Balıkesir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali AŞUK ilimiz genel sanayi yapısı ile ilgili açıklamalarda ve 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Türkiye´nin en büyük ve yoğun ulaşım güzergâhı olan İstanbul ? Bursa ? İzmir ve İstanbul ? Çanakkale ? İzmir oto yolları üzerinde yer alan ilimizde, sanayi tesislerinin birçok ilde olduğu gibi merkez ilçede toplanmayıp, sektörel olarak ilçelere dağılmış durumda olduğunu bildiren AŞUK, tarım makinaları, çimento, sentetik çuval, trafo, mermer, jeneratör, un, yem gibi sektörlerin Merkez ilçelerimizde, zeytinyağı prina ve sabun üretiminin Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit ilçelerimizde, beyaz et ve gübre üretiminin Bandırma ilçemizde, süt ve süt ürünleri ile çeltik sektörlerinin Manyas, Gönen, Susurluk ve Merkez ilçelerimizde, orman ürünlerinin Dursunbey ilçemizde, madencilik sektörünün ise Bigadiç-Sındırgı ilçelerinde yoğunlaşmış durumda olduğunu ve ilimizde tarım için gerekli olan her çeşit tarımsal aletin üretilerek yurtiçi ve yurtdışı pazarlamasının yapılmakta olduğunu bildirdi.
Mehmet Ali AŞUK, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununda tarif edilen sanayi işletmesi tanımına uygun olan bütün işletmelerin, Bakanlık sanayi siciline kayıt olmalarının gerektiğini belirterek, günümüz itibarıyla ilimizde Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı 2.298 sanayi işletmesi bulunduğunu açıkladı.
İl Müdürü AŞUK, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği Bakanlık sanayi siciline kayıtlı işletmelerin, her yılın ilk dört Ay´ı içinde (1 Ocak ? 30 Nisan) bir önceki yıla ait üretim süreci bilgilerini içeren Yıllık İşletme Cetvellerinin, sanayi sicil sistemine işlenmesini sağlamakla yükümlü olduklarını belirtti.
Mehmet Ali AŞUK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı siciline kayıtlı bulunan bütün işletmelerin Yıllık İşletme Cetveli girişlerini, 30 Nisan 2019 günü gece yarısına kadar (Saat: 23:59) elektronik ortamda https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirebileceklerini ve internet üzerinden sistem girişlerinin haftanın 7 günü 24 saat kullanıma açık olduğunu bildirdi.
Sanayi sicil bilgi sisteminden kaynaklanacak zorunlu hallerde, işletme yetkililerinin İl Müdürlüğünden temin edebilecekleri ?Yıllık İşletme Cetveli? formunu doldurarak 30 Nisan 2019 tarihine kadar bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne ulaştırmaları halinde, formların işletmeler adına İl Müdürlüğünce sistem girişlerinin yapılacağını bildirdi.
İl Müdürü Mehmet Ali AŞUK, Bakanlık sistemine Yıllık İşletme Cetveli girişlerini yasal süresi içinde gerçekleştirmeyen işletmelere, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği İdari Para Cezası uygulama zorunluluğu olduğunu bildirdi.
İşletmelerin cezai yaptırım ile karşılaşmamaları için son günü beklemeden müracaatlarını gerçekleştirmeleri konusunda özellikle hatırlatmada bulunan Mehmet Ali AŞUK, konu ile ilgili olarak işletmelere her türlü teknik desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.