Prof. Dr. Nurettin Öztürk de, "Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları 2022" programı içinde, akademisyenler ve bilim insanları ile birlikte Kyzikos'u ziyaret edenler arasında yer aldı.
Bandırma'daki sempozyumda, geçtiğimiz dönemlerde 10 yıl süreyle yürüttüğü Zeytinliada kazıları ile ilgili sunumunun yanı sıra moderatörlük de yapan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Öztürk, şunları söyledi:
“Arkeolojik çalışmalarıma 1988 yılında, Bandırma sınırları içindeki Daskyleion antik kentinde başladım. Daha sonra hocamız Prof.Dr. Abdullah Yaylalı'nın başkanlığında gerçekleşen Kyzikos'taki kazılarda 10 yıl çalıştım. Kyzikos'ta, çok kısıtlı olanaklarla, sadece 12 öğrenci ile çalışmalar yaptık. Kyzikos, çok geniş bir alanı kapsıyor. Bu bölgede kullanılan mermerler, ülkemizin başka hiçbir yerinde yok. Hadrianus, Anadolu'nun ve Roma'nın en büyük tapınağı. 7 tonoz üzerine oturtulmuş, çatısıyla birlikte 30-35 metre yüksekliğinde bir tapınak.”
ZEYTİNLİADA KAZILARININ YÜZDE 90'I BİTTİ
Erdek Zeytinliada'daki kazıların yüzde 90'ının tamamlandığına işaret eden Prof. Dr. Nurettin Öztürk, "10 yıllık bu kazılarımıza Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Erdek Belediyesi ve Erdekliler büyük destek verdiler. Kalan yüzde 10'luk bölümde sponsor bulunursa kazı yapılabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, mülkiyeti Erdek Belediyesi'nde bulunan bu adanın işletme hakkını da belediyeye bıraktı" dedi.
ABDULLAH YAYLALI'YA ÖVGÜ
Kyzikos kazılarında birlikte çalıştıkları Prof. Dr. Abdullah Yaylalı'dan da övgüyle söz eden Öztürk, "O bizim hocamız. Onun sayesinde buralardayız. Kendisine buradan saygılarımı sunuyorum. Dilerim, sağlığı uygun olduğu bir sırada kazılarını başlattığı Kyzikos'u da ziyaret eder" diye konuştu.
Öztürk, Bandırma'daki sempozyumda konuşan Kenan Mortan'ın, başta Daskyleion'daki kazıları başlatan Prof. Dr. Ekrem Akurgal olmak üzere vefat etmiş bilim insanları ile halen başka kentlerde yaşayan arkeolog bilim insanları adına anma programları düzenlenmesi önerisinin çok yerinde olduğunu sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI