Bandırma'da 1963 yılında doğan Çağlar, ilkokulu Süleyman Şeker İlkokulu, ortaokulu Şehit Süleyman Bey Ortaokulu ve liseyi Bandırma Ticaret Lisesi'nde tamamladı.
RESİM BENİM HAYATIM
Resim yapmaya çocuk yaşlarından itibaren meraklı olduğunu vurgulayan Çağlar, şunları söyledi:
"Karakalem ile eskizler çiziyordum. Ressam Ekrem Kahraman, Şehit Süleyman Bey Ortaokulu'nda resim öğretmenimdi. Onun çok desteğini gördüm. Daha sonraki dönemde İstanbul Cihangir'de kendi atölyesini açtığında, öğretmenimin yanına gittim. Onun atölyesinde İsmail Balaban, Saim Dursun ve Zafer Bilgin hocaların da katıldığı sanat ve resim söyleşilerinde hazır bulunarak çok yararlandım. Bu arada tabii ki, kendimi çok iyi yetiştirmek için çaba harcadım. Resim sanatı konusunda çok araştırma yaptım."
PANORMOS BANDIRMA'YLA BULUŞUYOR
Bandırma'da, 1999 yılında, kendi atölyesi olan "Panormos"u kurar, Ayten Çağlar.
O günden bu yana, resim sanatına gönül verenlere destek amacıyla çaba harcadığına işaret eden Çağlar, şunları aktardı:
"Maddiyata çok önem vermem. Amacım, resim yapmak isteyenlere katkıda bulunmak. Halen atölyemde resim yapmaya tutkulu 23 kişi var. Bunlardan 10'u çocuk. Atölyemde, 5 yaşından 80 yaşına kadar resim yapanlar bulunuyor. Onlardan yılda sembolik sayılabilecek bir ücret alıyorum. Atölyemde çalışmak isteyenler, resim yapmaya önce karakalem çizimlerle başlıyorlar. Bu çalışmalarda kesinlikle replika (kopya) resim yapılmıyor. Kurs alanlar, daha çok fotoğraf üzerinden çalışıyorlar."
RESME GÖNÜL VERDİM
Resim yapmanın öğrenilebilir olduğuna dikkat çeken Ayten Çağlar, şöyle konuştu:
"Resim yapmak, ölçü ve perspektif gibi bilgilerle öğrenilebilir. Bu bilgilerin yanı sıra eğer kişinin yeteneği de varsa daha çok ilerleyebilir ve kendisini geliştirebilir. Resme gönül vermiş bir sanatçı olarak şunu söyleyebilirim ki, resim yapmak çok özel bir duygu. Tuvalin başında, saatlerin nasıl geçtiğini anlayamazsınız. Resim yaparken, hayatla bağınız kopar."
AT RESSAMLIĞI VE RESİMDE BRANŞLAŞMA
Son yıllarda, "At Ressamlığı" konusuna ağırlık veren Ayten Çağlar, şu değerlendirmede bulundu:
"Annem, ağa kızıydı. Annemden hep at hikâyeleri dinleyerek büyüdük. Ailesinin en küçüğü olup, erkek gibi büyütülen annem, ata çok iyi biner, hatta yarışta erkekleri bile geçermiş. At, çok özel bir hayvan. Savaşlara katılan, güçlü, kadın ruhu gibi özgür olan atların resimlerini yapmaya yönelmeye karar verdiğimde, onları harada çok iyi inceledim. At resimleri yaparken, kendimi buluyorum. At resimlerinden oluşup, 'At, Türk'ün Kanadıdır' ismini verdiğim sergimi, Katar dahil, birçok ülkeye taşıdım. Bu sergiyi, önümüzdeki günlerde de 'Türkî Cumhuriyetler'e götüreceğim. Resimde branşlaşmanın gerekliliğine inanıyorum."
Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında 30'un üzerinde kişisel sergi açan Çağlar'ın küratörlüğünü Beste Gürsu yapıyor. Ancak, çok sayıda ödülün sahibi Çağlar, bir konudaki kırgınlığını da şöyle dile getiriyor:
“Bandırma'yı temsil eden bir sanatçıyım. Ancak Bandırma'nın, kendi sanatçısına sahip çıkmamasının üzüntüsünü yaşıyorum ve çok kırgınım. Dilerim, Bandırmalı sanatçılara bundan sonra gereken önem verilir.” ÖNDER BALIKÇI