Piliç Etindeki Artış Devam Edecek

 Piliç Etindeki Artış Devam Edecek

Bupiliç Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Kula, son bir haftada yaşanan piliç fiyatlarındaki artışın talep fazlalığından kaynaklandığını söyledi.

Bupiliç Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Kula, son bir haftada yaşanan piliç fiyatlarındaki artışın talep fazlalığından kaynaklandığını, önümüzdeki günlerde yüzde 10 seviyelerinde yeni bir artışın daha olmasını beklediklerini bildirdi.

Aynı zamanda Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı olan ve Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanlığı görevlerini de yürüten Bupiliç`in patronlarından Faruk Kula, yapılan zammın kaçınılmaz olduğunu, aksi halde beyaz et işletmecilerinin ekonomik olarak tutunmasının mümkün olmayacağını söyledi. Kula, piliç fiyatlarındaki artışın da abartıldığı gibi olmadığını bütün piliçte yüzde 5`lik bir artışın söz konusu olduğunu, bunun aynı şekilde bir miktar daha artacağını söyledi.

İHA`ya konuşan Faruk Kula, "Bizler kendi kesimhanemizin çıkış fiyatlarına göre konuşuyoruz; Beyaz et fiyatları yüzde 5 arttı ama artmasının sebebi talebin oluşu. Bunun haricinde eski fiyatlarla eğer bu sektör devam edecek olursa belli bir süre sonra Türkiye`de beyaz et üretimi olamayacağı ve satışa sunulamayacağını gösterir. Çünkü bu fiyatlar kesimhanenin büyük zararlar karşılığında sattığı fiyatlardır. Bu da üretimin fazlalığından kaynaklanmaktadır. Bugün tavuk etinin, piliç etinin olması gereken fiyatlar toptan olarak 4.5 TL artı KDV altında olamaz. Çünkü malın bir maliyet değeri vardır, bunun altında satışı söz konusu olmaz. Eğer maliyetinin altında olursa hiçbir işletme bu işe devam edemez, faaliyetini sürdüremez. Faaliyetini sürdüremez ise üretim de kalmaz sonuçta tüketicinin de bulacağı bir şey olamaz diye düşünüyorum. Bir de dünyada hammadde fiyatları var. Son bir buçuk ayı ele aldığımızda soya ürünlerinde soya gruplarında yaklaşık yüzde 30 seviyelerinde yükselme olmuştur. Bugün gerek piliç Eti gerek yumurtanın soya ürünlerinin yoğun olduğu hammaddelerle yapılması söz konusu. Soyasız, soya küspesi veya fulpet soya olmadığı bir ortamda beyaz et üretiminde, yumurta üretiminde verimlilik düşer. Maliyet artışlarının yoğun olması fiyatların yükselmesine sebep olmuştur. Bugün 4.5 TL artı KDV altında hiçbir beyaz et işletmecisi bunun satışını yapamaz, yaptığı anda para kaybeder. Hiçbir işletme de zarar etmek gayesiyle kurulmuyor, herkes bir dilim ekmek yemek, üç-beş kuruş para kazanmak gayesiyle kuruluyor. 4.5 TL altındaki fiyatlarla bu üretimler hiçbir şekilde devam edemez. Aynı şeyi yumurta için de söyleyebilirim; şu anda yumurta da dip fiyatlarda üretici bir buçuk senedir zarar ediyor, çok az süredir zarar etmiyor. Bu şekilde olursa yumurta üreticisinin de devamlılığı söz konusu olamaz. Burada tüketimin üstünde üretim var, bundan dolayı da fiyatlar zarar eder seviyesine düştü. Ama ben bu şekilde toparlayarak üretime devam edeceği kanaatindeyim. Piliç etinde devam edecek, yumurtada yükselme olacak. Maliyet fiyatlarının altında satış yapılamaz, artmaya devam edecek. Çok arttı diyenlerle ben bu konuyu tartışmak isterim rakamlarla. Ben bir ay önce sattığım kesimhane çıkış fiyatlarının evrakları ile bugünküleri ibraz ederim. Yüzde 50 diye bir artış yok, yüzde 5 seviyelerinde bütün piliçte artan bir rakam var. Şu an olan fiyatlar geçen sene de vardı. Herkes mukayeseyi bir ay önce üreticinin zarar ettiği döneme göre karşılaştırıyor. Şu an bu fiyatlar normaldir, maliyet değerleri seviyesindedir. Ben bir miktar daha yine zam olacağı kanaatindeyim ki bu üretim devam edebilsin aksi takdirde sürdürülebilmesi mümkün değil. Yüzde 5, yüzde 10 seviyelerinde daha bir artış olacaktır" dedi.

YAZAM MEVSİMİ VE RAMAZAN AYI FİYATLARI TETİKLEDİ

Öte yandan Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran da, piliç etindeki artışların son derece normal olduğunu, bunun tamamen arz/talep dengesinden kaynaklandığını ifade etti. Üretici olarak bu artışlardan kendilerinin hiçbir şekilde etkilenmediklerini kaydeden Mehmet Duran, "Tavuk etindeki artış bu seneye has bir olay değil. Yaşanan süreçle ilgili. Basın sürekli zam geldiğiyle ilgileniyor ama biz her iki tarafı da gözlemleyip irdelemek zorundayız. Ramazan ayı ve yaz mevsiminin bir arada gelmesiyle birlikte fiyatlarda bir artış oldu. Üretici olarak bizler bu artışlardan artı veya eksi olarak etkilenmiyoruz. Biz kilo başına 40 kuruş alıyoruz, bu artı-eksi değişebiliyor. Yemin ete oranıyla beraber değişir, düşük yem ile 1 kilo Eti elde ettiysek bu cezaya da girebiliyor, yerine göre 50 - 55 kuruşu da buluyor. Şu anda yaz sezonuyla ilgili talep fazlalığına bağlı. Fiyatlardaki artış sektör için olumlu, yıl sonundaki cirolara bağlı olarak bizleri de etkiler. Sektörün yazın para kazanması kış aylarındaki zararı ortadan kaldırabilir. Vatandaşlar tüketimde zorlanıyor, ekonomik olarak sıkıntılı ama bu tamamen arz/talep meselesidir. Eğer tüketicinin arzı talebi karşılamıyorsa otomatik olarak şirketler de fiyatları yükseltiyorlar, bu bence normal" diye konuştu.



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı