Sağlıklı yaşam şart

Sağlıklı yaşam şart

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ilgaz: ?Mutlu ve stresten uzak bir yaşam, hastalık riskini azaltır?

Bandırma İlçe Sağlık Müdürü Dr. Başak Şen Ilgaz, ?Sağlık Haftası? nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

?Sağlık Haftası?nın, insanların sağlık kurallarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması için Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlandığına dikkat çeken Ilgaz, şu değerlendirmede bulundu:

?Sağlık Haftası, her yıl, Birleşmiş Milletler´e üye ülkelerde aynı zamanda değerlendirilir. Sağlık Haftası´nın amacı, sağlık bilgisinin ve yardımının geniş halk kitlelerine ulaşmasıdır. İnsanlar, çok eski çağlardan beri sağlığın önemini kavramışlardır. İlk çağlarda insan sağlığının bozulması, doğa dışı güçlerin etkisine bağlanıyordu. Hastalığın iyileştirilmesi için büyücüye başvuruyorlardı. Uygarlığın gelişmesi ile tıp bilimi ilerledi. Hastalıkların nedenleri bulundu, iyilik yöntemleri gelişti. Bugün büyücülük, ilkel toplumlarda kalmıştır. Tıp bilim, her gün yeni buluşlarla insanlığa büyük yararlar sağlamaktadır. Tıp bilimi, yalnız hastalıklarla, hasta olan insanlarla ilgilenmez. İnsan sağlığının sürekliliği, insanların hasta olmadan sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için araştırmalar yapar. Yeni yöntemler geliştirir. İnsanların, sağlıklı yaşamaları için şu noktalara dikkat etmeleri gerekir.

Sağlıklı olmak için temizliğe önem vermeliyiz. Temizlik, bedenimizin temizliği, kullandığımız eşyaların temizliği, yaşadığımız yerin temizliği gibi ayrıntılarla bir bütün oluşturur. Biz, ne kadar temiz olursak olalım, eşyalarımız, giysilerimiz kirli olursa, biz de kirli sayılırız. Bu durumda bit, pire ve benzeri mikrop taşıyan canlılar, kolayca bizi bulur, biz de hasta oluruz.

Çevremizi temiz tutmalıyız. Kişiler, kendi sağlıklarını korumada dikkatli oldukları gibi, çevre sağlığını korumaya da özen göstermelidirler. Bunun için çevremizi temiz tutmalıyız. Yerlere çöp atmamalıyız. Çevrede sinek, sivrisinek gibi zararlı böceklerin üremesini kolaylaştıracak ortam yaratmamalıyız.

Sağlığı bozan etmenlerden sakınmalıyız. Bunlar arasında, öncelikle hipertansiyondan korunmak için önlemler alınmalıdır. Tuz alımını azaltmak, dengeli bir diyetle beslenmek, alkolün zararlı kullanımından kaçınmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmak, hipertansiyon riskini azaltmaktır. Sigara içilmemeli ve diğer tütün ürünleri kullanılmamalıdır. Sigara içmek, en tehlikeli alışkanlıkların başında gelmektedir. Dünyadaki ölümlerin temel nedenleri arasında, tütün ve tütün mamulleri kullanımı üst sıralarda yer almaktadır.

Egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz yapmak, yüksek kan basıncını, diyabet, osteoporoz, depresyon, olası bağırsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra güneşin zararlı etkilerinden korunmak gerekmektedir. Güneş ışınlarının en zararlı olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalıdır. Eğer, herhangi bir nedenle güneş altında kalınacaksa, mutlaka koruyucu giysi giyilmeli, şapka takılmalı, koruyucu ürünlerden uygun olanı kullanılmalıdır.

 Gerektiğinde, sağlık kurumlarına başvuralım. Aile hekimliği, birimleri, hastaneler, başlıca sağlık kurumlarıdır. Sağlığımızla ilgili bir sorunumuz olduğunda hemen doktora gidelim. Doktorların verdikleri ilaçları, tarifelere uygun şekilde kullanalım. Bilinçsizce ilaç tüketmeyelim. Kısacası, doktorların tüm uyarılarına uyalım. Unutmayalım ki, mutlu ve stresten uzak bir yaşam, hastalık riskini önemli ölçüde azaltır. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim.? Önder BALIKÇI