Savcılar yeşil sahalara iniyor

Savcılar yeşil sahalara iniyor

Bir türlü önlenemeyen tribün terörüne karşı ‘spor savcısı formülü' için düğmeye basıldı.





Bir türlü önlenemeyen tribün terörüne karşı ‘spor savcısı formülü' için düğmeye basıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi, Futbol Federasyonu ve kulüp temsilcileri ile yaptığı görüşme sonrasında hazırladığı raporu Adalet Bakanlığı'na sundu. Buna göre spor savcıları kritik maçları statlarda izleyecek ve suça karışan kişiler hakkında anında işlem yapacak.
Futbolda şiddeti önlemek amacıyla yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Futbol Federasyonu yetkilileri ve kulüp temsilcileri ile tribün terörü ve şiddet konusunda gerçekleştirdiği toplantının ardından hazırlanan raporun ayrıntıları ortaya çıktı. Emniyet Güvenlik Daire Başkanlığı, hazırladığı raporu ilgili kurumlara gönderdi. Çalışmanın bir örneğini de Adalet Bakanlığı'na sundu. ‘Sporda Şiddetin Önlenmesi' konulu rapor, önemli kararlar içeriyor. Buna göre; riskli maçlar öncesinde il ve ilçe güvenlik kurulları, cumhuriyet başsavcılığını bilgilendirecek ve gerekli görülmesi durumunda bu maçlar için bir spor savcısı görevlendirilecek.

Raporda, spor savcısının yeşil sahalarda maçları canlı olarak izlemesi,  suç işleyen taraftarları statta tespit edip, bu kişilere seyir yasağı getirmesi isteniyor. İstanbul'da fiilen başlatıldığı belirtilen uygulamanın diğer illerde de yaygınlaştırılması durumunda adli işlemlerin seri şekilde tamamlanacağı vurgulanıyor. Ayrıca Süper Lig maçlarının geç saatlerde oynanmasına da tepki gösteriliyor. Gece meydana gelen olaylarda güvenlik birimlerinin cumhuriyet savcılarına ulaşmada ve talimat almada ciddi sıkıntılar yaşadığı ifade ediliyor.


Emniyet, Süper Lig kulüplerinin temsilcileri ve Futbol Federasyonu yetkilerinin ağustos ayında yaptığı toplantıların detayları ortaya çıktı. İstanbul'da yaklaşık üç gün süren organizasyonda yeşil sahalardaki şiddet olayları masaya yatırıldı, tedbirler görüşüldü. Talep ve önerileri rapor haline getirerek ilgili birimlere sunan EGM, bir örneği de Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Kurumdan il ve ilçelerde oynanacak derbi ve kritik maçlar için savcı görevlendirmesi istendi.

‘Sporda Şiddetin Önlenmesi' konulu rapor, şiddet vakalarının yaşanmaması için önemli adımlar içeriyor. Buna göre; riskli maçlar öncesinde il ve ilçe güvenlik kurullarının cumhuriyet başsavcılığını bilgilendirmesi öngörülüyor. Bu müsabakalarda bir spor savcısının olması, savcının, karşılaşmaları canlı izlemesi ve statta tespit ettiği suçlulara yönelik seyirden yasaklama kararı vermesi gerektiğine dikkat çekiliyor. İstanbul'daki her ilçede hayata geçirilen projenin diğer illerde de yaygınlaştırılması durumunda adlî işlemlerin hızlanacağının altı çiziliyor. Süper Lig maçlarının gece geç saatlerde oynanması da eleştiriliyor. Söz konusu randevularda herhangi bir olumsuzluk halinde, güvenlikçilerin cumhuriyet savcılarına ulaşmada ve talimat almada ciddi sorunlarla karşılaşabileceği, bunun da süreci uzattığı vurgulanıyor.

Yazılı ve görsel basında, şiddeti teşvik edici yayınlara da atıfta bulunuluyor. Söz konusu kişilere yaptırımın, şiddetin önlenmesinde etkili olacağı belirtiliyor. 222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanun'un 22. maddesi kapsamında şu ana kadar basın ve yayın yoluyla işlenen suçlar hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığı bildiriliyor. Geçen sezonun son haftasında oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin ardından üç fanatiğin polis otosunu yaktığının hatırlatıldığı raporda, Kanuna muhalefet edenlere kesilecek cezalar caydırıcı olmalı ve adli makamlarca seri şekilde uygulanmalı.” deniliyor.

262 kişi hakkında işlem yapıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, yeşil sahalarda ve parkelerde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili olarak suç istatistiği çıkarıldı. Buna göre; Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig'de, 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında oynanan müsabakalarda toplam 262 kişi hakkında yasal uygulama yapıldı. Sahalardaki şiddet vakaları sonucunda taraftarlara yönelik işlemler arasında ‘spor alanlarına sokulması yasak maddeleri sokmak' ilk sırada yer aldı. Onu hakaret içeren tezahüratlar, spor alanlarında taşkınlık, yasak alanlara girmek, müsabakaları biletsiz izlemek ve maçları alkollü seyretmek takip etti. Futbolda yaklaşık 3 ayda 262 şahsa dair yapılan işlem, basketbol karşılaşmalarında 10, tekvandoda 2'yle sınırlı kaldı.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli