Sarı’dan uyarı

Sarı’dan uyarı

Prof. Dr. Mustafa Sarı; “Müsilaj geri dönebilir”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021 yılında ortaya çıkan müsilajın yeniden yaşanabileceğine dikkati çekti.

Karadeniz’den Boğaz’a giren köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşebileceğine işaret eden Sarı, ”Mayıs ayında Boğaz boyunca kuzeyden güneye doğru akan köpükler, Batı Karadeniz kökenli” dedi.

Sarı, dalarak incelemelerde bulunduğu Marmara Denizi’ndeki görüşün 3 metreden sonra azaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Ülkemiz çevresinde yer alan denizlerdeki yüzey suyu sıcaklığı, fitoplankton durumunu gösteren klorofil-a rekor düzeylerinde arttı. Kirliliğin yüksek olduğu Marmara ve Karadeniz, bu artıştan en çok etkilenen denizler. Batı Karadeniz’de başlayan köpüklenme, akıntısıyla Marmara Denizi’ne ulaşıyor. Yeni müsilaj oluşumuyla ilgili kaygılarımız artıyor. Bunu önlemenin tek yolu, denizin azot ve fosfor yükünü, yani atık yükünü azaltmaktır. Yani Marmara Denizi’ndeki kirlilik yükü mutlaka azaltılmalıdır.”



Anahtar Kelimeler: uyarı
  • Salı 34.5 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.3 ° / 16 ° Güneşli
  • Perşembe 34.6 ° / 15.1 ° Güneşli