Prof. Dr. Arı: “Çevreyi korumazsak, ekolojik felaketler durmaz”

Prof. Dr. Arı:  “Çevreyi korumazsak, ekolojik  felaketler durmaz”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Arı, “Çevre ile kalkınma arasında denge kurmalıyız” dedi.

Bandırma Belediyesi’nin “6. Kitap Günleri” kapsamında, Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu’nun modaratörlüğünde gerçekleşen programa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sinan Kıyanç ile birlikte katılan Arı, şunları söyledi:

“Kuşcenneti’ni çok iyi koruduğumuzu söylüyoruz ama kurallara uymuyoruz. Bizden sonraki kuşaklara sürdürülebilir bir dünya bırakmalıyız. Eğer çevreyi iyi kullanmazsak, ekolojik felaketlerle karşılanmamız kaçınılmazdır. Unutmayalım ki doğa, kendisine yapılan her yanlış müdahalede bize ceza kesiyor.”

Manyas’a bağlı Kocagöl Mahallesi’nde Don Kazakları’nın, göl kıyısında 200 yıl yaşadıklarına dikkati çeken Arı, şöyle konuştu:

“Kazaklar, 1962 yılında burayı terk ettiler ama geriye kültür miraslarını bıraktılar. Bu kültür mirasını korumak ve değerlendirmek zorundayız. Ne yazık ki onların mezarlıkları yok edildi ama iki kiliseleri kaldı. Bunlardan biri camiye dönüştürüldü. Diğeri ise ahır olarak kullanılıyor. Bu kilise restore edilerek etnografya galerisine dönüştürülebilir. Don Kazakları’na ait kültür envanteri çıkarılmalı. Halen Kazaklar’a ait evlilik kayıtları Kocagöl muhtarlığında bulunuyor. Bu kayıtlar kaybolmadan mutlaka koruma altına alınmalı. Birçok yerde olduğu gibi biz de Donlar’a ilişkin öyküler yaratıp, o bölgenin turistik destinasyonunu sağlamalıyız.”

Sinan Kıyanç da Kuşgölü(Manyas Gölü) kıyısındaki Don Kazakları’nın yerleşimleri hakkında ayrıntılı bilgiler vererek, kültürel değerlerin önemine dikkati çekti.

Belediye Başkanı Dursun Mirza, “Tabii ki kültürel mirasımıza sahip çıkmalıyız. Ama her şeyden önce de kültürel mirasımızı bilmeliyiz. Bandırma, yalnız Kurtuluş Savaşı’nda değil, daha önce de önemli kültür miraslarına sahip” dedi.

Konuşmacıların plaketlerini Başkan Mirza, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Karakoyun, Bandırma Belediye Meclis üyeleri Canset Sevim ve Vedat Demir ile birlikte verdi.    ÖNDER BALIKÇI