Tarih: 14.01.2013 19:25

PEKEL: BÜYÜKŞEHİR YASASI SIKINTILARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR”

Facebook Twitter Linked-in



...
Türkiye Belediyeler Birliği
ve İçişleri Bakanlığı tarafından Balıkesir'de yapılan 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu Bilgilendirme Toplantısına Bandırma Belediyesi adına ilgili daire müdürleri de katıldı.

11 Ocak 2012 tarihinde düzenlenen toplantıda Büyükşehir Yasası ile ilgili merak edilen birçok konu hakkında görüş alan Bandırma Belediyesi Daire Müdürleri toplantı hakkında Belediye Başkanı Sedat Pekel'e bilgilendirmelerde bulundu.


Pekel, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada bütünşehir yasasının Balıkesir gibi yüzölçümü 4400 km² olan bir şehirde büyük sıkıntılara neden olacağını söyledi.  Başkan Pekel açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Su-Kanalizasyon, İtfaiye, Ulaşım, Mezarlık, Toptancı Hali ve Katı Atık Bertaraf Tesislerini yapma yine bu yasayla birlikte büyükşehire geçiyor

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen Büyükşehir yasası bilindiği gibi 6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Mevcut 16 Büyükşehirden İstanbul ve Kocaeli bütün şehir statüsünde hizmet verirken 6 Aralık tarihi itibariyle Balıkesir'inde aralarında bulunduğu 13 Büyükşehir'in buna katılımıyla birlikte 29 il Bütünşehir statüsüyle 2014 Mart'ından itibaren faaliyetlerini sürdürecek. Çok karmaşık bir konu, tabi bu konunun detaylarının görüşülmesi, tartışılması ve ortaya çıkabilecek sıkıntılar hakkında görüş bildirmek amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği'nin 11 Ocak 2013 tarihinde Balıkesir'de düzenlediği Mali İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Süleyman Elban'ın katıldığı bütün İlçe Belediye Başkanları, Daire Müdürleri ve yetkililerin katıldığı ciddi bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda konunun özellikle Mart 2014 yerel seçimleriyle birlikte ilçe belediyelerin yıllardan beri gördüğü ve vatandaşlarımızla iç içe olarak sorunları yerinde görüp çözümüne yönelik araç, gereç ve insan donanımları hazır olduğu için rahatlıkla götürebildiği başta Su-Kanalizasyon, İtfaiye, Ulaşım, Mezarlık, Toptancı Hali ve Katı Atık Bertaraf Tesislerini yapma yine bu yasayla birlikte büyükşehire geçiyor.

4400 km²'lik yüzölçümüne ve 1 Milyon 450 Bin Nüfusa sahip olan Balıkesir'de bu yasa sıkıntıları da beraberinde getirecektir.

Her zaman söylendiği gibi Yerinden Yönetim en doğru yönetimdir. Ancak bu durum tamamen tersine dönüşüyor. Merkez ilde tüm yetkilerin toplanması ve buna bağlı olarak ta vatandaşlarla karar veren ve uygulayanlar arasında uçurumun oluşmasına neden olacaktır.  Özellikle 4400 km²'lik geniş bir alana sahip olan ve 1 Milyon 450 Nüfusuyla Türkiye'de alan olarak ilk 10'a nüfus olarak ta büyük ölçülere sahip Balıkesir'de ve yine ağırlıklı olarak Köylerimizin önemli bir bölümünün dağ köyü olması nedeniyle seçimle birlikte büyük ve ciddi bir sıkıntının oluşması ortada. Özellikle az önce saydığım hizmet birimlerinin beklide maaş almaları mümkün olamayacak. Çünkü henüz bütçeleri yok, tarifeleri yok, kadroları yok. Bunlarla ilgili tavsiye işlemlerinin ne zaman biteceği henüz belli değil. Bizlerin haklı uyarılarına rağmen bundan üniversite çevrelerince, yerel yönetimlerce geniş tabanlı tartışılıp ele alınması gerekir dememize rağmen, bugün gelinen noktada ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkıyor. Tabi Bandırma Belediyesi örnek olmuş bir belediye, kurumsallaşmış bir belediye. Biz yasanın çıktığı ilk günden itibaren özellikle bizim mahallemiz konumuna gelen iki beldeyle olan ilişkilerimiz olmak üzere bize düşen işlerin yapımıyla ilgili de daire müdürlerimizden oluşan bir komisyon çalışmalarına başlıyor. Bu komisyon çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettirerek yasalar çerçevesinde üzerimize düşen görevleri götüreceğiz. Zaman zaman gelişmeleri ve bu çalışmalarımızı halkımızla paylaşacağız”






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —