Güney Marmara Bölgesi’ni yakından ilgilendiren çok eski bir kitap daha ele geçti.
“Tımarhane” isimli kitabı, mesleği demirci ustalığı olup yaşamını halen Edremit’e bağlı Altınoluk Mahallesi’nde sürdüren Sıtkı Değirmencioğlu, İstanbul’daki “Sahaflar”da bularak, yöremiz kültürüne kazandırdı.
Bir dönemler Bandırma Haydarçavuş Camii’nde de görev yapan Hatip Mehmet Hamdi Efendi tarafından yazılan “Tımarhane” isimli kitap, 120 sayfadan oluşup, Manyas’ın Deydin (Akçaova) köyünde geçen bir hikayeyi anlatıyor.
Kitabı uzun bir araştırmanın sonunda ele geçiren 1949 yılı Deydin (Akçaova) köyü doğumlu Sıtkı Değirmenci, şu bilgiyi verdi:
“Söz konusu kitabı, babasının notlarından yararlanan Hatip Mehmet Hamdi Efendi’nin oğlu, Balıkesir’in eski milletvekili Hatiboğlu Vasfi Mehmet hazırlayarak, babasının ismiyle yayınlamış. Kitap, 1810 yılında, Osmanlı padişahlarından II. Mahmut döneminde geçen lirik bir öyküyü anlatıyor. Kitapta yer alan bu öyküyü, çocukluğumuzda, büyüklerimiz bize gerçekmiş gibi anlatırlardı. İşte bu kitabın peşine düştüm. 25-30 yıllık bir arama sonunda, kitabı 10 Aralık 2020’de, İstanbul Sahaf’lardan, internet aracılığıyla elde ettim.”
BABASI KÖY KAHVESİNE BIRAKMIŞ
Babasını, 1951 yılında kaybettiğinde, henüz 2 yaşında bir çocuk olduğunu vurgulayan Sıtkı Değirmenci, şunları söyledi:
“Babam, 1945 yılında Alaşehir’de vatani görevini yaparken, kazayla bir erin ölümüne neden olup, İzmit Baş İskele Cezaevinde 9 ay yatmış. Bu arada orada ahşap sanatını da öğrenmiş. Meraklı biri olmalı ki, cezaevi kütüphanesinde bu kitabı görüp okuyunca, konusunun bizim köyde geçtiğini öğrenmiş. Cezaevinden çıktığında bu kitabı aramaya başlamış ve İstanbul Beyazıt’ta kitabı bulmuş. Kitabı köyümüz Deydin’e getirerek, köylülerin okuması için köyün en işlek kahvehanesine bırakmış. Ancak kitabın bundan sonra ne olduğu bilinmiyor. Köyde yaptığım araştırmada hiç kimse kitabı bilmiyordu. Ardından yıllarca süren aramalarım sonunda Sahaflar’da ulaştığım, kullanılmış bu kitabın önden 20, arkadan ise 40 sayfa eksik olduğunu gördüm. Daha sonra kitabın eksik sayfalarını da bulmak için araştırmalara başladım. Torunum Oğuzhan’ın da desteğiyle kitabın tamamına, internet üzerinden, Sahaflar’da ulaştık ve getirdik. Şimdi bu kitabı redakte ederek bastırmak ve bölgemiz kültür dünyasına kazandırmak istiyorum.”
Değirmenci, eski yıllarda Manyas ilçesi sınırları içinde Deydin ve Akdoğan çiftliklerinin bulunduğunu, daha sonra Deydin’in köy olduğunu belirtti.
SANAYİ BÖLGESİNDE DÜKKANI VARDI
“Tımarhane” isimli kitabı yıllarca süren araştırma sonucunda ele geçiren Sıtkı Değirmencioğlu, kültür ve sanata merakıyla tanınıyor.
Bir dönemler Bandırma Sanayi Bölgesi’nde demirci dükkanı bulunan Değirmencioğlu’nin dükkanında tarihi nitelikli aletler de yer alıyordu. Değirmenci ile o yıllarda yaptığım röportaj da Balıkesir Yeni Haber Gazetesi’nde yayınlanmıştı.
YAZAR HAKKINDA SEMPOZYUM
“Tımarhane” isimli kitabın yazarı Hatip Mehmet Hamdi Efendi ile ilgili olarak, 2013 yılında, Balıkesir’de bir sempozyum düzenlenmişti.
Akademisyen Murat Artvinli, sempozyumda, “Unutulan Bandırmalı yazar” olarak söz ettiği Hatip Mehmet Hamdi Efendi’yi anlatmıştı. ÖNDER BALIKÇI