Tarih: 02.10.2017 10:23

?Sihirli kutu radyo"

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin(TGC) Eskişehir´de gerçekleşen ?86. Yerel Gazetecilik Semineri?nde, ?90. yılında radyo? başlıklı panel de vardı.

ES TV Genel Yayın Yönetmeni Soner Yüksel´in moderatörlüğündeki panelde ilk konuşmayı, ?Radyonun dünü, bugünü? konusunda, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgül Birsen yaptı. Konuşmasına, ?Radyo ölmedi, ölmeyecek? diye başlayan Birsen, şunları söyledi:

?Radyo, ucuz ve basit bir demokratik iletişim aracı. Radyo, söz demek. Aynı tiyatro, roman, öykü gibi. Nasıl ki tiyatro, roman ve öykü hiçbir zaman ölmeyecek, radyo da yaşayacak. Ancak, ülkemizde son dönemlerde radyo, ?müzik kutusu´ durumuna getirildi. Artık TRT bile radyoya ?müzik kutusu´ olarak bakıyor. Dijitalleşen teknoloji, radyoyu her yerden dinlenir duruma getirdi. Özellikle gençler, radyoyu internetten dinliyorlar.?

Birsen, önümüzdeki dönemlerde radyonun geleceği hakkında düşüncelerini açıklarken, ?Herkes kendi yayınını yapacak. İçerik uzmanlaşacak ve daralacak, karasal yayıncılık bitecek, dinleyici etkileşimi artacak? dedi.

TRT´nin emekli prodüktör spikeri, TGC Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Nevin Akkaya, ?Radyo spikerliği?ni dile getirdiği konuşmasında şu değerlendirmede bulundu:

?Radyo, sihirli bir kutudur. Kimseyi esir almaz. Kitap okurken, araçta giderken bile yanınızda olur. Radyo, yarendir. Eski yıllarda radyo programları, kişileri belli bir düzeye getirmeye çalışırdı. Şimdi ise reyting uğruna bu özelliğinden uzaklaştı. Her şeye karşın radyo, vazgeçilmezdir ve ölmez. Belki önümüzdeki dönemlerde yeniden canlanır.?

TRT prodüktörü/TGC Balotaj Kurulu Üyesi Gülay Oktar, ?Radyo programcılığı? konusunu işlerken, ?Söz, çok önemlidir. Radyo da öncelikle söz demektir. Çok sevdiğim radyoculuğu yapıyorum. Hatta üstüne para da alıyorum? dedi.

TRT muhabiri Engin Başçı ise ?radyo muhabirliği?ni anlattı. Sözün etkisinin kitap gibi olduğuna dikkati çeken Başçı, şunları söyledi:

?Sihirli bir dünya olan radyo, hayal dünyanızı harekete geçirir. Ses ve söz, çok önemlidir. Radyo, her şeyi anlatır. Habere de yer verir. Ancak son dönemlerde radyo haberleri yerini kaybetmeye başladı. Oysa haber, yaşamın ta kendisidir. Yaşamda ne varsa haberin konusudur. Görüntü ve efekt de bir dildir.?

TRT´nin, devletin değil, vatandaşların yayın kuruluşu olduğunun altını çizen Başçı, ?Ancak son yıllarda TRT, kurum olma özelliğini kaybetti. Bir ara ?iktidarın borazanı´ olarak nitelendirilen TRT, şimdi iktidarın radyosu, televizyonu durumuna dönüştü? dedi.

Başçı, medyanın sorunlarının çözümü için meslekte çalışanların örgütlü ve sendikalı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.  Önder BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —