki dönemde zeytin ağacı dallarını de kırıp öğüterek, solucanlara besin olarak vereceğiz. Bu atıklardan beslenen solucanlar, besinin % 30´unu kendileri alırken, % 70´ini ise gübreye dönüştürüyor. Bu şekilde çalışan tek belediyeyiz.?
Solucan gübresini, üründeki verimi en az iki kat artırdığına, bir yıl sonra solucan sayısının bir milyon 600 bine çıkacağına, daha sonraki dönemde ise 6 milyon solucana ulaşmayı hedeflediklerine işaret eden Ergin, şunları söyledi:
?Bunu gerçekleştirdiğimizde, üç adet ?Sürekli akış sistemi´ daha alacağız. Bir milyon solucana ulaştığımızda ise gübre üretimimiz başlayacak. Ülkemizde tarımsal topraklara çok fazla kimyasal ilaç atılıyor. Bizim, az maliyetle ürettiğimiz bu organik gübre, başta zeytinlikler olmak üzere her çeşit ürün için adeta serum gibi. Başka yerlerden aldıkları solucan gübresini kullanan köylüler bize, zeytin ağaçlarının müthiş verim artışı sağladığını söylüyorlar. Hâlen, solucan gübresinin kilosu 2 ile 4 lira arasında satılıyor.?
Yalıtımlı çadırda kışın ısının belirli bir düzeyde tutularak solucanlara zarar gelmemesinin sağlanacağını vurgulayan Ergin, ?Solucanlar, 7-40 derece arasında yaşıyor? dedi.
Solucanların beslenme ve gübre verme dönemi için 6 aylık bir bekleme süresi olduğuna dikkati çeken Ergin, solucanların beslenmeleri için atıkları parçalayarak posa durumuna getirmek için bir makine aldıklarını, gübre üretiminin başlamasının ardından bunu önce belediyenin park ve bahçelerinde kullanacaklarını, kalanını ise Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı´nın talimatları doğrultusunda değerlendireceklerini sözlerine ekledi. Önder BALIKÇI