Payitaht'tan, Cumhuriyet'e EDİNCİK

Payitaht

Edincik karası, misket, Çavuş üzümü, kabak üzümü, muşmula, hüvez, Hınnap çeşitleriyle, buram buram geçmişi geleceğe taşıyan Osmanlı kasabası'nın adıdır Edincik

       Bir başka kokardı evler Edincik’te

Bağımız eski Gönen yolu üzerinde “Karabayır” denilen alandaydı. Dedem, eşeğin iki yanında bulunan küfelerden birine beni, diğerine öğlende yiyeceğimiz nevale ile iş aletlerini koyar, bağa doğru ”deh çuş” yola koyulurduk.

1955’li yıllardı. Hiç unutamam dönüşte küfelerde üzümler ben ise semerin üzerinde yerimi alırdım. Edincik karası, misket, Çavuş üzümü, kabak üzümü, hüvez, muşmula, hınnap çeşitleriyle dolu bağımızın bir köşesinde geniş ağızlı kuyu, etrafı çiçeklerle donanmış bir kamelya vardı. 

Salkımı 1-1,5 kilograma varan üzümleri, nazikçe, zedelenmeden toplamak, onları asma yapraklarıyla küfelere, sepetlere yerleştirmek, ayrı bir haz verirdi bana. 

Akşam güneşi, asma yapraklarını arasından yeşilliğini üzerine Isparta halısı gibi yayılır, Ferik elması sarı-kırmızı rengi ile akşamın alaca karanlığında gece lambası edasıyla nur yağdırırdı.

İpekböcekçiliği, Edincik’te çoğu ailede meslek durumuna gelmişti. Onların bir kerevet üzerinde dut yapraklarını kemirişi, ninni gibi gelirdi bana.

Zeytin toplamak, ayrı bir bayramdı bu güzel beldede, Zaman zaman kar üzerinden, parmakların donarcasına siyah incileri ayıklamak cesaret isterdi. Ama Edincik karasından imal edilen pekmez ile yapılan kar helvası, içimizi ısıtırdı.

Yenice Mahallesi, Çerkez Çeşmesi çıkmazındaydı, anne annemin evi. Kışlık ürünler bu çeşmenin zerinde güneş ile buluşturulurdu.

Her evin girişi, depo ve çalışma alanı olarak kullanılırdı. Bu bölümde bulunan sarnıçlarda zeytinler salamura edilir, dinlenmeye bırakılırdı. Bu nedenle bir başka kokardı evler Edincik’te.



Kadir Özalan
26.01.2023 18:42:56
Değeri Ahmet Pesen; Edincik li olarak eski değerlerimize sahip çıkmamızı bırak, Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkamayarak ATATÜRK anıtı önündeki meydanının otopark olmasını bile kabulleniyoruz. Üstelik meydanın adı Şehit Üsteğmen Cemil Kaya meydanı. İlgili Belediyenin konuya hassasiyet göstermesi dileklerimle.

Adnan Öz
26.01.2023 20:23:43
Ağzınıza, kaleminize sağlık. Aynı dönemi yaşayan bir Edincik'li olarak çocukluğuma gittim. Üzüm, zeytin, ipekböceği, şimdi adı kalan meyveler ile büyüdüm. Ben Hisar mahallesinde Erdek körfezi manzarası ile o günleri yaşadım. İzninizle sosyal medyada paylaşıyorum.

Ufuk ulkü
27.01.2023 19:54:06
Edincik dışarıdan biri olarak da çok özel bir yer. O yüzden orada bir parça toprak edindim. İstanbulluyum, ailem de ceddim de. İstanbul-Bandırma eşitliği 1940 larda değişmeye hızlıca başlamış. Şu an ki İstanbul çok matah bir yer olmamakla beraber Edincik şu hali ile güzel ancak modernleşme ile sosyal gelişim arasındaki fark yönetimler ve yaşayan halk tarafında çok anlaşılmayan bir ayrım olduğu için kapitalizmin oyuncağı olmadan bir an önce desteklenmeli. İmar kanunu ile ilgili mahalli değişimler yapılmalı. En az 1 dönüme 1 aile düşecek şekilde gelişime izin verilmeli. Bu çok uzun bir konu.

Ahmet Hakan Şencan
29.01.2023 22:28:16
Ufuk Ülkü’ye selam, bende sonradan Edincik’li oldum. Emekli bir bankacı olarak yıllar önce yer yurt edindiğim Edicik’in yok edilişini izlemek çok acı! Mevcut durumda 40/50 bin ağacın olduğu ve neredeyse tamamı denizle bağlantılı bahçelerin bir getirisi kalmadığından elden çıkıyor, imar olmadığından kaçak yapıyla doluyor. Bence de birlik olup baskı yapmalı ve dönüme % 6 yı aşmamak kaydıyla ve belirli bir plan dahilinde yapılaşma izni verilmeli, bu güzellik ancak böyle korunur..