Tarih: 11.08.2023 22:33

RES’ler balıkçılık sektörüne zarar vermemeli

Facebook Twitter Linked-in

Kocaman Balıkçılık Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, çeşitli konular hakkında düşüncelerini açıkladı.

BANDIRMA AÇIKLARINA RES

Kocaman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Bandırma açıklarını deniz üstü rüzgâr enerji santrali(RES) dikimi için aday yerler arasına alması konusunda şunları söyledi:

“Tabii ki ülkemiz için yenilenebilir enerji yatırımları doğrudur. Ben, deniz üstü RES’leri, 20-25 yıl önce Güney Fransa’da görmüştüm. Beton ayaklar üzerindeydi. Tabii yenilenebilir enerji kaynakları açısından bakılınca doğru bir proje. Ancak konuya bir de balıkçılık sektörü açısından bakmak gerekir. Marmara Denizi, Karadeniz ve Akdeniz’den gelen balıkların geçiş yolu üzerindedir. Balıklar için besin kaynakları fazladır. Yayınlanan haritaları incelediğimde, RES’lerin, Kapıdağ ile Yalova güzergâhlarını kapsayacağını görüyoruz. Bu yatırımı yaparken, balıkların geçiş yollarına zarar vermemeye dikkat edilmesi gerekir. Yani hatalı yer tespiti olmamalıdır. Bu yatırım konusunda başta bilim adamları olmak üzere balıkçılık sektöründe bulunanların görüşleri mutlaka alınmalıdır. Tabii ki Bandırma, rüzgâr alma açısından Gökçeada’dan sonra ikinci sırada bulunuyor. Ancak bu yatırım yapılırken sektör zarar görmemeli, ortak mutabakat sağlanmadır.”

BU YIL İRİ HAMSİ BEKLİYORUZ

Geçen yıl Marmara Denizi’nin palamut açısından çok verimli geçtiğine işaret eden Kocaman, 1 Eylül’de başlayacak yeni avlanma sezonundan beklentilerini şöyle açıkladı:

“Geçen yıl, 30 yılın ardından ilk kez Bandırma Körfezi’nde bol palamut avlandı. Bu da Bandırma Körfezi’nde bir iyileşme olduğunu gösteriyor. Ancak geçen yıl hamsi inceydi. Bu yılki sezonda palamudun fazla olmasını beklemiyoruz. Çünkü palamut, bir yıl bol olursa ertesi yıl fazla çıkmıyor. Ancak bu yıl iri ve bol hamsi çıkacağı izlenimini alıyoruz. Yani hamsiden umutluyuz. Torik de bol çıkabilir. İstavrit ve sardalya konusunda bir şey söylemek için vakit erken.”

AŞIRI AVLANMA SORUNUMUZ VAR

Ülkemizdeki balıkçılığın halen Su Ürünleri Sirküleri ile yönetildiğine dikkati çeken Kocaman, şöyle konuştu:

“Avlanma dönemi yasaklarına uyulması konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü denetimler çok sıkı. Hatta drone destekli denetim bile var. Balıkçılık sektörünün en önemli sorunu ise aşırı avlanmalardır. Bu arada ‘Geçici Ürünler Sirküleri’ dört yılda bir yenileniyor. Oysa bu sirküler, ortam ve koşullar göz önüne alındığında dönemlere göre yenilenmeli. Tabii bir ‘Balıkçılık ve Denizcilik Bakanlığı’ kurulmasını da isteriz. Ancak balıkçılığımız, bir genel müdürlük tarafından da yönetilebilir. Ama bunda dikkat edilecek nokta şudur: Balıkçılık sektörü, her çeşit lobilerden uzak şekilde, ilim ve bilimin ışığında yönetilmelidir.”

GALATASARAY DOĞRU YÖNETİLİYOR

Galatasaray’ın “Divan Kurulu Üyesi” olan Osman Kocaman, Dursun Özbek’in başkanlığındaki kulübün doğru yönetildiğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Galatasaray, son iki yıldır akılcı ve rasyonel şekilde, doğru yönetiliyor. Galatasaray’a, yabancı oyuncular gelmek için can atıyor. Kulübün ciddi sponsorları var. Bildiğim kadarıyla 50 milyon Euro’luk sponsor desteği bulunuyor. Her şeyden önce de sevgi ortamı var. Bu ortamda Süper Lig ve Avrupa’da başarılı bir sezon bekliyorum.”

AVNİ KOCAMAN

Babası Avni Kocaman’ı vefatının ikinci yılında andıklarını belirten Kocaman, “Babam, tam bir Bandırma sevdalısıydı. Biz de ona layık evlatlar olmaya çalışıyoruz” dedi.  ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —