Restorasyonu tamamlandı.

Restorasyonu tamamlandı.

Yaklaşık 2,5 asırlık geçmişi geleceğe taşıyan Sultan 1. Abdülhamit Han'ın Bandırma'ya vakfettiği hayrat-ı sebil Haydar Çavuş Camii Çeşmesi restorasyonu tamamlandı.

Vakıflar genel müdürlüğü tarafından ihalesi yapılarak büyük restorasyona alınan tarihi Haydar Çavuş Camii müştemilatı olarak yaklaşık 2,5 asır önce dönemin sultanı “Sultan 1. Abdülhamit Han” tarafından vakfedilen tarihi çeşme, Büyükşehir tarafından Camii restorasyonu ile aynı zamanda büyük onarıma alınması çalışması tamamlandı.

Bir çok noktada tarihi dokusuna sadık kalmak kaydı ile yaklaşık 5 ay süren restorasyon çalışması hafta başında tamamlanarak koruma perdesi kaldırıldı.

Yeni yüzü ile büyük beğeni toplayan tarihi Haydar Çavuş Camii müştemilatı “Sultan 1. Abdülhamit Han” çeşmesi 2,5 asır sonra bir kez daha zamana karşı büyük bir direniş ile ayağa kalktı.

Rengi bozulmuş, kırılmış  mermerler, iğne oyası gibi nakış, nakış işlenmiş mermerlerin bir kez daha gün yüzüne taşınması, bir çok vatandaşın hayranlıkla izleyip, merakını gizleyemediği eşsiz eserin üzerinde bulunan yazıtı okurlarımız için tercüme ettirdik.

İşte tarihi yapının üzerinde bulunan yazıtın, günümüze tercümesi Sultan 1. Abdülhamit Han tarafından Haydar Çavuş Çeşmesi olarak yapıldı. Bu çeşmeden su içen Alaaddinin olur.” 

21 Ocak 1774 te Osmanlı devletinin buhranlı döneminde tahta çıkan Sultan 1.Abdülhamid Han Bandırma'da yaptırdığı Haydar Çavuş Camii çeşmesi umarız aynı muhteşemliği ile korunarak kentin tarihi dokusunu yy lar öteye taşır. 

6 köşe olan Sultan 1. Abdülhamit Han çeşmesinin ön yüzünde bulunan 3 kurna ve 3 yalak birer sütün ile ayağa kaldırılırken, kurnalar üzerinde yer alan 3 alında işlenen 3 mermer eser geçmişe dair çok şey anlatıyor.

Cami tarafından kalan 3 yüzey ise boş, Zamanla yükselen yol nedeni ile derinde kalan tarihi yapı yeni restorasyon ile zeminden güçlendirildi. Umarız  günümüz araçları bu esere zarar vermez.

Haydar Çavuş Camii çeşmesinin ön tarafında bulunan 3 kurnalı yüzün üzerinde ise mermer kabartma yazıt bulunuyor. Restorasyon çalışmasında bu yazılar altın varak ile görselliği arttırılarak esere bütünlük kazandırıldı.

Sultan 1. Abdülhamit Han tarafından Haydar Çavuş Çeşmesine müştemilat olarak yaptırılan ve yazıtından anlaşıldığına göre fevkalade vasfı yüksek suyu olduğuna işaret edilen çeşme günümüzde şebeke suyu ile takviye ediliyor.

Yıllarca hoyrat bir şekilde oluklarında at arabaları ile su içen atlar, çağın değişimi ile oluklarından doldurulan tenekeler ile yıkanan arabaları günümüzde görmek mümkün değil.. 

 

 Büyükşehir Belediyesi açıklaması; Büyükşehir eli değdi, Haydar Çavuş Çeşmesi, ihtişamlı görüntüsüne kavuştu.

Osmanlı mimarisinin meydan çeşmesi örneklerinden biri olan ve 1906 yılında yaptırılan, Bandırma’nın simgelerinden tarihi Haydar Çavuş Çeşmesi; Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek tüm ihtişamıyla kente ve geleceğe kazandırıldı.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şehrin dört bir yanında gerçekleştirdiği; rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarıyla tarihi ve kültürel kimliğini görünür hale getiriyor. Bandırma İskele Meydanı’na, 1906 yılında Karesi Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından Haydar Çavuş Vakfı gelirleri kullanılarak yaptırılan Haydar Çavuş Çeşmesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından geleceğe kazandırıldı. Altıgen planlı, geniş saçaklı Osmanlı mimarisinin meydan çeşmeleri örneklerinden biri olan Haydar Çavuş Çeşmesi’nin; İskele Meydanı’na bakan üç cephesindeki işçilikli sütunlar, büyük tekneler ve bitkisel kabartma süslemelerle, sade bir şekilde yapılan Haydar Çavuş Camisi’ne bakan diğer üç cephesinde yıpranmalar, kırılmalar ve leke oluşumları meydana gelmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Yapılan tespitlerde; zaman içerisinde çeşmenin arka kısmı yükseltme, tüm mermer yüzeylerde kirlenmeler, üst örtüde saçak altlarında, kubbe yüzeylerinde bozulmalar meydana geldiği ve zemindeki mermerlerin yerinden oynadığı gözlemlendi.


KİTABESİ GÖRÜNÜR HALE GETİRİLDİ
Kısmen giderlerinin tıkandığı ve tesisat sisteminde de bazı aksaklıkların olduğu da saptanan Haydar Çavuş Çeşmesi’ni restore eden Büyükşehir Belediyesi, Balıkesirli müderris Helvacızade Muharrem Hasbi Bey tarafından yazılan ve zamanla okunmayacak hale gelen kitabeyi de temizleyerek altın yaldızlı boyayla görünür hale getirdi. 


ÖZGÜN KİMLİĞİNE SADIK KALINDI
Restorasyon işlemlerini en ince ayrıntısına kadar titizlikle gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi; yanlış müdahaleler ile üzeri kapatılmış, mermer yüzeyler dâhil tüm cephelerde itinalı temizlik çalışması gerçekleştirerek çatlak ve sıva kopmaları olan kubbe içi ve üzerinde gerekli çalışmaları tamamladı. Boyanan kubbe üzerinde yer alan âlemin de özgün kimliğine sadık kalınarak gerekli işlemlerden geçirilmesinin ardından üç ana cepheye LED aydınlatmalar takılarak çeşme, geceleri de göz alıcı bir hale getirildi.



OSMAN VATANDAŞ
9.12.2022 15:25:21
Camiyi batırdılar çok kötü oldu bir kapısını kapadılar...