Psikonevroz, psikotik ve nevrotik hastalıkların birleşimi olarak düşünülebilir. Psikotik hastalıklar yaşayan kişilerde gerçeklik algısı bozulur. Bu kişiler hayali sesler duyarlar ve hayali imgeler görürler. Nevrotik rahatsızlıklarda ise psikotik hastalıkların aksine, hastaların gerçek dünyaya dair algıları genellikle yerindedir ve hastalar yapmış oldukları davranışların farkındadırlar. Ancak hastalar bu durumda etraftan gelen etkenlere karşı (insanlar, çevresel faktörler vb.) sıra dışı tepkiler gösterirler.
Psikonevroz ise kişinin yaşadığı çevreye uyum sağlayamaması, hayat tarzını yeterli düzeyde geliştirememesi ve bunun sonucu olarak tatmin olacağı bir kişilik özelliği kazanamaması şeklinde tanımlanabilir. Psikanalitik kurama göre ise Psikonevroz, “içsel çatışmanın neden olduğu ruhsal rahatsızlıklar” olarak tanımlanır.
Psikonevroz hastalığının neden ortaya çıktığına dair kesin bir görüş birliği sağlanamamıştır. Çünkü Psikonevrotik rahatsızlıkların çeşitleri ve nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Psikonevroz ile yaşamak zorunda kalan kişilerin anormal davranışların nedenlerini genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:
· Bedensel ya da ruhsal gereksinimler ile kişisel ihtiyaçların yeterince karşılanamaması,
· Kişinin kendisi için normal olmayan davranışları sergilemeye zorlanması,
· Kişinin duygusal çatışmalar ile mücadele etmesi,
· Terk edilmek veya bir sevdiğini kaybetmek yüzünden ortaya çıkan ve büyük endişelere yol açan travmatik olaylar,
· Çocukluk döneminde deneyimlenen çeşitli gelişim bozuklukları,
· Kanser ya da büyük çaplı sakatlık gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar yaşamak,
· Çocukluktan beri yaşanılan aile evinden ayrılmak,
· Yaşlılıktan doğabilecek pişmanlık hisleri,
· Ulaşılması çok fazla istenen bir kariyer ya da eğitim hedefine ulaşamamak.
Psikonevroz rahatsızlığı ile yaşamak zorunda kalan kişiler, sosyal ortamlara rahatça uyum sağlayamazlar. Bu nedenle boş vakitlerini genellikle evde yalnız geçirmeyi tercih ederler. Bunun yanı sıra karşı cinsle iletişim kurarken zorluk çekerler ve topluluk önünde konuşma yaparken anormal seviyede heyecanlanırlar. Hayatta kimi zaman karşılaşılabilen negatif durumlarla mücadele ederken, Psikonevroz sorunu yaşayan kişiler, anormal seviyede zorlanırlar. Aynı zamanda hem olumlu hem olumsuz duyguları bir arada hissedebilirler. Ayrıca bu kişiler, Psikonevroz’un ileri aşamalarında intihar eğilimi de gösterebilirler.
Tüm bu duygusal ve fizyolojik özellikler hastalığın sadece en ileriki aşamalarında değil, en başından itibaren de görülebilir. Eğer bu belirtilerin sizde var olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden yetişkinler için psikolog hizmeti almak için uzman bir psikoloğa başvurmalısınız. https://www.mutluyasam.com.tr/ üzerinden alacağınız online terapi hizmetleri sayesinde Psikonevroz’un olumsuz etkilerinden en kolay ve hızlı şekilde kurtulabilirsiniz.